«Ο πρωθυπουργός πήγε στη ΔΕΘ έχοντας υποστεί φθορά της εικόνας της κυβέρνησης του », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε λάθος τις αιτιάσεις ότι το εμβόλιο σημαίνει ελευθερία, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τον κοροναϊό.

Ακόμη είπε πως πρόκειται για κοινωνική αγριότητα η στέρηση μισθού σε υγειονομικούς που τίθενται σε αναστολή εργασίας επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για έλλειμμα πειθούς προς εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Επιπρόσθετα ο κ. Ξανθός τόνισε πως σε μια εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, δεν είναι προτεραιότητα της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές.

Τέλος ο ίδιος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει εκλογές όταν θα κρίνει ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό για τον ίδιο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός πήγε στη ΔΕΘ έχοντας υποστεί μια σημαντική φθορά της κυβέρνησης του και μια υποχώρηση της επιρροής και του κλίματος εμπιστοσύνης το οποίο είχε διασφαλίσει στην πρώτη φάση της πανδημίας. Υπάρχουν συσσωρευμένες δυσαρέσκειες στη κοινωνία για τη διαχείριση πολλών πραγμάτων με αποκορύφωμα νομίζω τις καταστροφικές πυρκαγιές που πυροδότησαν και τον ανασχηματισμό και λοιπά».

«Το θέμα είναι αν οι παρεμβάσεις αυτές πραγματικά θα μεταφραστούν σε στήριξη στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των μισθοσυντήρητων ανθρώπων, της πλειοψηφίας της κοινωνίας, και αν εν πάση περιπτώσει κυρίως αυτή την περίοδο θα μπορέσει να ισοφαρίσει αυτή την αυξητική τάση στις τιμές που έχουν πλήξει το λαϊκό εισόδημα. Αυτο είναι ένα ερώτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Βλέπουμε μια οριζόντια απορρόφηση της αύξησης για όλους τους πολίτες, αυτό δεν είναι κάτι θετικό;

«Δεν είμαι σίγουρος ότι σε αυτές τις φάσεις οι οριζόντιες παρεμβάσεις διευκολύνουν, δηλαδή νομίζω πρέπει να είναι πιο στοχευμένες», εκτίμησε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Μα αφού δεν θα αυξηθεί για κανέναν το ρεύμα

«Θα το δούμε στην πράξη αυτο, επηρεάζεται το ρεύμα από πολλά πράγματα και θεωρώ ότι η γραμμή που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση να εκχωρεί και να ιδιωτικοποιεί σημαντικα τμήματα της διαχείρισης του ρεύματος, του ΔΕΔΔΗΕ κπλ θα πυροδοτήσει...», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

ΔΗΜ: Δηλαδή δεν συμφωνείτε, αν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρούσε σε αυτή την ιδιωτικοποίηση για 2,1 δις του ΔΕΔΔΗΕ;

«Έχουμε περάσει τη φάση της σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας και των απαιτήσεων των μνημονικών που ήθελαν ιδιωτικοποιησεις κλπ για να βγούμε από το μνημόνιο. Αυτό έχει κλείσει με επώδυνη διαχείριση αλλά αποτελεσματική εκ του αποτελέσματος που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, στους κρίσιμους κοινωνικούς τομείς προφανώς δεν χρειάζονται ιδιωτικοποιησεις, ούτε στο σύστημα υγείας φυσικά, ούτε σε τέτοιας μείζονος σημασίας κοινωνικά αγαθά. Είναι ιδεολογικές εμμονές της συγκεκριμένης κυβέρνησης και νομίζω ότι αυτό θα φανεί στην πράξη ότι δεν είναι κοινωνικά ωφέλιμο, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες στον τομέα της υγείας, επισήμανε: «Στον τομέα της υγείας κατά την άποψη μου ο κος Μητσοτάκης επανέλαβε ένα θεμελιώδης σφάλμα το οποίο έχει αποδειχτεί αυτό τον καιρό ότι δεν έχει επιστημονική βάση. Δηλαδή είπε «εμβολιαζόμαστε κι απελευθερωνόμαστε». Το έχω ξαναπεί, νομίζω πια είναι κοινή εκτίμηση όλων των ειδικών ότι η προσέγγιση ότι το εμβόλιο σημαίνει ελευθέρια, γι’ αυτο και ήταν και άστοχη η ονομασία ''επιχείρηση ελευθέριας'' για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι λάθος. Δεν σημαίνει ο εμβολιασμός διαβατήριο ελευθέριας, άρση των περιορισμών μη ανάγκη συμμόρφωσης σε μέτρα προστασίας κλπ.»

