Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Έχει ανοίξει ο κύκλος ανάπτυξης και ευημερίας για όλους
Το 2022 και το 2023 θα είναι θετικές χρονιές για την οικονομία
«Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ χρηματοδούνται από την ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημειώνοντας ότι έχει ανοίξει ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.
Παράλληλα ο κ. Μηταράκης εκτίμησε πως το 2022 και το 2023 θα είναι θετικές χρονιές για την οικονομία.
Σε ότι αφορά την ενέργεια, ανέφερε πως δικαιώνεται απόλυτα αυτό που είχε πει πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός για απόλιγνιτοποίηση της χώρας.
Ακόμη τόνισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές χρειάζεται ισχυρή αυτοδυναμία.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι οι δομές στα σύνορα είναι σχεδόν άδειες ενώ κλείνουν δομές σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία στην ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ είπε ότι αναζητείται χρηματοδότηση για την περαιτέρω επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε πως οι δομές είναι πλέον κλειστές και μακριά από τον αστικό ιστό.
Επιπρόσθετα είπε πως καμία χώρα της ΕΕ δεν θέλει μεγάλες μεταναστευτικές ροές, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα μαζί με τις χώρες της Μεσογείου αποτελούν μια ισχυρή φωνή στην ΕΕ. «Οι απελάσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα στις δομές απέδωσαν για την προστασία των τοπικών κοινωνιών.Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Η μεγάλη διαφορά με οποιαδήποτε μέτρα του παρελθόντος είναι ότι αυτά μπορούν και χρηματοδοτούνται από την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Δηλαδή η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές, οι επενδυτές στην ελληνική οικονομία, στη διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που αντιμετώπισε πάρα πολλές κρίσεις τα τελευταία δύο χρόνια αλλά εξακολουθεί να έχει μια πολύ φθηνή πρόσβαση στις αγορές και να προσελκύει επενδύσεις, αυτό το κλίμα επιτρέπει πλέον έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Δεν δίνουμε πλέον από το υστέρημά μας, δίνουμε πλέον από το πλεόνασμα που δημιουργεί η ελληνική οικονομία και αυτό είναι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Οικονομία ισχυρή με αλληλεγγύη στη διανομή αυτού του πλεονάσματος».Αναφορικά με τις φήμες για πρόωρες εκλογές, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε: «Είναι δείγμα κανονικότητας, και η κανονικότητα είναι βασική αξιακή μας αρχή, η τετραετία να ολοκληρώνεται. Από εκεί και πέρα επειδή η οικονομία έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι και το ’22 και το ‘23 θα είναι θετικές χρονιές για την ελληνική οικονομία. Αυτό το ''προεκλογικό'' που λένε κάποιοι θεωρούν ότι είναι βραχυπρόθεσμη η ανάκαμψη ενώ δεν είναι βραχυπρόθεσμη, είναι πλέον ένα νέο μοντέλο για την ελληνική οικονομία».
Αναφορικά με το θέμα της ενέργειας, ο υπουργός επισήμανε: «Νομίζω ότι δικαιώνεται απόλυτα αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην απολιγνιτοποιηση γιατί πλέον ο λιγνίτης με το κόστος αγοράς συμβολαίων αερίου είναι πάρα πολυ ακριβό άρα πρέπει να μπούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ήταν πολύ εύστοχη η παρατήρησή του εχθές ότι από τη μια η ο δήθεν οικολογούσα Αριστερά θέλει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, η ίδια οικολογούσα Αριστερά διαφωνεί να υπάρξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φωτοβολταικά και μεγάλες ανεμογεννήτριες οι οποίες είναι κρίσιμες για να διατηρήσουμε χαμηλά το κόστος της ενέργειας».
