Για τα νέα μέτρα που θα προφυλάξουν το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία και τα οποία θα ανακοινωθούν το μεσημέρι μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το μεσημέρι στις 12 ο Βασίλης Κικίλιας θα περιγράψει τον τρόπο που θα κινείται ο κόσμος στο περιβάλλον της πανδημίας που δεν υποχωρεί, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα και «χτυπά» κυρίως τους ανεμβολίαστους

 «Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους, τον κόσμο που συναναστρέφονται και το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο κύριος Οικονόμου.

 Τι θα ισχύει σε μπαρ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα

Σε μία σειρά από χώρους και δραστηριότητες θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

 Σε κλειστούς χώρους όπου η μάσκα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, όπως μπαρ και εστιατόρια, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

 Σε κλειστούς χώρους που αφορά δραστηριότητες πολιτισμού, όπως σινεμά και θέατρα, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων με test 48 ωρών. Το κόστος του test θα επιβαρύνει τους ίδιους, με την τιμή να είναι συγκεκριμένη για να είναι προσιτή.

 «Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Έίμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει».

 Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Τα ραντεβού έχουν αυξηθεί και έφτασαν τα 15.000 με 20.000 την ημέρα.  Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστείΌσοι βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

 Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας

Ως προς του εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπουν σε αναστολή όπως προβλέπεται. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει προετοιμασία για επιχειρησιακά σχέδια για το πως θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

 Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη κατηγορία που θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά. «Δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε.

 Που εντοπίζεται το λάθος και χάθηκε επικοινωνιακά ο εμβολιασμός;

Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το ποσοστό των εμβολιασμών, το οποίο βρίσκεται λίγο παραπάνω από το 50%.

 «Σε μία σημαντική μερίδα πολιτών μας υπάρχει η αντίληψη να αντιστέκεται στο εμβόλιο. Να δεχτώ ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πειθούς και ενεργοποίησης. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τον καθένα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ήταν ένα κίνητρο και μία ανάσα δυνατότητας σε μία γενιά που βίωσε σε μεγάλη ένταση τους περιορισμούς».

 Για τους πυρόπληκτους

Η υποστήριξη της πολιτείας για τους πυρόπληκτους βασίζεται σε δύο άξονες, των αποζημιώσεων και την ανασυγκρότηση.

 Ο πρώτος άξονας, αυτός των αποζημιώσεων, αφορά σπίτια, επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει ανοίξει και ήδη έχουν πιστωθεί οι πρώτες πληρωμές.

 Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Τρίτη.

 Ο άξονας της ανασυγκρότησης δεν αφορά μόνο τις αναδασώσεις. Πρόκειται να εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο, ένα σχέδιο αποκατάσταση και ενίσχυσης νέων υποδομών και οικονομικών δραστηριοτήτων.  Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν θα αναπληρωθούν με άλλες δραστηριότητες.  «Αυτό πρέπει να γίνει μελετημένα και οργανωμένα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.