Διεθνής Διάσκεψη για Λιβύη: Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη
Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, καθώς πρόκειται για τον πιο κοντινό γείτονα της χώρας.
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό».Στη σημερινή Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη είχα την ευκαιρία να αναδείξω το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την ετοιμότητά της να συνδράμει για να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη. pic.twitter.com/wYmXl0FQXx
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 12, 2021
Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε: «Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις».
«Απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη της πολυπόθητης σταθερότητας στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα…Η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, είναι και αυτή κρίσιμη» υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.Με τον @PrimeministerGR, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις. pic.twitter.com/CzMZrKdZwW
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 12, 2021
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης, οι συμμετέχοντες εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στο συνεκτικό «Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος». Τονίζουν τη σημασία όλοι οι Λίβυοι εμπλεκομένου να δεσμευτούν απερίφραστα για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
«Η Τουρκία και η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις η παρουσία των οποίων απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και όλης της περιοχής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται πως στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε σύντομο τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις. Οι δυο τους συζήτησαν την πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.