Γιατί ο Τσίπρας επιλέγει τη «λασπομαχία» - Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες
Η αντιπολιτευτική στρατηγική που αναμένεται να ξεδιπλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το άμεσες επόμενο χρονικό διάστημα – Μετά τις δημοσκοπήσεις, στο στόχαστρο οι θάνατοι λόγω εμβολών και οι ανατιμήσεις
Η πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε για τη λίστα Πέτσα και την εταιρεία δηµοσκοπήσεων Opinion Poll ο ΣΥΡΙΖΑ
και η οποία έγινε αποδεκτή από τα κόµµατα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τελικά και από την κυβέρνηση είναι µόνο η αρχή της αλλαγής στάσης που θα έχει για όλα τα θέµατα της επικαιρότητας το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Με βάση τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πενιχρά οφέλη από τη θεσµική στάση που έχει κρατήσει µέχρι σήµερα. Έτσι, στην Κουµουνδούρου αποφάσισαν να ακολουθήσουν εναλλασσόµενη τακτική. Αρχικά θα πηγαίνουν θεσµικά και αµέσως µετά θα περνάνε στην αντεπίθεση, καθώς έχουν καταλήξει ότι η κυβέρνηση εκµεταλλεύεται όλα τα χρονικά περιθώρια που της δίνουν οι θεσµικές διαδικασίες για να µη δίνει απαντήσεις στα ερωτήµατα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν ως παράδειγµα το θέµα της δηµοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, όπου, όπως λένε, η κυβέρνηση άφησε το θέµα να χρονίζει στην αρµόδια Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας, χωρίς να δίνει καµία απάντηση στα ερωτήµατα που έθεσε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μπουν όρια, καθώς δεν θέλουν να φανεί ότι επιστρέφουν στις παλιές μέρες του ακτιβισμού
Πέρα λοιπόν από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί προκειµένου να εξεταστούν τα κριτήρια µε τα οποία µοιράζεται το δηµόσιο χρήµα, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ετοιµάζουν άλλες δύο κινήσεις.
01.Τη στοχοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα θέµατα της πανδηµίας και των εµβολιασµών, καθώς -όπως επισηµαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- η χώρα µας είναι από τις πρώτες σε θανάτους και σε ανεµβολίαστους. Οι ίδιοι άνθρωποι επισηµαίνουν µάλιστα ότι ο δρόµος της συναίνεσης που ακολούθησε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όχι µόνο δεν απέδωσε, αλλά ταύτισε τα δύο κόµµατα.
02. Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα αναδείξουν την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστηµα στα εξοπλιστικά, σε συνδυασµό µε το κύµα ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, παρά την αρχική τοποθέτηση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην ελληνογαλλική συµφωνία, στη συνέχεια η Κουµουνδούρου άλλαξε στάση, αντιλαµβανόµενη ότι θα χάσει ένα βασικό χαρτί της αντιπολιτευτικής της τακτικής.
Τα στελέχη της Κουµουνδούρουεπισηµαίνουν ότι στην τακτική αυτή θα πρέπει να µπουν όρια, καθώς δεν θέλουν να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην παλαιά τακτική του ακτιβισµού. Με λίγα λόγια, θέλουν να κρατήσουν τον θεσµικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ µέσα από τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ παράλληλα θα επαναφέρουν τα πολιτικά αντανακλαστικά µε τα οποία πορεύτηκε και πριν από το 2015.
Πρόθεσή τους είναι λοιπόν να εκµηδενίσουν τον χρόνο αναµονής, καθώς θεωρούν ότι και στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος, Κώστας Τασούλας, πηγαίνει τα θέµατα µε βήµα σηµειωτόν, µπλοκάροντας τις εξελίξεις, ενώ και πολιτικά η κυβέρνηση αναλώνεται στο να ανοίγει συζητήσεις χωρίς να δίνει συγκεκριµένες απαντήσεις.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μπουν όρια
Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή βρήκε την αποδοχή όλων των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, δηµιουργώντας έτσι για πρώτη φορά ένα πολιτικό µέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν µάλιστα ότι αυτό το µέτωπο µπορεί µελλοντικά να αποτελέσει τη βάση για µια µετεκλογική συνεργασία, ενώ οι πιο ρεαλιστές λένε ότι, παρά τον συµβολισµό που έχει, το «κοινό µέτωπο» δεν αποτελεί βάση για τίποτε άλλο. Σε αυτό το σενάριο έρχονται να προστεθούν και οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς µετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηµατά από την κούρσα για την εκλογή του νέου προέδρου πολλά έχουν αλλάξει.
Η επιλογή του προσώπου που θα εκφράσει τις ψήφους της Φώφης Γεννηµατά όσο και το πώς θα κινηθούν οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία έχουν τη σηµασία τους. ∆εδοµένου µάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγµατικότητα όλες τις προσκλήσεις για συνεργασία τις απηύθυνε στο ΚΙΝ.ΑΛ. και τη Φώφη Γεννηµατά, σήµερα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζεται χωρίς να έχει στρατηγικό συνεργάτη. Όχι ότι ήταν διασφαλισµένο πως η Φώφη Γεννηµατά θα ανταποκρινόταν στο κάλεσµα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οπωσδήποτε είχε περισσότερες πιθανότητες να µπει σε µια τέτοια συζήτηση απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι.