Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να εξελιχθεί η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πανδημία.

Η ερώτηση είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την περασμένη Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», όμως αναβλήθηκε λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα κατατέθηκε με επίκεντρο το γεγονός ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό έχουν ξεπεράσει τις 15.000, με μέσο όρο απωλειών 300 άτομα ανά εβδομάδα.

Η συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να επεκταθεί και πέραν των θεμάτων για την πορεία της πανδημίας συμπεριλαμβάνοντας τις καταγγελίες που ανταλλάσουν το τελευταίο διάστημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των «στημένων δημοσκοπήσεων» και τον έλεγχο ΜΜΕ για χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Η πλειοψηφία είναι έτοιμη να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτοντας πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την έρευνα «αμαρτωλών» υποθέσεων της περιόδου 2015 - 2019 με οσμή σκανδάλου, υποθέσεις που έχουν να κάνουν με διάθεση δημόσιου χρήματος για την στρατολόγηση ΜΜΕ και την παραγγελία δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, θα γίνεται αναλυτική αναφορά σε τουλάχιστον τρεις εταιρίες που εμφανίστηκαν την περίοδο εκείνη και οι οποίες, αν και δεν πληρούσαν τα απαραίτητα επιστημονικά κριτήρια, δεν άνηκαν στον αρμόδιο επαγγελματικό Σύνδεσμο, διενεργούσαν και δημοσίευαν έρευνες που εξυπηρετούσαν το προεκλογικό σχέδιο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι η διαφορά με την ΝΔ μειώνεται, «το παιχνίδι γυρίζει» και να επηρεάσει έτσι την κοινή γνώμη.

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;

Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.

Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.

Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.

Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;

2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;».