«Ο Πειραιάς ανταποκρίθηκε σχετικά καλά στην κακοκαιρία και αποφύγαμε τα χειρότερα
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως στην Ελλάδα δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες.
Ακόμη ο κ. Μώραλης σημείωσε πως πρέπει να μπει τέλος στην δυσκαμψία και στους χρόνους που χρειάζονται για να γίνει ένα έργο.
Παράλληλα ζήτησε να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες κράτους, περιφέρειας, δήμου.
Επιπρόσθετα επισήμανε πως γίνονται προσπάθειες για να γίνει ένα επιτελικό κράτος.
Τέλος, ανέφερε πως είναι μεγάλη η υποστελέχωση στους δήμους καθώς εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τα προβλήματα που άφησε η χθεσινή κακοκαιρία, ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε: «Ο Πειραιάς ανταποκρίθηκε σχετικά καλά, είδαμε τις εικόνες στην τηλεόραση τι έγινε σε όλη την Ελλάδα. Από την εικόνα που έχω μέχρι τώρα είναι ότι ανταποκριθήκαμε, υπήρχαν σημειακά προβλήματα αλλά αυτά θα πρέπει δυστυχώς να τα συνηθίσουμε. Όταν βλέπουμε κράτη όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, κράτη δηλαδή οργανωμένα, κράτη με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα με πιο σύγχρονες υποδομές γιατί μιλάμε για μια χώρα που οι υποδομές μας είναι ξεπερασμένες, δεν μπορούμε να ανταποκριθούνε στην κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε αυτή τη στιγμή και έχω τη γνώμη ότι με αυτές τις υποδομές θα περιμένουμε τέτοιου είδους καταστάσεις διαρκώς».
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ. Μώραλης απάντησε: «Μας απασχολεί η δυσκαμψία και οι χρόνοι που απαιτούνται για να γίνει ένα έργο. Όταν απαιτούνται δύο χρόνια για να γίνει ένα μικρό έργο, όταν μιλάμε για αντιπλημμυρικά έργα ή έργα δύσκολα ή έργα που πρέπει να γίνουν στον Κηφισό μιλάμε για έργα δύσκολα έργα τα οποία στη χώρα μας έχουμε αποδείξει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και η κλιματική κρίση είναι εδώ δεν περιμένει την κάθε χώρα να βελτιώσει τις υποδομές της».
«Ένα από τα βασικά θέματα τα οποία έθεσε η αυτοδιοικηση εδώ στο συνέδριο είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους χρόνους, τη γραφειοκρατία. Δηλαδή έχουμε πολλαπλούς ελέγχους, πολλαπλές εγκρίσεις... Ας πούμε θέλουμε να κάνουμε ένα έργο στον Πειραιά πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Είναι ο δήμος, είναι η Περιφέρεια ή είναι το αρμόδιο υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για παράδειγμα από τέλος Αυγούστου με πρωτοβουλία του προέδρου της κοινότητας του Φαλήρου στείλαμε μια επιστολή για να δούμε ποιος πρέπει να ασχολείται με τον Κηφισό. Μέχρι χθες είχαμε μια αλληλογραφία που έλεγε ''δεν είμαι εγώ υπεύθυνος είναι ο άλλος''... δεν ξέρουμε ακόμα ποιου είναι αρμοδιότητα. Εμείς στείλαμε ένα χαρτί στην Πολιτική Προστασία και στείλαμε και ένα χαρτί στο ΥΠΕΝ η απάντηση είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής. Στείλαμε τα χαρτιά στην Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής είπε ότι «δεν είμαι εγώ υπεύθυνη, τελικά είναι η Γραμματεία Υδάτων ενδεχομένως» και ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος. Άρα θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα. Αλλά για να κάνει κάποιος ένα έργο, να μελετήσει, να δημοπρατήσει και να μην υπάρχουν ενστάσεις για να ολοκληρώσει ένα έργο μιλάμε για πολλά-πολλά χρόνια στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει επιτελικό κράτος, ο κ. Μώραλης επισήμανε: «Προσπαθεί να γίνει ένα επιτελικό κράτος, δεν έχουμε δει αποτελέσματα επιτελικού κράτους σε πολύ μεγάλες στιγμές είτε πλημμύρες είτε στις πυρκαγιές το καλοκαίρι, αυτά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη για να είμαστε ειλικρινείς. Και ο κ. Ηλιόπουλος κυβέρνησε και εκείνος πέντε χρόνια με το κόμμα του και δεν είδαμε κάτι καλύτερο. Ή η κριτική που έκανε για την κατάργηση της απλής αναλογικής είναι αντίθετη με την πλειοψηφία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το λέγαμε όλη η αυτοδιοίκηση, το 90% περιφερειαρχών και δήμων λέγαμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε μοντέλο απλής αναλογικής και συνεργασιών γιατί δεν είμαστε ώριμοι σαν Έλληνες για να συνεργαστούμε. Άρα την εμμονή με την απλή αναλογική δεν την κατανοώ όταν είδαμε το πρόβλημα, πλέον δεν κάνουμε εκτίμηση το είδαμε το πρόβλημα».
«Άλλο ένα θέμα είναι η τρομερή πλέον υποστελέχωση που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό από το 2008-2009. Ο κ.Βορίδης είπε ότι επί ημερών ΝΔ έγιναν 8.500 προσλήψεις και 2.500 αποχωρήσεις αυτά είναι δύο νούμερα που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, δεν απεικονίζουν το πρόβλημα διότι αυτή η διαφορά η θετική που παρουσιάζει αφορά μόνο τον τομέα της καθαριότητας και τις σχολικές καθαρίστριες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πειραιά.
«Είμαστε ο πέμπτος μεγαλύτερος δήμος στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή συνολικά δεν έχουμε πάνω από 15 μηχανικούς αρχιτέκτονες, στατικούς μελετητές. Υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή, υπάρχει το Τρίτσης, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει το ΕΣΠΑ σκοπός είναι έχουμε τα εργαλεία να προωθήσουμε αυτά τα χρήματα; Λεει ο υπουργός ότι είναι ''ένα ευχάριστο πρόβλημα'', ναι αρκεί να μπορέσουμε να βρούμε λύση. Άρα δεσμεύτηκε εδώ ότι τις προσλήψεις του ‘20 και του ‘21 οι οποίες έχουν εγκριθεί θα τις ολοκληρώσουν μέχρι το Μάρτιο του ’22 και να αυξήσουμε τις προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για καινοτομία, για ψηφιακό μετασχηματισμό, για smart city, για γαλάζια οικονομία στον Πειραιά και να μην έχουμε κανένα εξειδικευμένο στέλεχος», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για το τραμ, ανάφερε: «Ξεκόλλησε το τραμ, από την επόμενη εβδομάδα θα κάνει δοκιμαστικά και θα γίνει επισήμως το Νοέμβριο».
Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μώραλης σημείωσε: «Θα ακούσουμε τι θα πούνε και οι νέοι τρεις υποψήφιοι και θα αποφασίσουμε. Κατά την άποψη είναι πολλές υποψηφιότητες δεν είναι τόσο μεγάλος ο χώρος».