Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής , η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Η Συμφωνία πρόκειται να ψηφιστεί αλλά και να συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, την Πέμπτη το πρωί.

Πρόκειται για στρατηγική συμφωνία-ορόσημο με την Γαλλία, που δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας και ενισχύει το γεωπολιτικό αποτύπωμά της στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Ευρώπη, καθώς και τις αποτρεπτικές της δυνατότητες.

Δένδιας: Η συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες».

«Θα ήθελα να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία» καθώς «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας», τόνισε μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «κορυφαία στιγμή που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας» και ζήτησε να μην υποτιμάται η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που προάγεται και να υποτιμάται ως απλό παρακολούθημα στην προμήθειας των φρεγατών».

Παράλληλα, σχολίασε πως η συμφωνία αυτή «ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση» και αποτελεί την ενίσχυση των διαχρονικών στενών σχέσεων με την Γαλλία και είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο τη συστηματοποίηση των επαφών αλλά τη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας. Η δε, φρασεολογία, που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας «έτσι όπως είναι διατυπωμένο, είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς» και πρόσθεσε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική θα παρακαλούσα να φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας όπου υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση» συμπληρώνοντας πως «το να αναχωρούμε σε ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν την εικόνα αυτής της συμφωνίας δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον». Ενώ ανέφερε πως ακόμα το γνωστό ΑUKUS στην διατύπωσή του υπολείπετε αυτής της διατύπωσης της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταψήφισης της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν θα είναι και η τελική του θέση στην Ολομέλεια ενώ παράλληλα παρατήρησε πως σήμερα ακούστηκαν δύο γραμμές, αυτή που ανέλυσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος και μιας άλλης που ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε, «θέλουμε αυτή τη σύμβαση με την Γαλλία ή δεν την θέλουμε;» και «ο κάθε αντίλογος θα πρέπει να έχει μια συνέπεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υποτιμούν τη συμφωνία αυτή με την Γαλλία λέγοντας ότι από κάποιους υποτιμήθηκε «ως παρακολούθημα των φρεγατών» και συνέχισε «Σας προτείνω όμως να αντιστρέψετε τη σειρά όσον αναφορά την σπουδαιότητά της, χωρίς να υποτιμάμε την σπουδαιότητα του όπλου αυτού, που μας είναι απολύτως απαραίτητο. Και ανατρέξτε στη μνήμη σας ότι η Ελλάδα έχει αγοράσει στο παρελθόν πολύ ισχυρά οπλικά συστήματα από την Γαλλία αλλά ποτέ η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπογραφεί ανάλογης μορφής συμφωνία με μια τόσο ισχυρή χώρα - τη μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, το μόνο μόνιμο μέλος του Σ.Α. στην ΕΕ». Κλείνοντας πρόσθεσε ότι «η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία όπως καταγράφηκε στον ξένο Τύπο αλλά και στις αντιδράσεις της γείτονος».

Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Διορθώστε τα μελανά σημεία της Συμφωνίας

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18 που, όπως είπε, «αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πατριωτική δύναμη προσεγγίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι μικροκομματικά όπως έκανε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ζητώντας ταυτόχρονα δύο συγκεκριμένες αλλαγές:

Να υπάρξει να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και δεύτερον να υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρες απειλές και κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «οι παλινωδίες Μητσοτάκη φουσκώνουν απαράδεκτα τον λογαριασμό των εξοπλισμών, φτάνοντας τους σε δυσβάσταχτα ύψη».

Υπερψηφίζει το ΚΙΝΑΛ – Ισχυρό όπλο για την χώρα

Την υπερψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ως εισηγητής για το ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας πως η σύναψή της αποτελεί ένα «ισχυρό όπλο για τη χώρα». Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν σημεία που χρίζουν κριτικής και σημείωσε ότι «Είμαστε υπέρ της ενδυνάμωσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας». «Δεν είναι» είπε «η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να είναι, όπως για παράδειγμα στο σημείο που αφορά την ρήτρα αμοιβαιότητας. Θα την θέλαμε καλύτερη».

Ωστόσο όπως επεσήμανε «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία, γιατί στην ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και καλό είναι να μην την αμφισβητούμε» υπογράμμισε δηλώνοντας πως «είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με Γαλλία, αλλά δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών μελών της ΕΕ, να συνδράμουν σε ένα άλλο κράτος αν δεχθεί επίθεση».

