Την πρωινή συνέντευξη του υπουργού Υγείας,Θάνου Πλεύρη,
σχολίασε τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν άμεσα ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικότερα ο κ. Ξανθός εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των ανεμβολίαστων γιατρών.
Όπως αναφέρει «σε σημερινή του τηλεοπτική παρουσία στον Αντ1 και στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στην υποχρεωτική αργία των 6500 ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΣΥ, παρά την έξαρση της πανδημίας, την κατάρρευση των νοσοκομείων και την εξουθένωση του προσωπικού τους. Και παρά το ότι τα κενά δεν έχουν καλυφθεί ούτε με τις 3μηνες συμβάσεις που νομοθετήθηκαν, ούτε με τα -ισχυρά όντως - οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία. Αυτή η εμμονική, κοινωνική άδικη και τιμωρητική επιλογή, πρέπει επειγόντως να αναιρεθεί. Και να επανέλθουν στα νοσοκομεία όσοι είναι σε αναστολή εργασίας, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό (2 rapid τεστ τη βδομάδα)».
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχει την ''πολυτέλεια'' να στερείται σήμερα την παρουσία χιλιάδων έμπειρών υγειονομικών, επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει ''επίδειξη πυγμής'' και ''μηδενικής ανοχής'' για λόγους επικοινωνιακούς, καταδικάζοντας στην ανέχεια και στην αναξιοπρέπεια ανθρώπους που έχουν ''βάλει πλάτη'' σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Ξανθός.
«Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι, αντί για ατελέσφορες εκκλήσεις και κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, να δοθούν άμεσα ισχυρά κίνητρα (οικονομικά-εργασιακά-εκπαιδευτικά) στο ιατρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί, για να παραμείνει στο σύστημα και να ανακοπεί η τάση παραιτήσεων και φυγής προς τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Αυτό είναι επείγουσα ανάγκη. Παράλληλα, απαιτείται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, που οφείλουν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της νοσηλείας covid περιστατικών, για να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομείακαι να αποτραπεί η πλήρης ''κοβιντοποίηση'' τους και το λειτουργικό blackout. Χρειάζεται ταυτόχρονα η οργανωμένη αξιοποίηση της ΠΦΥ (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων και όχι η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε
«Με άλλα λόγια, χρειάζεται μια νέα στρατηγική ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, την οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί επειδή δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα αλλά στην ιδιωτική αγορά», καταλήγει.