«Γιατί το κόστος της ενέργειας είναι βασικό όχι μόνο για την κοινωνική ευημερία γιατί απασχολεί το κάθε νοικοκυριό αλλά πάρα πολύ κρίσιμο για το κόστος παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που η διαφορά του κόστους ενέργειας μπορεί να είναι αυτό που τους βγάλει εκτός διαφόρων αγορών. Άρα είναι σημαντικό στο θέμα της ενέργειας να αλλάξουμε το μείγμα και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα η πανδημία πράγματι δημιούργησε ένα πρόβλημα πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, είναι διεθνές θέμα, θεωρούν οι περισσότεροι αναλυτές ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί δεν είναι μια μόνιμη διαφοροποίηση στην τάση του πληθωρισμού», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κλίμα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, δήλωσε: «Μόνο από τις ανακοινώσεις των κομμάτων χθες, από την ξύλινη σκληρή απάντηση η οποία είχε γραφτεί μάλλον και πριν την ομιλία του πρωθυπουργού για να βγουν ανεξαρτήτως τι θα έλεγε ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα κλίμα συναίνεσης στην ελληνική πολιτική και αυτό δυστυχώς είναι ένα δομικό πρόβλημα της Ελλάδος εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση συνεννόησης. Έκανε μια προσπάθεια πραγματικά ειλικρινή ο πρωθυπουργός με τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ανοίξει τη συζήτηση και να υπάρξει μια συναίνεση σε ένα θέμα που δεν είναι τόσο ιδεολογικά έντονο και είδατε πόσο ακραία ήταν η αντίδραση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα δυστυχώς καμία προσπάθεια συναίνεσης δεν φαίνεται ότι μπορεί να ευδοκιμήσει και για αυτό είναι καλό ότι είμαστε ξεκάθαρη πλέον ως ΝΔ ότι την περίοδο ’23-’27 η κυβέρνηση της ΝΔ χρειάζεται μια ισχυρή λαϊκή εντολή και μια ισχυρή αυτοδυναμία».
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, τόνισε: «Οι φετινές ροές είναι περίπου στις 5-5.000 από την αρχή της χρονιάς, το 2019 ήταν 72.000 άρα είναι πολύ μεγάλη η διαφοροποίηση. Οι δομές είναι σχεδόν άδειες στα σημεία υποδοχής, στα νησιά μας και στον Έβρο πλέον ελάχιστοι παραμένουν. Κλείνουμε δομές σε όλη τη χώρα, από 121 δομές έχουνε μείνει 36. Επισκέφτηκα τις δομές της Βορείου Ελλάδος και βλέπουμε ότι κάποιες δομές έχουνε πάει από 700 -800 άτομα στα 100. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο, φεύγουν από τη χώρα μας νόμιμα περισσότεροι από όσοι έρχονται άρα υπάρχει μια αποσυμφόρηση όλης της χώρας. Από εκεί και πέρα τα γεγονότα στο Αφγανιστάν είναι φυσικό να προκαλούν μια ανησυχία συνολικά στην ΕΕ».
«Δεν υπάρχει προδιάθεση να ξαναζήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και θα είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή. Ανέφερε και ο Πρωθυπουργός ότι αν χρειαστεί και ήδη το κοιτάμε για την χρηματοδότηση μιας περαιτέρω επέκτασης του φράχτη του Έβρου. Χρειάζεται εκεί μια καλύτερη συνεργασία με τη Βουλγαρία ώστε και η Βουλγαρία να μπορέσει να προστατεύσει τα δικά της σύνολα αποτελεσματικά ώστε να μην έχουμε και από εκεί ροές προς την ΕΕ», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς για τις μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Την τελευταία πενταετία μπήκαν στη Χίο 20.094 μετανάστες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Χίο 391 μετανάστες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία μόνιμη παραμονή κανενός ούτε στον Έβρο ούτε στα νησιά μας. Η παραμονή ήταν δυστυχώς στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο μεγάλη χρονικά, στα δικά μας πλεόν χρόνια έχουμε επιταχύνει τις διαδικασία ασύλου, στόχος μας είναι στους 2 μήνες να φεύγουν όσοι έχουν θετική απόφαση, στους 5 με 6 μήνες όσοι έχουν αρνητική απόφαση. Άρα παραμένει ξεκάθαρα αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή κόσμου στα νησιά βέβαια οι εγκαταστάσεις στη Μυτιλήνη πχ υπάρχουν από την δεκαετία του ’80, στη Χίο υπήρχε το Μεσινίδι, πριν υπήρχε μια δομή στο λιμάνι, πάντα υπήρχαν δομές στα νησιά μας απλώς το προσφυγικό μπήκε στο πρώτο σημείο συζήτησης λόγω της τεράστιας έκτασης το 2015 αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο.