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο θέμα της μη συμμετοχής των ελληνικών ναυπηγείων στο κατασκευαστικό έργο των φρεγατών κάνοντας λόγο για παράλειψη αφού μια τέτοια παράμετρος στη συμφωνία θα συνεργούσε στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ελληνική Λύση: Ναι στην ελληνογαλλική Συμφωνία, πάνω από όλα τα εθνικό συμφέρον

Την πρόθεση το κόμμα του, να υπερψηφίσει την Ελληνογαλλική Στρατηγική Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι παρά τα κενά που υπάρχουν, πρέπει όλα τα κόμματα να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης γιατί η πατρίδα κινδυνεύει .

«Δεν κερδίζει κανένα κόμμα ψήφους κάνοντας αυτή τη κριτική και με τέτοια επιχειρήματα. Η Συμφωνία έχει κενά. Όμως υπάρχουν και θετικά. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον, για αυτό πρέπει να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού και να σταθούμε πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.

Ωστόσο ο Α. Μυλωνάκης έκανε λόγο για «γκρίζα σημεία» και για «δημιουργικές ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» καθώς όπως σημείωσε, «δεν επιβεβαιώνει την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία».

Στην συζήτηση στην Επιτροπή άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΚΕ : Όχι στην ελληνογαλλική Συμφωνία που εξυπηρετεί ιμπεριαλιστικά σχέδια

Κατά της ελληνογαλλικής στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Μαρίνος, υποστηρίζοντας ότι «τα υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν άλλους στόχους ενώ εντάσσουν τη χώρα σε επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

«Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς η ουσία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι τα υπέρογκα και χωρίς τέλος εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους και όχι την άμυνα της χώρας και θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Μαρίνος και συμπλήρωσε πως «Οι δηλώσεις και οι αναφορές περί ισχυρής Ευρώπης και ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομία φωτογραφίζουν ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε τέτοιες αποστολές θα αξιοποιηθούν και να νέα σύγχρονα όπλα».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας όσο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης αναλαμβάνοντας ρόλο πρωτοπαλίκαρου και εμπλέκοντας τον λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

ΜΕΡΑ25: Όχι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία

«Καταψηφίζουμε με ιδιαίτερη ζέση την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία γιατί η χώρα αξίζει καλύτερα», δήλωσε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατά τη συζήτηση της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Δεν πρέπει η χώρα να βουλιάξει περισσότερο στη δουλοπαροικία», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης ενώ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα εξαναγκάζεται να αγοράζει εξοπλιστικά από προστάτες και διεθνείς μαστροπούς, για να προστατευτεί από την Τουρκία».

Φυσικά η αναφορά του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 σε «μαστροπούς» προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ που κάλεσαν τον κ. Γρηγοριάδη να ανακαλέσει.

«Εν πλήρη γνώσει μου χρησιμοποίησα αυτούς τους βαρείς χαρακτηρισμούς. Η λέξη μαστροπός σημαίνει αυτόν που παριστάνει τον προστάτη σε γυναίκα που εκδίδεται αλλά στην ουσία την εκμεταλλεύεται. Δεν ανακαλώ», απάντησε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Για το ΜέΡΑ25 η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων μας, μετ' αμοιβής κιόλας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική επιτυχία για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της πλήρους υποτέλειας στο ευρωιερατείο και το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, καμία προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιφέρει η Συμφωνία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ25.

Μ. Λαζαρίδης: Ο Τσίπρας να φέρει αποδείξεις για μίζες, αλλιώς είναι κοινοί συκοφάντες

Ένταση δημιουργήθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης όταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πανό Σκουρλέτη για τις πρόσφατες υπαινικτικές αναφορές τους σε μίζες και οσμή σκανδάλου.

Ο Μ. Λαζαρίδης ζήτησε τον λόγο, επικαλούμενος δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη σε τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας «ο κ. Σκουρλέτης, μίλησε αρχικά για μια μυρωδιά σκανδάλου σε αυτή την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, αν υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος ή μίζας και ο κ. Σκουρλέτης είπε: «ενδεχομένως και αυτό». Επειδή ξέρετε αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ. Το θεωρώ σημαντικό διότι θα πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, λοιπόν, αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ, καθώς την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία από την οποία απορρέουν οι αγορές οπλικών συστημάτων, την υπογραφούν από την Ελληνική Κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός, κύριος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, από τη Γαλλική Κυβέρνηση ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λε Μπριάν και η Υπουργός Άμυνας, κυρία Παρλί. Καλούμε τον κύριο Τσίπρα ή να αποδοκιμάσει τον κύριο Σκουρλέτη ή μέχρι την Πέμπτη να φέρει τις αποδείξεις για τις μίζες και το μαύρο χρήμα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι απλοί συκοφάντες».