. Οι αλλαγές στο Αρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που προώθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, θέτουν μια ασπίδα προστασίας στην αντικειμενική και έγκυρη δημοσιογραφία, αλλά και προστατεύουν το έννομο αγαθό της έγκυρης ενημέρωσης.
Για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη, λόγω και των όσων βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίαςCOVID-19, περιλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα διάταξη για τα fake news που κατακλύζουν το Διαδίκτυο σχετικά με τη δημόσια υγεία. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα δημόσιας υγείας.
Πρόκειται για διάταξη που όχι μόνο αποτελεί προϊόν πολύ σκληρής προσπάθειας να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί καμία συνθήκη φίμωσης του Τύπου ή φόβο στην έκφραση απόψεων, αλλά προστατεύει και το μεγαλύτερο έννομο αγαθό, που αφορά την ίδια τη ζωή. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχιστεί άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους γιατί κάποιοι τους πείθουν να μην εμβολιαστούν. Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δικαστικές Αρχές. Αυτή είναι η στόχευση της εν λόγω διάταξης και όχι ο περιορισμός ή η φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, όπως επισημαίνουν νομικοί στο «S».
Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη έχει ως εξής: «Οποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του Μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».