«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023», το εννοώ. Σας το λέω για να κάνετε τον προγραµµατισµό σας», διεµήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, επαναλαµβάνοντας και από αυτό το µετερίζι την πάγια θέση και το µόνιµο µότο του για την εξάντληση του χρονικού ορίου διακυβέρνησης της χώρας.

Φυσικά, πίσω από αυτήν τη σταθερή απόφαση του πρωθυπουργού, όπως εκφράζεται σε κάθε δηµόσια παρουσία και συνέντευξή του, έχει δροµολογηθεί ένα συγκεκριµένο πλάνο µεταρρυθµίσεων και κάποιες βασικές στοχεύσεις, η επίτευξη των οποίων θα διαµορφώσει τις πολιτικές συνθήκες και τις ισορροπίες µε τις οποίες θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες των εκλογών.

Το πλαίσιο των σχεδιασµών του Μεγάρου Μαξίµου αγγίζει το σύνολο της κυβερνητικής δράσης, µε έµφαση βεβαίως στην ανάπτυξη της οικονοµίας και τη βελτίωση των κρατικών δοµών, αλλά και µε φόντο την τουρκική προκλητικότητα και την ενίσχυση της διπλωµατικής και αµυντικής θέσης της Ελλάδας.



Ταμείο Ανάκαμψης

Βασικός άξονας σε όλη αυτή την πορεία θα είναι, φυσικά, η προώθηση των έργων που χρηµατοδοτούνται από το Ταµείο Ανάπτυξης, που συνιστά και το µεγάλο «στοίχηµα» του οικονοµικού επιτελείου.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιθυµούν να έχουν γίνει αισθητές εντός του 2022 οι παρεµβάσεις εκείνες οι οποίες αφορούν τη δηµιουργία θέσεων εργασίας, την ολοκλήρωση ή δροµολόγηση σηµαντικών -για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά για τη χώρα- υποδοµών, καθώς και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της κρατικής δοµής, που σχετίζονται µε ολόκληρο το φάσµα της επαφής µε τους πολίτες.

«Πρόκειται για περιπτώσεις που θα γίνουν άµεσα αντιληπτές και θα έχουν σηµαντικά θετική επιρροή στην καθηµερινότητα», τονίζουν στα «Παραπολιτικά» στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου, παραθέτοντας τις κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες.

Παράλληλα, στους κόλπους της ηγεσίας της κυβέρνησης θεωρούν δεδοµένο ότι µέσα στην επόµενη χρονιά, αλλά και τους πρώτους µήνες του 2023, θα έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα µας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν γίνει ορατές στην ελληνική κοινωνία οι ευεργετικές συνέπειες της παρουσίας τεχνολογικών -και όχι µόνο- κολοσσών, εντός των ελληνικών συνόρων.



Στο µέτωπο της φορολογίας, µε βάση και τις εξαγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη ο πρωθυπουργός, πέραν του νέου «κόφτη» που αναµένεται στον ΕΝΦΙΑ, θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει το σχέδιο για περαιτέρω µείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, καθώς και µια σειρά ευνοϊκών αντίστοιχων πρωτοβουλιών στον τοµέα της ενέργειας και των καυσίµων, εξαιτίας του οποίου και ενόψει των διεθνών ανατιµήσεων επιβαρύνεται το σύνολο των πολιτών και η εν γένει οικονοµική δραστηριότητα.



Κατώτατος μισθός

Την ίδια στιγµή, έχει προσδιοριστεί ήδη το χρονοδιάγραµµα για την αύξηση του κατώτατου µισθού σε δύο δόσεις εντός του 2022 (η πρώτη έχει ψηφιστεί ήδη και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, µε τη δεύτερη να τοποθετείται χρονικά πιθανότατα για τη δεύτερο εξάµηνο), η οποία µπορεί να είναι και µεγαλύτερη απ' ό,τι έχει αρχικά υπολογιστεί, δεδοµένης της αισιοδοξίας που υπάρχει πλέον για ακόµα µεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση µε τις προβλέψεις του προηγούµενου διαστήµατος.

Ολα αυτά, βεβαίως, υπό το πρίσµα και του πολυαναµενόµενου σε ολόκληρο τον πλανήτη τέλους της πανδηµίας του κορονοϊού, τουλάχιστον µε τη µορφή που τη βιώνουµε σήµερα, καθώς και της κάθε άλλο παρά λησµονηµένης από την κυβέρνηση παραµέτρου της ενισχυµένης οικονοµικής εποπτείας στην οποία εξακολουθεί να υπόκειται η Ελλάδα.

«Ενα από τα βασικότερα µελήµατα του Μητσοτάκη είναι να στηθούν κάλπες µε την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της και τα τελευταία φαντάσµατα των δύσκολων προηγούµενων ετών», σηµειώνει χαρακτηριστικά τακτικός συνοµιλητής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Τουριστική κίνηση

Τέλος, συνολικά στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την ώθηση που θα δώσει σε οικονοµικό και, κατ’ επέκταση, πολιτικό επίπεδο η ιδιαιτέρως αυξηµένη και εµφανώς µεγαλύτερη, ακόµα και από το 2019, προβλεπόµενη τουριστική κίνηση το προσεχές καλοκαίρι.

Η αισιοδοξία φυσικά αυτή στηρίζεται στο φετινό ρεύµα, που, εν µέσω δυσχερών συνθηκών παγκοσµίως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ανοίγοντας µάλιστα και νέες αγορές. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο συγκεκριµένος παράγοντας θα διαδραµατίσει καθοριστικό ρόλο στην µετα-COVID πραγµατικότητα και στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές.



Απόλυτα συνδεδεµένη µε τον τουρισµό είναι και η εµπέδωση γενικότερου αισθήµατος ασφάλειας τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό και µε τις κοµβικές συµµαχίες και συµφωνίες που έχουν συναφθεί από την ελληνική διπλωµατία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και να εµπλουτίζονται σε κάθε ευκαιρία, εντός του 2022 και του 2023 θα έχει προχωρήσει σηµαντικά το εξοπλιστικό πρόγραµµα που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, µε την ολοκλήρωση της προµήθειας των «Rafale» και της αναβάθµισης των F-16 (σ.σ.: το χρονοδιάγραµµα για τις φρεγάτες αφορά το 2025) να φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής ατζέντας.