«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις μελέτες για τη βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου.

Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι για να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα θα υπάρξουν φράγματα, κορμοδέματα ενώ είπε πως θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα από την πρώτη στιγμή ήταν η πιο επείγουσα ανάγκη για αυτό και ακολουθήσαμε μια διαδικασία καινούργια γιατί για την πυρκαγιά στα Ψαχνά με την κανονική διαδικασία, αυτή που προέβλεπε ο νόμος , πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να εκδικαστούν όλες οι ενστάσεις και να αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά, αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε στη περίπτωσης της Βόρεια Εύβοια. Υπήρξε συνδρομή καθηγητών πανεπιστημίων όπως ο κ. Βάρρας, ο κ. Εμμανουηλίδης, ο κ. Παυλίδης που ήδη μου παρουσίασαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια εμπεριστατωμένη μελέτη. Άρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα φράγματα που κανονικά αυτές οι μελέτες παίρνουν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, δούλεψαν πάρα πολύ γρήγορα και θέλω να τους ευχαριστήσω και δουλεύουν αμισθί».

«Ακόμα και αν είχαμε τις μελέτες έτοιμες πριν από την πυρκαγιά η κατασκευή αυτών των φραγμάτων, των κορμοδεμάτων και των
άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουνε δεδομένης και της γεωμορφολογίας στα καμένα εδάφη είναι ένα τιτάνιο έργο για να έχουμε μέσα στο μήνα τα βασικά. Μέσα σε ένα μήνα δεν μπορείς να κάνεις τόσα χιλιόμετρα φραγμάτων, κορμοδεμάτων που απαιτούνται για μια τόσο μεγάλη περιοχή που καταστράφηκε, τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

«Είναι ένα πλήγμα σαρωτικό γιατί δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες του δάσους, είναι ότι μια ολόκληρη τοπική οικονομία αποσαθρώθηκε. Είναι η μοναδική περίπτωση που έχει πληγεί κάθε μορφή της τοπικής οικονομίας ακόμα και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα που δεν κάηκαν έχασαν τη φετινή χρονιά και πρέπει να δούμε πως θα δουλέψουν την επόμενη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το πρόγραμμα στήριξης των πυρόπληκτων, ο υφυπουργός ανέφερε: «Πάει καλά αλλά υπάρχουν ακόμα δυσλειτουργίες, για παράδειγμα είναι πάρα πολλοί αγρότες που δεν κάναν δηλώσεις ΟΣΔΕ, δηλαδή δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Θα γίνει μια ad hoc διαδικασία δηλαδή μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση να βρούμε έναν τρόπο να τους καταγράφουμε για να τους αποζημιώσουμε. Ενδεικτικά να σας πω ότι με τους μελισσοκόμους αποκαλύφθηκε ότι μόνο το 25% ήταν δηλωμένοι-ασφαλισμένοι. Θα βρούμε λύση για τους υπόλοιπους γιατί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δε επιτρέπει αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά είναι βούληση και εντολή του Πρωθυπουργού και θα βρεθεί λύση».

Για τη μελισσοκομία στη Βόρεια Εύβοια, επισήμανε: «Ήταν μια γκρίζα ζώνη τα μελισσοκομικά. Εκεί είναι ένας τριπλός αγώνας να επιβιώσουν τα μελίσσια, να επιβιώσουν οι μελισσοκόμοι και να μείνουνε μελίσσια κοντά στα καμένα για να μπορέσει να αναπαραχθεί η χλωρίδα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Αναφορικά με την αναδάσωση της Εύβοιας, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε: «Η εισήγηση των γεωπόνων είναι να αφήσουμε την φυσική αναδάσωση προστατεύοντας την περιοχή γιατί δεν πρέπει για παράδειγμα να μπουν αιγοπρόβατα άρα πρέπει να ληφθεί μια ιδιαίτερη πρόνοια για την κτηνοτροφία. Αναζητούμε τις εκτάσεις όπου θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα κοπάδια και να φροντίσουμε για παροχή ζωοτροφών εκεί. Όμως σε ορισμένες ζώνες γύρω από τα χωριά ή μπορεί να χρησιμεύσουν και σαν αντιπυρικές ζώνες υπάρχει εισήγηση να φυτέψουμε πλατύφυλλά, βελανιδιές για παράδειγμα που λειτουργούν αντιπυρικά. Σχεδιάσουμε να δημιουργήσουμε μελισσοκομικά πάρκα και εκεί η εισήγηση είναι να βάλουμε μελισσοκομικά φυτά που αρκετά από αυτά είναι θαμνώδη και μπορούν μέσα σε ένα χρόνο να έχουν γίνει. Θέλει αγώνα και θέλει τρέξιμο».