«Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσεις πόσοι ασθενείς με κοροναϊό πέθαναν εκτός ΜΕΘ.
Παράλληλα ζήτησε επιστροφή στην τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό, μαζική δωρεάν συνατογογράφηση τεστ για εμβολιασμένους.
Μάλιστα κάλεσε το υπουργείο να ανοίξει για όλους η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση.
Ακόμη ζήτησε να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και όχι επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.
Τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της μείωσης πληρότητας σε κλειστούς χώρους.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με την σημερινή πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Θα είναι επικεφαλής ο κ. Τσίπρας το απόγευμα στην πορεία, το block του ΣΥΡΙΖΑ θα πορεύει κανονικά μέχρι την αμερικανική πρεσβεία όπως πάντα».
Με αφορμή το σημερινό επεισόδιο όπου ομάδες φοιτητών εμπόδισαν τη νεολαία και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δήλωσε: «Η κομμουνιστική νεολαία Ελλάδας δεν εμπλέκεται πουθενά. Ήταν πράξεις που σχετίζονται κυρίως με οργανώσεις εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυτο σχετικά με το ρεπορτάζ, από εκεί και πέρα προφανώς και δεν είναι αυτό εικόνα η οποία αντιστοιχεί στο Πολυτεχνείο αλλά νομίζω είναι πολύ μικρό για να λερώσει την σημερινή ημέρα και να ορίσει τη συζήτηση. Σήμερα έχουμε να συζητήσουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο το οποίο δεν περιορίζεται σε αυτό, έχουμε να συζητήσουμε το πως καταλαβαίνουμε, πως κατανοούμε, πως επικαιροποιούμε μια τομή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που κατά τη γνώμη μας αποτελεί τη σύγχρονη ρίζα της ελληνικής δημοκρατίας, η εξέγερση της νεολαίας και των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73.
«Μια τομή η οποία όρισε και έδειξε ότι κανένα καθεστώς όση βία κι αν επιστρατεύσει, όσα στηρίγματα κι αν έχει μέσα κι έξω από τη χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα λαό ο οποίος είναι αποφασισμένος να ανοίξει το δρόμο για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα. Και μ’ αυτή την έννοια γι’ αυτό στο κεντρικό μας μήνυμα χρησιμοποιούμε τη φράση «το πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα», έχουμε όμως ως πρώτη φράση το «να νικήσει η ζωή» γιατί θεωρούμε οτι το βασικό μέτωπο που έχουμε σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε μια φονική πανδημία που απειλεί την κοινωνία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Φαντάζομαι ότι έχουμε ξεκαθαρίσει όλοι ότι δεν ισχύει το σύνθημα που ακούστηκε πολύ στα χρόνια των μνημονίων ότι «η χούντα δεν τελείωσε το ΄73»
«Προφανώς δεν ισχύει, πρέπει να σεβόμαστε τις έννοιες ακόμα και το πιο αυταρχικό κοινοβουλευτικό καθεστώς είναι διαφορετικό από μια χούντα και στην περίοδο του μνημονίου η αλήθεια είναι οτι η φιλελεύθερη δημοκρατία ακούμπησε τα όρια αυταρχισμού που είχαμε δει μεταπολεμικά. Όμως αυτό το λάθος σύνθημα το οποίο ιστορικά και εννοιολογικά είναι λάθος την ίδια στιγμή όμως υπήρξε και μια ασπίδα απέναντι σε ακροδεξιούς που τότε προσπάθησαν να δράσουν μέσα στο τότε κίνημα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος..
Αναφορικά με την πανδημία, επισήμανε: «Το κρίσιμο είναι ότι μέχρι χθες έχουμε καταγράψει ήδη 985 απώλειες μέσα στο Νοέμβρη. Έχουμε καταθέσει πολλές φόρες ένα απλό ερώτημα και νομίζουμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να απαντηθεί, πόσες απ’ αυτές τις απώλειες συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Δεύτερο ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει η πολιτεία, ποια είναι τα ποσοστά θνητότητας μέσα στις ΜΕΘ; Και το λέμε αυτό γιατί πρόσφατα βγήκε ο κ. Βασιλακόπουλος και είπε ότι πολλές από τις ΜΕΘ οι οποίες φτιάχτηκαν ήταν πρόχειρες και άρα δεν έχουν τα σωστά κριτήρια και τα κατάλληλα πρότυπα νοσηλείας. Τρίτο ζήτημα, έρχονται από παντού καταγγελίες από υγειονομικό προσωπικό που σε εφημερία μπορεί ένας γιατρός να αντιστοιχεί σε 100 και 120 περιπτώσεις. Ένας τέτοιος γιατρός από το Βόλο ο οποίος έκανε καταγγελίες σήμερα ενημερώθηκε από τις εφημερίδες του Βόλου ότι διώκεται πειθαρχικά για τις καταγγελίες που έκανε για την κατάσταση στο νοσοκομείο».
Αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε: «Επιστροφή στην τηλεργασία σε μια σειρά από εργασίες όπου αυτό είναι εφικτό. Δεύτερον, μαζική συνταγογράφηση test και για τους εμβολιασμένους. Όταν έχουμε 8.000 κρούσματα την ημέρα αυτά τα κρούσματα προφανώς έρχονται σε επαφή και με εμβολιασμένους εργαζόμενους οι οποίοι την επόμενη μέρα πηγαίνουν κανονικά στο γραφείο τους χωρίς να δικαιούνται ούτε ένα δωρεάν test. ...Όλοι πρέπει να έχουνε πρόσβαση σε δωρεάν τεστ γιατί έτσι δεν τιμωρείς τους ανεμβολίαστους, τιμωρείς την κοινότητα, μας τιμωρείς όλους μας».
