Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά 90,1: Έως το Μάρτιο του 2022 θα υπάρξει εξομάλυνση των τιμών
«Το υπουργείο ελέγχει το ποσοστό κέρδους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο ελέγχει το ποσοστό κέρδους ενώ είπε ότι δεν μπορεί να μπει διατίμηση σε προϊόντα.
Την ίδια στιγμή ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι έως το Μάρτιο του 2022 θα υπάρξει εξομάλυνση των τιμών.
Για τις επενδύσεις ανέφερε πως μειώνεται η γραφειοκρατία.
Τέλος σημείωσε πως είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα η κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1
«Έχει αποδειχτεί οτι ο κλάδος της εστίασης τηρεί τα μέτρα και μάλιστα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι πολύ λίγα ακριβώς γιατί οι επαγγελματίες θέλουν να λειτουργούν, και το έχουν πράξει και το έχουν δείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επομένως εχουμε υποδειγματική λειτουργία του κλάδου της εστίασης αλλά και του λιανικού εμπορίου. Υπάρχει μικρός αριθμός επαγγελματιών που δεν τηρούν τα μέτρα και εκεί επιβάλλονται πρόστιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Έχουμε τη ρήτρα αισχροκέρδειας, πέραν των ελέγχων που γίνονται συνεχώς όπου δεν επιτρέπεται να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, αυτό είναι μια ενέργεια που ανακοινώθηκε και είναι σε ισχύ από το Υπουργειο Ανάπτυξης από την έναρξη της πανδημίας, επομένως ελέγχουμε το ποσοστό κέρδους».
«Γνωρίζετε όμως ότι είναι ένας εξωγενής παράγοντας που έχει συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την αύξηση των προϊόντων και μιλάμε για προϊόντα διατροφής κυρίως γιατί στην ένδυση και την υπόδηση ο δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει ότι ειναι χαμηλότερες οι τιμές απ’ οτι ήταν πέρυσι. Γι’ αυτό λοιπόν και υπάρχουν αυτά τα μέτρα που δίνουν ένα διαθέσιμο εισόδημα μεγαλύτερο στο νοικοκυριό και ταυτόχρονα οι έλεγχοι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι διατίμηση στα προϊόντα δεν μπορεί να μπει γιατί αν θυμάστε και στην έναρξη της πανδημίας που συζητούσαμε για διατίμηση στις μάσκες ή σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης και ξαφνικά είδατε οτι εκεί που έβαλε διατίμηση πχ η Ιταλία, εμείς πουλούσαμε εδώ τις μάσκες πολύ χαμηλότερα. Θα έχουμε λοιπόν μια εξισορρόπηση καθώς η προσφορά συναντά τη ζήτηση», υπογράμμισε ο ίδιος.
ΔΗΜ: Πόση αύξηση να περιμένει ένα νοικοκυριό στο μηνιαίο του super market
«Η αύξηση η οποία έχει προκύψει παρουσιάζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, εγώ δεν μπορώ να σας πω ακριβώς το ποσό. Είδαμε για παράδειγμα ότι τον Αύγουστο είχαμε 1,4 αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον Αύγουστο του ’20 και μείωση 1,4 από τον Ιούλιο στον Αύγουστο. Έτσι μόνο μπορω να σας απεικονίσω την κατάσταση βέβαια καθώς προχωράμε και φτάνουμε προς το τέλος του έτους θα δούμε μια εξισορρόπηση των τιμών καθότι η πρόσφορα όπως γνωρίζετε έχει μια καθυστέρηση από τη ζήτηση όμως θα καλύψει τη ζήτηση και θα έχουμε εξισορρόπηση των τιμών», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Έχουμε επανέλθει στο ’19 στις τιμές, θα υπάρξει εξισορρόπηση καθώς προχωράμε. Από τις προβλέψεις που υπάρχουν είναι ότι καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους θα υπάρχει μια εξισορρόπηση στις τιμές των αγαθών. Το βλέπουμε αυτό γιατί ήδη η παραγωγική διαδικασία αυξάνεται επομένως θα έχουμε προσφορά προϊόντων και η ζήτηση θα ικανοποιηθεί από την προσφορά. Είναι καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει εξομάλυνση των τιμών, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Εγώ θεωρώ ότι θα είναι το πρώτο τρίμηνο του ’22 από εκεί και πέρα όμως ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι χαμηλότερος από το μέσο πληθωρισμό που υπάρχει στην Ευρώπη. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση στις αρχές του έτους και σίγουρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Εγώ εκτιμώ ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς που θα καλύψει τη ζήτηση».
