Αλλεπάλληλες διπλωματικές επαφές με ομολόγους του χωρών του Καυκάσου και της Αφρικής είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέδειξε μεταξύ άλλων την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την διετία 2025-26.

Κατά την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του πρόσφατα, εκφράστηκε από Αρμενικής πλευράς η βαθιά εκτίμηση για την στήριξη της Ελλάδας προς την Αρμενία, ιδιαίτερα υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και ο τουρισμός, αλλά, όπως αναμενόταν μεγάλο μέρος της επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον συγκρατεί η παρατήρηση του Αρμένιου ΥΠΕΞ ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην πρόσφατη σύρραξη στην περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ ήταν καταλυτικός. Συγκεκριμένα, πέρα από την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), Τούρκοι αξιωματικοί έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στον συντονισμό των επιχειρήσεων των Αζερικών δυνάμεων, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο είχαν οι μισθοφόροι που είχαν μεταφερθεί από την Λιβύη και την Συρία και οι οποίοι υπολογίζονταν σε 3-4.000. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, υπάρχει ενδεχόμενο τουλάχιστον μέρος των μισθοφόρων αυτών να βρίσκονται ακόμα στην περιοχή, αποτελώντας εστία αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας Vincent Biruta ήταν σημαντική δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή της Κεντρικής Αφρικής, στη Γαλλοφωνία (χώρα καταγωγής της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού), αλλά και εντός της Αφρικανικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την υποψηφιότητα της χώρας μας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την διετία 2025-26.

Παράλληλα εξετάστηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας καταρχήν στον οικονομικό τομέα, σημείο που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσεχούς επίσκεψης του κ. Δένδια στην Ρουάντα, η οποία προγραμματίζεται να λάβει χώρα πριν το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει δωρεά 200.000 εμβολίων κατά του κοροναϊού, πράξη που εκτιμήθηκε δεόντως.

Η συνάντηση με τον Κιργίζιο ΥΠΕΞ, η δεύτερη που είχε ο κ. Δένδιας από την ανάληψη των καθηκόντων του, επικεντρώθηκε καταρχήν στην προοπτική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, υπό το φως της επετείου 30 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 2022.

Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία στα πλαίσια του ΟΗΕ (Ελληνική υποψηφιότητα για Συμβούλιο Ασφαλείας), αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Κιργιζίας, όπου η Κιργίζια πλευρά ζήτησε την αρωγή της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Κιργιζίας.

Επίσης, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι στην Κιργιζία λειτουργούσε μέχρι πρότινος μεγάλη Αμερικανική βάση και ότι ο ΥΠΕΞ της Κιργιζίας είχε συμμετάσχει την προηγούμενη ημέρα σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της Κεντρικής Ασίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ με αποκλειστικό θέμα το Αφγανιστάν.