Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έμπαινε στο πολυτελές συνεδριακό κέντρο «Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ», συνοδεύοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,
ο οποίος σε λίγα λεπτά θα μιλούσε στο φόρουμ «Future Investment Initiative», που διεξαγόταν εκεί, παρουσία σημαντικών επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων στις χώρες του Κόλπου. Μετά το πέρας της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη, ο Μπιν Σαλμάν αποχώρησε από το συνεδριακό κέντρο και δεν παρακολούθησε άλλο σημείο από τις εργασίες του φόρουμ: Ηταν μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού, δείγμα της αλματώδους προόδου που έχουν κάνει πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών, σε πολλά επίπεδα.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ πρόσφατα αφίχθη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας, μαζί με μία πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, κατόπιν διμερούς συμφωνίας.
Πιθανότητα ίδρυσης ενός κοινού επενδυτικού ταμείου
Η Σαουδική Αραβία, παράλληλα, συμμετέχει σε νέα περιφερειακά σχήματα στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως το «Philia Forum», το οποίο σηματοδοτεί, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη σύμπραξη Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, για την πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να θεσμοθετήσουν.
Φάνηκε για ακόμα μία φορά ότι υπάρχει κοινός βηματισμός και συναντίληψη στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου
Στη συνάντησή τους στο Ριάντ επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα. Μάλιστα, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση κάνει λόγο για την πιθανότητα ίδρυσης ενός κοινού επενδυτικού ταμείου των δύο κρατών, δείγμα του εξαιρετικά γόνιμου και εποικοδομητικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις.
Στη συνάντηση επίσης υπογραμμίστηκε η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, ενώ εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Φάνηκε επίσης για ακόμα μία φορά ότι υπάρχει κοινός βηματισμός και συναντίληψη στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, με το κοινό ανακοινωθέν να υπογραμμίζει «το απαραβίαστο των συνόρων, την εδαφική ακεραιότητα των κυρίαρχων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Σε πρώτο πλάνο οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ, αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την επέκταση αυτού του είδους των συμφωνιών και με τη Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα και πάλι, λόγω της γεωγραφίας μας, βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αποτελέσει χώρα διέλευσης για όλες τις πηγές ενέργειας».
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση; Στις αρχές Οκτωβρίου, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για το έργο διασύνδεσης των δύο χωρών ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Εφόσον υλοποιηθούν αυτά τα δύο μεγάλα έργα, τότε σε ορατό ορίζοντα δημιουργείται η δυνατότητα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Σαουδική Αραβία να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου αρχικά και της Ελλάδας εν συνεχεία. Παράλληλα με αυτό τον σχεδιασμό εξελίσσεται -σε πρώιμο στάδιο ακόμη- ένας παράλληλος, που φέρεται να έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο Ριάντ: αυτός για ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων, μια μακράς πνοής και φιλόδοξη data σύνδεση Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, Ασίας και Ευρώπης.
Όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν μια κοινή αφετηρία: Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία θέλει από τη μία να έρθει πιο κοντά στην Ε.Ε. και από την άλλη επενδύει στη μετάβαση από τα λεγόμενα πετροδόλαρα στις Ανανώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο πράσινο υδρογόνο, με έργα δισ. στους τομείς αυτούς. Τόσο για την προσέγγιση με την Ε.Ε., όσο και για την εξαγωγή πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, βλέπει στη χώρα μας έναν αξιόπιστο εταίρο.