«Είναι κρίσιμο το υπουργείο να ανοίξει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη δυνατότητα για όλους μας να προγραμματίσουμε την τρίτη δόση. Είναι ανόητο ότι ήδη δεν έχει γίνει», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και όχι απλά επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τις μεγάλες κλινικές», διευκρίνισε.
Για την παιδεία,ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε: «Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας να σχεδιάζει 1000 τμήματα πανελλαδικά να συγχωνευτούν και να φτιαχτούν τάξεις με 29 μαθητές και μαθήτριες».
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν θα παρθούν μέτρα αντίστοιχα της Αυστρίας για τους ανεμβολίαστους, απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί σε ένα λάθος δίλημμα όπου αυτός το έχει δημιουργήσει και το οποίο λεει ότι ανάμεσα στο να πάρω μέτρα γιατί και όλοι αύριο με ένα μαγικό τρόπο να εμβολιαζόντουσαν ο επόμενος ενάμισης μήνας θα ήταν πάρα πολύ πιεσμένος, άρα λεει ότι ανάμεσα στο να πάρω μέτρα ή στον επόμενο μήνα να έχουμε μερικές χιλιάδες νεκρούς ακόμα επιλέγει να μην πάρει μέτρα. Εμείς λέμε ότι υπάρχει μια έξοδος από αυτό το δίλημμα, δεν είναι αυτές οι δύο επιλογές υπάρχει μια τρίτη επιλογή που περιγράφεται από αυτά που είπα πριν δηλαδή όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας με τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown».
«Τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι στο 60% το να εντοπίζουμε το 40% σαν να δεχόμαστε ότι είναι μια επιδημία ανεμβολίαστων είναι και λάθος και προσβλητικό. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε χώρες που έχουν εμβολιασμό άνω του 80% με την Ελλάδα, Αν ήμασταν σε ποσοστά εμβολιασμού σαν την Πορτογαλία θα μπορούσαμε διαφορετικά να συζητήσουμε για πιο αυστηρά μέτρα. Όταν μιλάμε για το 40% του πληθυσμού επιμένω ότι το ζήτημα πρέπει να τοποθετηθεί συνολικά σε μέτρα για τη δημόσια υγεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για τους κλειστούς χώρους, σημείωσε: «Στους κλειστούς χώρους θεωρούμε ότι ίσως να πρέπει να συζητήσουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Μάλλον θα πρέπει να συζητήσουμε ότι στους κλειστούς χώρους η πληρότητα πρέπει να μειωθεί. Αυτό δεν είναι ένα ευχάριστο μέτρο αλλά αν θελουμε ταυτόχρονα να αποφύγουμε το lockdown και να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε αυτά πρέπει να συζητηθούν. Εδώ υπάρχει όμως μια κρίσιμη παρατήρηση ότι αυτή την εισήγηση δεν πρέπει να την κάνουν κόμματα, εμείς ποτέ δεν διεκδικήσαμε το ρόλο του λοιμωξιολόγου και για αυτό έχουμε πει ότι στο βαθμό που αυτά είναι καθαρές εισηγήσεις των ανθρώπων που κρίνουν με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα και εισηγούνται εμείς δεν τις αμφισβητούμε. Εμείς διεκδικούμε τα μέτρα για τη δημόσια υγεία τα οποία είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις. Τέτοια εισήγηση εννοείται ότι πρέπει να συνοδεύεται από την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Όπου το κράτος επιβάλλει περιοριστικά μέτρα πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνει και την απαραίτητη οικονομική στήριξη προς τους συγκεκριμένους κλάδους».
ΔΗΜ: Το οικονομικό επιτελείο λεει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε κι άλλα χρήματα για να δώσουμε οικονομική ενίσχυση και για αυτό τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους αφήνουμε τα ποσοστά έτσι όπως είναι
«Αν σήμερα το οικονομικό επιτελείο προχωρήσει σε ένα μαζικό σχήμα ρύθμισης –διαγραφής ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μες στην πανδημία στο τέλος της ημέρας αυτό θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, θα κρατήσει ανοιχτές περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα διατηρήσει θέσεις εργασίας. Άρα και στο συγκεκριμένο σκέλος λύσεις υπάρχουν», εξήγησε.
Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Ειδικά σε αυτή την περίοδο, και οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται επιστημονικά με τις έρευνες γνώμης συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση, περισσότερο έχει νόημα να κοιτάς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σεβόμαστε κάθε μέτρηση, την παρακολουθούμε, την ερευνούμε ούτως ή άλλως δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης ούτε υπάρχει μπροστά το αίτημα των εκλογών αυτή τη στιγμή. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτυπώνουν μια τεράστια πτώση και επαναφορά του αισθήματος φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες αλλά και μια τεράστια πτώση στη εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση στην οικονομία, στην πανδημία κλπ. Με αυτή την έννοια ανοίγει ένα πεδίο προφανώς είναι στο δικό μας χέρι στο βαθμό που θα μιλάμε συγκεκριμένα και προγραμματικά με προτάσεις να συγκροτήσουμε ένα εναλλακτικό μπλοκ το οποίο θα μπορέσει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».