Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει βήμα βήμα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς και το επόμενο πακέτο υγειονομικών μέτρων που θα ανακοινωθεί αύριο.

Μέσα σε αυτό, αναμένεται να είναι και η απόφαση για καθολική χρήση μάσκας από όλους στους εξωτερικούς χώρους.

«Οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας», υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας πως αποτελούν τον «πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού».

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη σημασία της χρήσης μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους, καθώς «και αυτοί μπορούν να νοσήσουν», ενώ φορώντας μάσκα, εκτός από τον εαυτό μας, προστατεύουμε και τους γύρω μας «ιδίως τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Είναι αναγκαίο, ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός, να φοράμε τη μάσκα».

«Διαφορετική η φετινή χρονιά»

Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή, καθώς «υπάρχουν εμβόλια που είναι διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς «σε μία αναγκαίες υπηρεσίες» όπως είναι η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Όπως είναι γνωστό, συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν ήδη ενταχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως οι εργαζόμενοι σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου τίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και οι υγειονομικοί.

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε την επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων».

Σύνθετο το ζήτημα του Αφγανιστάν

Σχετικά με το Αφγανιστάν και την ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικό σύνθετο ζήτημα», το οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Η Ελλάδα θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χώρα «δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων».