ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωργιάδης: Πιθανή η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους
«Το εμβόλιο δεν είναι πολιτικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA και τονίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για νέο lockdown.
Ο υπουργός Ανάπτυξης θέλοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ανέφερε ότι: «Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που το σύνολο του πληθυσμού του εμβολιάστηκε. Αν και εμείς είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμά της, πιθανώς να μη φτάναμε εδώ. Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Σέβομαι το φόβο, αλλά εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα αν δεν εμβολιαστούν όλοι δε θα σταματήσει η πανδημία. Υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Πρέπει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Δεν αμφισβητούμε τις υπηρεσίες που πρόσφεραν μέχρι τώρα και τους ευχαριστούμε».
«Όταν μπήκα να χειρουργηθώ στο ΚΑΤ και έμπαιναν οι νοσηλευτές σκεφτόμουν αν ήταν ανεμβολίαστοι. Για ποιον λόγο να με βάλει σε κίνδυνο κάποιος άλλος άνθρωπος; Ο υγειονομικός πρέπει να σκεφτεί και τον ασθενή του. Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Κάθε μέρα πεθαίνουν 30-40 συμπολίτες μας, γιατί είναι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.
«Προφανώς στη ζωή μας έχουμε και υποχρεώσεις», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αν μπούμε στο χειμώνα με μεγάλη ένταση στην πανδημία θα έχουμε και οικονομικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά, ο τουρισμός έκανε μια πάρα πολύ καλή σεζόν, η ανάπτυξη της χώρας πάει πολύ καλά, δεν είναι κρίμα αυτό που έχουμε πετύχει να το τινάξουμε στον αέρα επειδή κάποιοι δε θέλουν να εμβολιαστούν; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε, και αν χρειαστεί να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα για να μην ξανακλείσουμε θα πρέπει να γίνει. Ο κάθε κλάδος που έρχεται σε επαφή με το κοινό προηγείται σε σειρά», επισήμανε.
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα για νομοσχέδιο που φέρνει διευκολύνσεις σε μεγάλες εταιρίες στον αιγιαλό, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «Και να ήθελα να φέρω νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δε θα μπορούσα γιατί δεν έχω την αρμοδιότητα. Νομοσχέδιο περί των χρήσεων γης στον αιγιαλό πράγματι ετοιμάζεται, από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εμάς. Δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σχέδιο νόμου. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε σε ισχύ ένα νόμο που ίσχυε από το 2001 μέχρι το 2018 και τον κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τινάζοντας στον αέρα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πάνω στις παραλίες».
και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ο υπουργός Ανάπτυξης θέλοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ανέφερε ότι: «Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που το σύνολο του πληθυσμού του εμβολιάστηκε. Αν και εμείς είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμά της, πιθανώς να μη φτάναμε εδώ. Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Σέβομαι το φόβο, αλλά εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα αν δεν εμβολιαστούν όλοι δε θα σταματήσει η πανδημία. Υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά. Πρέπει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Δεν αμφισβητούμε τις υπηρεσίες που πρόσφεραν μέχρι τώρα και τους ευχαριστούμε».
«Όταν μπήκα να χειρουργηθώ στο ΚΑΤ και έμπαιναν οι νοσηλευτές σκεφτόμουν αν ήταν ανεμβολίαστοι. Για ποιον λόγο να με βάλει σε κίνδυνο κάποιος άλλος άνθρωπος; Ο υγειονομικός πρέπει να σκεφτεί και τον ασθενή του. Η επιστήμη λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Κάθε μέρα πεθαίνουν 30-40 συμπολίτες μας, γιατί είναι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.
«Προφανώς στη ζωή μας έχουμε και υποχρεώσεις», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν υπάρχει πλέον το επιχείρημα ότι φοβούνται»
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών, και κατά πόσο τον ανησυχεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο ίδιος είπε ότι «με ανησύχησε γιατί ήταν σε συνωστισμό πολλοί άνθρωποι χωρίς μάσκες. Δε δέχομαι ότι χάνουμε κάθε μέρα ανθρώπους για αυτό το λόγο, με πονάει. Με ανησυχεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας επιλέγει το ανορθολογισμό. Η ανθρωπότητα πήγε μπροστά με την επιστήμη και τη γνώση. Δεν υπάρχει πλέον το επιχείρημα ότι φοβούνται, γιατί έχουν μελετηθεί όλες οι παρενέργειες των εμβολίων. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, αλλά υπάρχει μια σχέση κόστους – οφέλους».«Αν χρειαστεί θα επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα»
Ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέο lockdown, ενώ αν χρειαστεί θα γίνει και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.«Αν μπούμε στο χειμώνα με μεγάλη ένταση στην πανδημία θα έχουμε και οικονομικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά, ο τουρισμός έκανε μια πάρα πολύ καλή σεζόν, η ανάπτυξη της χώρας πάει πολύ καλά, δεν είναι κρίμα αυτό που έχουμε πετύχει να το τινάξουμε στον αέρα επειδή κάποιοι δε θέλουν να εμβολιαστούν; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε, και αν χρειαστεί να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα για να μην ξανακλείσουμε θα πρέπει να γίνει. Ο κάθε κλάδος που έρχεται σε επαφή με το κοινό προηγείται σε σειρά», επισήμανε.
«Στο λιανικό εμπόριο τηρούνται όλα τα μέτρα»
Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα και το ενδεχόμενο να δέχονται μόνο εμβολιασμένους από το χειμώνα, ο ίδιος απάντησε: «Κάθε σενάριο εξετάζεται με τα συν και τα πλην του. Το λιανικό εμπόριο το έχουμε εξαιρέσει από τους κανόνες αυτούς γιατί φαίνεται ότι δεν έχει συμβάλει στη διάδοση του ιού. Τα μέτρα τηρούνται στον κλάδο. Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το χειμώνα, θα ήταν ένα έσχατο μέτρο, αλλά δεν μπορώ να πω και ότι δε θα γίνει, γιατί θα εξαρτηθεί από την πανδημία. Αντί να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν πάμε καλύτερα όλοι να εμβολιαστούμε;».«Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην οικογένεια του πρωθυπουργού αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάντια της πολιτικής»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, πρώην συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις σπουδές της κόρης του πρωθυπουργού, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «όλη η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην οικογένεια του πρωθυπουργού αποτελεί την μεγαλύτερη κατάντια της πολιτικής. Ο κ. Καρανίκας το έκανε στον ακραίο βαθμό. Αυτό που έγραψε για ένα παιδί είναι απαράδεκτο. Άλλο πράγμα οι πολιτικές μας διαφορές και άλλο οι οικογένειές μας. Ήταν χυδαίο αυτό που έγραψε».Αναφερόμενος σε δημοσίευμα για νομοσχέδιο που φέρνει διευκολύνσεις σε μεγάλες εταιρίες στον αιγιαλό, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «Και να ήθελα να φέρω νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δε θα μπορούσα γιατί δεν έχω την αρμοδιότητα. Νομοσχέδιο περί των χρήσεων γης στον αιγιαλό πράγματι ετοιμάζεται, από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εμάς. Δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σχέδιο νόμου. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε σε ισχύ ένα νόμο που ίσχυε από το 2001 μέχρι το 2018 και τον κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τινάζοντας στον αέρα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πάνω στις παραλίες».