«Ο εμβολιασμένος είναι πολυ πιο προστατευμένος και αυτή είναι η τεράστια αξία των εμβολιασμών αλλά θεωρώ ότι ως γενικό μήνυμα, σε αυτή τη φάση που είμαστε στη μέση ενός τετάρτου επιδημικού κύματος, που πιθανότατα να έχουμε αύξηση κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα επειδη επανέρχονται όλοι οι τομείς της οικονομίας και κυρίως της εκπαίδευσης αυτη την περίοδο σε κανονική λειτουργία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα βασικά μηνύματα τα οποία περνάμε. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνοδεύεται και με μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού στην κοινότητα, με καλή επιδημιολογική επιτήρηση, με έγκαιρη ανάσχεση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με προ-νοσοκομειακή διαχείριση πάρα πολυ καλή για να προστατεύουμε και τα νοσοκομεία μας από την κατάρρευση», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου και αν σωστά θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σημείωσε: «Αυτό είναι αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής ενημέρωσης και σκεπτικισμού σε όλο τον κόσμο. Ότι εισηγηθούν οι επιστήμονες, η Επιτροπη εμβολιασμών με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας βεβαίως θα το αντιμετωπίσουμε με παρά πολύ σοβαρό τρόπο».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, διευκρίνισε: «Θεωρούμε ηθική και επαγγελματική υποχρέωση των υγειονομικών να είναι εμβολιασμένοι, δεν είμαστε υπέρ του τρόπου με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την υποχρεωτικότητα. Δηλαδή η αναστολή εργασίας θεωρούμε ότι είναι κοινωνική αγριότητα. Το να παίρνεις το 10% των εργαζομένων στο σύστημα υγείας οι οποίοι προφανώς για λάθος λόγους αλλά σίγουρα και με ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας που δεν μπόρεσε να περιορίσει όσο είναι δυνατόν αυτό το ποσοστό γιατί δεν είναι όλοι αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων, υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο έχει αμφιβολίες και δυσπιστία. Αντί να προσπαθήσεις εδώ και 8 μήνες να το πείσεις με μια οργανωμένη καμπάνια επιλέγεις την εύκολη λυση και του στερείς τη δυνατότητα να δουλέψει και να επιβιώσει την οικογένειά τους. Αυτό είναι μη αναλογικό».

«Υπάρχει ένα έλλειμμα πειθούς στην εμβολιαστική μας στρατηγική. Έλεγα καιρό τώρα να δούμε με μια κοινωνική έρευνα ποιες είναι οι εστίες ανεμβολίαστων πολιτών στην κοινωνία που έχουν σχέση με ηλικίες, με επαγγέλματα, με μόρφωση, με γεωγραφικές κατανομές και να πάμε μετά με στοχευμένο τρόπο και με ειδικά επιχειρήματα απέναντι στα ειδικά ακροατήρια. Δεν μπορεί να απευθύνεσαι σε όλους με την ίδια επιχειρηματολογία και νομίζω ότι αυτές τις μέρες εκτός από την κοινωνική αγριότητα της στέρησης μισθού υπάρχει και μια τρομερή δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας που δεν μπορείς να την αγνοήσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις θέσεις του κ.Πολάκη για τον εμβολιασμό, δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση έχει κλείσει ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό του κ. Πολάκη. Κατά την άποψή μου υπάρχει μια παγκόσμια επιστημονική συμφωνία όπου σταθμίζοντας τα συντριπτικά πλεονεκτήματα και τις ελάχιστες παρενέργειες πουθενά στον κόσμο όλες οι επιστημονικές επιτροπές, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι Oργανισμοί δημόσιας υγείας δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αξία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων άρα αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι καλό να κλείσει και στη χώρα μας, δεν βοηθάει. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να κλείσει αυτή η συζήτηση, και να υπάρξει ένα μήνυμα μιας ευρύτατης κοινωνικής συστράτευσης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει μια ειδική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, ενισχυτική των όποιων παρεμβάσεων, ανεπαρκών κατά την άποψή μας, κάνει η πολιτεία. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όμως είναι αυτό που όπως σωστά λεει ο ΠΟΥ χρειάζεται μια ευρύτερη υγειονομική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει και τον έλεγχο διασποράς στην κοινότητα και την ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας και την μετα-νοσοκομείακή παρακολούθηση γιατί έχουμε το σύνδρομο long covid το οποίο απαιτεί οργανωμένη εποπτεία ανθρώπων που αποθεραπεύονται και έχουν για πολλούς μήνες μετά σημαντικά συμπτώματα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Σε μια εξελισσόμενη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση η προτεραιότητα προφανώς δεν είναι από την αντιπολίτευση να ζητάει εκλογές. Η προτεραιότητα είναι να κανει τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως να προβάλει ένα εναλλακτικό σχέδιο που να δίνει ασφάλεια στην κοινωνία. Η αίσθησή μας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προφανώς αναζήτησε ένα παράθυρο βολικό εκλογών για μέσα στο ’21, δεν του βγήκε, και πιθανότατα επειδή είναι αισθητή πια η φθορά και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμο βαθμό στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας θα επιδιώξει πιθανότατα μια νωρίτερη απόδραση. Όταν δηλαδή οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον ίδιο».

Αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Πολάκη για τις εκλογές, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε: «Νομίζω ότι σε αυτά τα πράγματα σημασία έχει τι λεει ο πρόεδρος του κόμματος και τι λένε τα συλλογικά του όργανα και ποιες είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας».