«Αυτό το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που λέει ότι οι ομιλητές πρέπει να μιλάνε για το νομοσχέδιο σας βολεύει ή όχι τελικά », είπε με χιούμορ, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στις άσχετες ομιλίες, τοποθετήσεις και κριτική εφ όλης της ύλης…. πλην του νομοσχεδίου!

Ο κ. Βορίδης κατέληξε στο συμπέρασμα πως «μάλλον δεν βολεύει γιατί συζήτηση για το νομοσχέδιο δεν έχει γίνει» και συνέχισε «άρα να υποθέσω ότι εν τοις πράγμασι έχει καταργεί, καθώς έχω ακούσει για ανασχηματισμό για αγροτικά για πανδημία και ότι θέμα θες αλλά για το νομοσχέδιο δεν έχω ακούσει τίποτα. Και μάλιστα η αντιπολίτευση αναφέρεται σε όλα αυτά τα θέματα όταν οι υπουργοί δεν είναι εδώ να απαντήσουν. Τελικά γιατί καλείτε ο υπουργός να παίξει τον ρολό του κυβερνητικού εκπροσώπου και δεν είναι δουλειά μου!» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για προχειρότητα στο νομοσχέδιο για το lobbying, απάντησε λέγοντας: «Είμαι ο πρώτος υπουργός και η πρώτη κυβέρνησή που καταργεί παρεκκλίσεις και εγκαλούμαστε εμείς; Άκουσα την κριτική….ναι αλλά δεν τις καταργείτε όλες. Ναι αλλά είναι συγκεκριμένες αυτές που διατηρούνται έχουν μια λογική καλύπτουν μια αναγκαιότητα. Δεν είναι μεταρρυθμιστικό το νομοθετικό σας έργο, μας είπατε … Η τελευταία νομοθεσία για το λόμπινιγκ στην Αμερική είναι 80 ετών. Το να ακούω ως κριτική εγώ που εισάγουμε το λόμπινγκ από πολίτικες δυνάμεις που για χρόνια δεν το εισηγήθηκαν!».

«Δηλαδή ερχόμαστε και το ρυθμίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο αυτό… και η κριτική σας είναι, ναι αλλά δεν το ρυθμίσατε καλά!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας: «Ναι αλλά εσείς δεν το ρυθμίσατε τόσα χρόνια. Δεν νομοθετούμε σε κενό ούτε σε πολιτειακά ασύντακτη χώρα».

«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με τα προβλήματα της. Όταν όμως μέσα στο 6μηνο νομοθετήσαμε το ΑΣΕΠ όλο το νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία, το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου, ‘αλλαγή εκλογικού νομού στην αυτοδιοίκηση. Σήμερα νομοθετούμε το λόμπινγκ. Ρυθμίσαμε τον τρόπο που γίνονται οι εισαγωγικές εξετάσεις στην σχολή δημοσίας διοίκησης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό είναι λίγο περιορισμένο, φτωχό και αποσπασματικό» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και συνέχισε τα «πυρά» προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι χρειάζεται: «Μια μεγάλη και κεντρική συζήτηση τι πρέπει να κάνει το κράτος σε πολυεπίπεδο. Θα υπάρξει οικοδόμηση ενός κεντρικού μηχανισμού που λείπει όλα αυτά τα χρόνια να κάνει μια κεντρική αξιολόγηση. Όμως αδικείται αυτό που πάει να γίνει στο χώρο της δημοσίας διοίκησης».