«Στους εμβολισμένους η πιθανότητα να νοσήσουν με κοροναϊό μειώνεται από 7 έως 20 φορές
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η κ. Γκάγκα συνέστησε στους νέους με τα πρώτα συμπτώματα να επισκεφτούν τον γιατρό τους.
Ακόμη υπογράμμισε πως πρέπει να προσφέρουμε καλή φροντίδα υγείας σε όλους τους πολίτες και καλό επίπεδο δουλειάς σε όσους εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία.
Αναφορικά με την τρίτη αναμνηστική δόση, σημείωσε πως είναι προαιρετική και ο καθένας θα πρέπει να κλείνει μόνος του τον εμβολιασμό του.
Τέλος, επανέλαβε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι παρενέργειες ελάχιστες.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1
Με αφορμή τους νέους ανθρώπους που πεθαίνουν από κοροναϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε: «Ανησυχώ περισσότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους από ότι για τους νέους αλλά ανησυχώ για όλους γιατί πρέπει να είμαστε ασφαλείς όλοι. Σίγουρα κάνοντας τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγάλη ασφάλεια για όλους μας, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στους νέους ανθρώπους και είναι πολύ αποτελεσματικό για τους μεγαλύτερους. Η πιθανότητα να νοσήσουμε μειώνεται από 7 ως 20 φορές, η πιθανότητα να πεθάνουμε μειώνεται τρομακτικά άρα αυτός είναι ο τρόπος».
«Τα νέα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν αλλά ένα ποσοστό αρρωσταίνει το είδαμε για πρώτη φορά αρχές του καλοκαιριού όπου τουλάχιστον στο δικό μου νοσοκομείο που είναι το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς είδαμε πολλά νέα παιδιά από 17 – 20 ετών πάρα πολλούς που κινδύνευσαν, που κάποιοι διασωληνώθηκαν κιόλας , ευτυχώς δεν είδαμε θανάτους. Έχει σημασία ότι με το που έχουμε συμπτώματα να πάμε στο γιατρό. Δηλαδή νέοι άνθρωποι που αργούν να έρθουν στο νοσοκομείο, που αργούν να πάνε στο γιατρό μπορεί να χειροτερέψουν πολύ και να μην έχουμε το χρόνο να τους βελτιώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα τι μπορεί να κάνει ένας γιατρός που είναι πια στη θέση του υφυπουργού και ξέρει τα προβλήματα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε: «Εξακολουθώ να είμαι γιατρός και από αυτή τη θέση πληρώνομαι, από τη Σωτηρία πληρώνομαι. Έχω έρθει εδώ σαν δημόσιος υπάλληλος και είμαι γιατρός άρα εξακολουθώ να είμαι γιατρός και θα είμαι γιατρός για όλη μου τη ζωή. Βεβαίως είμαι το υπουργείο και μπορώ να πάρουμε αποφάσεις από αυτή την θέση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι χρειάζεται να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε όλους τους ανθρώπους και από την άλλη πρέπει να έχουμε καλό επίπεδο δουλειάς για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η υπουργός διευκρίνισε: «Η Ελλάδα μέχρι πριν από λίγους μήνες έδινε αντιβιοτικά από το φαρμακείο, τα παίρναμε σαν να ήταν καραμέλες αυτό σημαίνει ότι έχουμε τις μεγαλύτερες αντοχές στα αντιβιοτικά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό άλλαξε τώρα πια χρειάζεται ιατρική συνταγή αλλά επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουνε μεγάλες αντοχές στη χώρα ακόμα και τώρα οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά με μεγαλύτερη ευκολία από την Αγγλία και νομίζω ότι ξεκινάει το θέμα μας από εκεί. Δηλαδή όταν η Νορβηγία στους 100 χιλιάδες κατοίκους χορηγεί 9 συνταγές για αντιβιοτικά και εμείς κάνουμε 34 όπως καταλαβαίνετε έχει τεράστια διαφορά, αυτό οδηγεί σε αντοχές στα αντιβιοτικά και το βλέπουμε πάρα πολύ στις μονάδες. Δεν είναι λοιπόν θέμα του αν θα απολυμάνουμε τις μονάδες, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα του κόσμου που κλείνει τις μονάδες , αυτό που κάνουμε εμείς στην Ελλάδα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κανουμε είναι σιγά-σιγά να βελτιώσουμε την αντοχή μας στα αντιβιοτικά γράφοντας αντιβιοτικά με μεγάλη φειδώ».