ΔΗΜ: Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας όσον αφορά τις αυξήσεις;
«Νομίζω ότι αυτό το έχουμε περάσει. Οι απότομες αυξήσεις έγιναν στην επανεκκίνηση νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ομαλά τώρα. Δεν φοβάμαι αυξήσεις προς τα Χριστούγεννα θεωρώ ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση. Οι αυξήσεις οι ξαφνικές έγιναν με την επανεκκίνηση ακριβώς επειδή υπήρξε αυτή η μεγάλη ζήτηση των προϊόντων», απάντησε ο κ. Παπαθανάσης.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, επισήμανε: «Η απολιγνιτοποίηση αγγίζει την κλιματική κρίση επομένως το έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα ο πρωθυπουργός και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο των μονάδων μέχρι το ’23. Είναι το σχέδιο νόμου το οποίο θα δώσει τη δομή της απολιγνιτοποιησης το πώς δηλαδή θα προχωρήσουμε έτσι ώστε να φτάσουμε το 2023 να έχουμε κλείσει όλες τις μονάδες που παράγουν ενέργεια με λιγνίτη και το 2028 θα παραμείνει μια μονάδα η οποία θα αλλάξει από λιγνίτη σε αέριο δίνοντας στην Ελλάδα την πρώτη θέση στην Ευρώπη στον αγώνα της απολιγνιτοποίησης και της στήριξης της κλιματικής αλλαγής και κρίσης».
«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία εδώ, από τις αρχές του 2022 ξεκινούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ΕΣΠΑ ’21-’27 έρχεται, μέσα σε αυτό το ΕΣΠΑ είναι και το Ταμείο για τις απολιγνιτοποιήσεις επομένως είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας να αξιοποιήσει με το σωστό τρόπο όλα τα εργαλεία, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και στις περιοχές αυτές που αγγίζει πολύ κόσμο να μην υπάρχει «μονοκαλλιέργεια» δηλαδή εργάζομαι μόνο στη ΔΕΗ αλλά θα έχουμε παραγωγικές μονάδες, βιομηχανία, μεταποίηση, αγροτοδιατροφή και άλλες εργασίες», σημείωσε επεξηγηματικά.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους ανθρώπους που θα σταματήσουν να δουλεύουν λόγω της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε άλλες εργασίες, εξειδικευμένες εργασίες έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουμε άμεση σχέση με τη ΔΕΗ, παραδείγματος χάρη οι εργολάβοι κλπ να μπορέσουν να έχουν άλλη ενασχόληση με άλλα αντικείμενα που θα ταιριάζουν στο επίπεδο το εκπαιδευτικό τους και σε αυτές τις γνώσεις που έχουν».
«Επομένως θα έχουμε ισχυρά κίνητρα για να εγκατασταθούν βιομηχανίες και μεταποιητικές μονάδες, ισχυρά κίνητρα για να αναπτυχθούν αγροτοδιατροφικές μονάδες, κίνητρα για να υπάρξει κατασκευαστική και άλλη δραστηριότητα. Έχουμε την κορυφή των κινήτρων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, θα πάρουν αυτές οι περιοχές τα πιο αυξημένα κίνητρα που θα δοθούν στην Ελλάδα για να εγκατασταθούν εκεί δραστηριότητες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, πολλά χρήματα θα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση και είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις περιοχές αυτές», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, εξήγησε: «Έχουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα βοηθά και θα οδηγεί πολύ πιο εύκολα τους ξένους επενδυτές στην πατρίδα μας. Μειώνει τη γραφειοκρατία, πλέον δεν θα ταλαιπωρείται κανένας με χρονοβόρες διαδικασίες έτσι ώστε να λάβει αδειοδότηση και να ξεκινήσει την επενδυτική του δραστηριότητα. Ένα παράδειγμα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που κάνει η πολιτεία, χωρίς να χάσει τον επιτελικό της ρόλο η πολιτεία, θα δοθεί σε εξωτερικούς πιστοποιημένους αξιολογητές επομένως δεν θα ταλαιπωρείται καθόλου να περιμένει ο επενδυτής, θα φέρνει την πρόταση του και θα εκτιμάται η πρότασή του από έναν εξωτερικό πιστοποιημένο αξιολογητή. Το ίδιο θα συμβαίνει και στην ολοκλήρωση της επένδυσης του δηλαδή ένας ορκωτός ελεγκτής χωρίς καμία καθυστέρηση θα καταθέτει την ολοκλήρωση του έργου».
Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, ο υπουργός τόνισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα γιατί η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία θέτει τον πήχη σε τελείως διαφορετικό ύψος άρα ας απολαύσουμε μια ημέρα γιορτής».
Με αφορμή τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου από τη ΝΔ, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε: «Δεν χρειάζεται να γυρίζουμε σε γεγονότα που έχουν λήξει».