Μετά τη Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείε ς. Η διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών με μεγάλες δυνάμεις και παραδοσιακά σύμμαχες χώρες συνεχίζεται, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξιδεύει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ώστε να σηματοδοτήσει την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου και να υπογράψει το τροποποιητικό πρωτόκολλο της MDCA, που για πρώτη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια.

Όπως εξάλλου σημείωνε σε άρθρο του προ ημερών, με αφορμή την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι συζητήσεις που έχουμε με τις ΗΠΑ για την υπογραφή ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), πενταετούς διάρκειας, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας καλλιεργεί σχέσεις με στρατηγικό βάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για αντιμαχόμενες ή αμοιβαία αποκλειόμενες πρωτοβουλίες. Αντίθετα, πρόκειται για κινήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και είναι απόρροια της ενεργητικής και πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA) υπεγράφη το 1990. Προέβλεπε δεκαετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες προ της λήξης της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές η ΜDCA ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο, με τη συγκεκριμένη δυνατότητα να παραμένει σε ισχύ.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο, υπέγραψαν την Τροποποίηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας, με στόχο την επικαιροποίηση και την αναγκαία προσαρμογή της Συμφωνίας στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων διευρύνθηκε μέσω της Τροποποίησης το αποτύπωμα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω της φιλοξενίας αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, των οποίων η διοίκηση και ο έλεγχος παραμένουν στην ελληνική πλευρά. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στην περιοχή της Σούδας (Μαράθι), στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον, όπως δήλωσε χθες ο κ. Δένδιας (στο Βήμα της Κυριακής), «η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε (στα Νέα) ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι και θα είναι βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας» και πως «η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη σχέση, η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται συνεχώς».

Ως προς τις τοποθεσίες, διευκρίνισε ότι «επιλέγουμε από κοινού με την αμερικανική πλευρά να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στις ήδη υπάρχουσες τέσσερις, στις οποίες αναπτύσσονται πολύ σημαντικές συνεργασίες σε επίπεδο αμυντικής συνέργειες Ελλάδας- ΗΠΑ».

Η επιλογή αυτή για την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερα σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, «αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή».

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η αναφορά του κ. Μπλίνκεν στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία της Ελλάδας. «Δεν μπορώ να αναφερθώ λεπτομερώς στο περιεχόμενο της επιστολής του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που αναμένεται να συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ», είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αναμένεται όμως να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».