«Πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα έρχεται σε εμάς», δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι «δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν το 2015, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην ΕΕ. Αυτή τη φορά θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν και την γύρω περιοχή».

Όπως τονίζει εξάλλου, «η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα προστασίας στην ΕΕ. Μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο πριν φτάσουν εδώ», ενώ επιπλέον παρατηρεί: «Το διεθνές δίκαιο προστατεύει τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν μια μη ασφαλή χώρα για μια ασφαλή χώρα. Δεν τους δίνει παγκόσμιο εισιτήριο που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και να επιλέγουν το μέρος, στο οποίο θέλουν να διαμείνουν». 

Η Τουρκία κάνει Push Forward 

Επίσης, ζητάει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να τηρείται και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει 1.908 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, αλλά η Τουρκία δεν τους δέχεται.

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης απαντά ότι «τα περισσότερα βίντεο προέρχονται από την τουρκική ακτοφυλακή» και προσθέτει: «Είναι ενδιαφέρον ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατά τα φαινόμενα βλέπει τα πλοία, αλλά δεν τα σταματά, κάτι για το οποίο είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ. Αντ' αυτού βιντεοσκοπεί. Αυτό εγώ το ονομάζω ώθηση προς τα εμπρός ("Push Forward")».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης αρνείται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης συνόρων στις χώρες της ΕΕ επισημαίνοντας ότι «στις Δημοκρατίες είναι καθήκον της Δικαιοσύνης να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Εάν κάποιος πιστεύει ότι τελείται αδικία, διαθέτουμε τον πιο ανεξάρτητο μηχανισμό γι' αυτό, δηλαδή τα δικαστήρια».