«Δεκαετιες αντιμετωπίζουμε ροές και τις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε ροές. Μόνιμές είχαμε πάντα στα σημεία εισόδου, όπως έχεις μόνιμα τελωνεία, όπως έχεις σταθμό διαβατηρίων. Εκεί που δυστυχώς έχεις ιστορικά παράνομες μεταναστευτικές ροές πρέπει να έχεις και αντίστοιχες εγκαταστάσεις ασφάλειας και ελεγχου. Αυτό που δεν θέλουμε να ξαναβιώσουμε ποτέ είναι το χάος που βίωσαν τα νησιά μας το 2015-2017 που όλο το νησί είχε γίνει ένας καταυλισμός. Αυτό που έχουμε πετύχει με τις νέες δομές είναι ότι πλέον αυτές οι δομές είναι ασφαλείς, είναι κλειστές και ελεγχόμενες, είναι εκτός αστικού ιστού κατά συνέπεια δεν επηρεάζουν την τοπική κοινωνά αλλά επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μόνιμης παραμονής. Είναι κέντρα διερχομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης, εξήγησε: «Όπως η Ελλάδα δεν θέλει να έχει μεγάλες μεταναστευτικές ροές καμία χώρα της Ευρώπης δεν θέλει το ίδιο. Είναι σχεδόν ομόφωνη η άποψη των συναρμοδίων υπουργών ότι δεν θέλουμε η Ευρώπη να αποτελεί πόλο έλξης παράνομης μετανάστευσης. Αντίθετα θέλουμε να προτάξουμε τη νόμιμη μετανάστευση, μετανάστευση με άδειες παραμονής για επιλεγμένους ανθρώπους οι οποίοι φέρνουν στην ΕΕ δεξιότητες και εργατικά χέρια. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα μαζί με τις χώρες της Μεσογείου πλέον είμαστε μια πολύ σημαντική φωνή στην ΕΕ για εμάς το νέο σύμφωνο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μηχανισμούς ελεύθερης μετακίνησης ή υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αναγνωρισμένων προσφύγων μέσα στην ΕΕ, και το άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι οι απελάσεις πρέπει να γίνουν πλέον ευρωπαϊκή δραστηριότητα και όχι εθνική. Η Ευρώπη ενωμένα έχει πολλαπλάσια δύναμη πολιτική σε σχέση με το οποιοδήποτε κράτος μέλος για να επιβάλει τις απελάσεις στις χώρες προέλευσής ή διέλευσης».
Για τον εμβολιασμό των προσφύγων, ο υπουργός ανέφερε: «Σε όλες τις δομές της Ελλάδος υπάρχει συνεργείο του ΕΟΔΥ μόνιμα μέσα, χρηματοδοτείται αυτό από την ΕΕ. Είχαμε βάλει στόχο εμβολιασμού το 65% τέλη Αυγούστου, δυστυχώς δεν είμαστε στο 65%. Δεν πάει άσχημα, δεν πάει όσο καλά θέλαμε αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι γενικά τα μέτρα που πήραμε για την αποτροπή κινδύνου της πανδημίας σε όλο αυτό τον πληθυσμό από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είχαμε μόνο 4 απώλειες ανθρώπινων ζωών άρα σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν στις δομές απέδωσαν για την προστασία της τοπικής κοινωνίας».