«Αυτό θέλει χρόνο άρα δεν υπάρχει κάτι που θα κάνουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και μαθήματα μέσα στις μονάδες για το προσωπικό για το πως μπορούμε να προσέχουμε καλύτερα. Υπάρχει πρόβλημα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία επιτροπές λοιμώξεων που παρακολουθούν πάρα πολύ σοβαρά, αλλάζουν συνεχώς τα πρωτόκολλα για το προσωπικό για να είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρουμε εμείς λοιμώξεις αλλά νομίζω ότι το κυριότερο είναι να μάθουμε ότι παίρνουμε αντιβιοτικά πιο αραιά και παίρνουμε λιγότερο εξελιγμένα αντιβιοτικά όταν πρωτοκρυολογούμε για να μπορέσουμε να μην έχουμε αντοχές στη χώρα», υπογράμμισε η ίδια.
Για την τρίτη δόση εμβολιασμού, η κ. Γκάγκα επισήμανε: «Η τρίτη δόση είναι προαιρετική και πρέπει ο καθένας να κλείσει το ραντεβού του».
Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει να επεκταθεί η τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πιθανό να το κάνει η επιτροπή ούτως ή άλλως».
Αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της χώρας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε: «Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει μια κεντρική αρχή που λεει τι είναι καλύτερο για τη χώρα και είναι όλοι ενωμένοι σε αυτό από τους ανθρώπους που είναι στην κυβέρνηση, από τους ανθρώπους που είναι στην αντιπολίτευση, από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι εταιρειών δηλαδή όλη η χώρα προχωράει ενωμένη στα θέματα που είναι για το κοινό καλό. Εμείς εδώ έχουμε μια τρομακτική πολυφωνία η οποία δεν έχει στην πραγματικότητα κάποιο λόγο να υπάρχει αλλά δυστυχώς υπάρχει και επίσης υπάρχει πάρα πολύ θυμός. Δηλαδή ανεβάζω μια ανάρτηση στα social media και αντί να έχω έναν ώριμο διάλογο έχω φωνές . Αυτό δεν είναι ένας γόνιμος διάλογος. Επίσης έχουμε παραπληροφόρηση».
Αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, εξληγησε: «Ελάχιστες είναι οι παρενέργειες του εμβολίου. Σε αυτά τα 12 εκατομμύρια δόσεις που έχουμε κάνει στην Ελλάδα είχαμε καταγραμμένες παρενέργειες στις κίτρινες κάρτες συνολικά στις 6.000 οι οποίες ήταν μη σοβαρές δηλαδή τοπική αντίδραση στο χέρι ή ήπιος πονοκέφαλος ή κάτι άλλο και ελάχιστες σοβαρές παρενέργειες. Ψάχνονται όλες, η φαρμακοεπαγρύπνηση δουλεύει και όλες οι παρενέργειες πηγαίνουνε και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΔΥ. Ναι υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό παρενεργειών αλλά σε σχέση με το ποσοστό που κάνει η νόσος και το τι αφήνει και τους θανάτους που έχουμε από τη νόσο, φτάσαμε τις 15 χιλιάδες, νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά».
Ερωτηθείσα αν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολυφωνία σε σχέση με τον εμβολιασμό, δήλωσε: «Νομίζω ότι υπήρχε μια πολυφωνία που είχε και μια πολιτική χροιά, δεν θα μιλήσω για το ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα αν και υπήρχαν άνθρωποι πολύ γνωστοί από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που έδρασαν αντιεμβολιαστικά αλλά και από άλλους χώρους που νομίζω ότι δεν είναι θετικό το πρόσημο που αφήνουν».
Ερωτηθείσα πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον εμβολιασμό, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Από covid είμαστε πάνω από 15 χιλιάδες δυστυχώς, θάνατοι που ενδεχομένως συνδέονται με τον εμβολιασμό είναι κάτω από τους 90».