Το πλάνο Τσίπρα για οικονομία και πανδημία - Τι ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την αντιπολιτευτική πολιτική στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών στη Βουλή
Με διµέτωπο χτύπηµα εναντίον της κυβέρνησης, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία, αλλά και την επάρκειά της στη διαχείριση των δύο µεγάλων θεµάτων που απασχολούν την κοινωνία: την πανδηµία και την οικονοµία.
Εχοντας στα χέρια τους τον Προϋπολογισµόπου κατέθεσε το υπουργείο Οικονοµικώνστη Βουλή, τα στελέχη της Κουµουνδούρου επιχειρούν να αποδοµήσουν το κυβερνητικό αφήγηµα περί ανάπτυξης της χώρας, συνδυάζοντάς το µε τα µέτρα για την πανδηµία και τις περικοπές που κάνει η κυβέρνηση στην Υγεία. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, µε αφορµή τη συζήτηση του Προϋπολογισµού 2022 στην Επιτροπή Οικονοµικών της Βουλής, ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, µε κριτήριο τα συµφέροντα του κόσµου της εργασίας και της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, έχει αποτύχει. Προφανώς, µε κριτήριο τα συµφέροντα µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων η στρατηγική αυτή κρίνεται απολύτως επιτυχηµένη. Το ζήτηµα είναι µε ποιο κριτήριο κανείς ασκεί πολιτική, εκεί βρίσκεται η διαχωριστική µας γραµµή».
Οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου, τα επιχειρήματα για τη δημόσια Υγεία και οι αριθμοί
Η τοµεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, επεσήµανε ότι και πάλι η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόµο της επικοινωνίας, τη στιγµή που γνωρίζει πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις πιέζονται από τους υπέρογκους λογαριασµούς στην ενέργεια, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης: «Η κυβέρνηση µε λογιστικούς ακροβατισµούς, χρησιµοποιώντας κατά το δοκούν τις έκτακτες δαπάνες για την πανδηµία, προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα. Λες και το ζήτηµα είναι η επικοινωνία και όχι η ουσία. Στο µεγάλο ζήτηµα της ακρίβειας, καµία παρέµβαση δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισµό του 2022 για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ οι τιµές σε βασικά είδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι µόνο σε σύγκριση µε το 2020, αλλά και σε σχέση µε το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ρυθμός Ανάπτυξης
Σε ό,τι αφορά τον ρυθµό ανάπτυξης του 2021, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑισχυρίζονται ότι «είναι αποτέλεσµα της σύγκρισης µε την ύφεση της προηγούµενης χρονιάς» και σηµειώνουν ότι «σε σχέση µε το ''rebound'' της ελληνικής οικονοµίας και σε σύγκριση µε την ανάκαµψη των άλλων χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, 7η από το τέλος σε σύνολο 27 κρατών. Επ’ ουδενί δικαιολογούνται πανηγυρισµοί, ιδίως εν µέσω µιας τέτοιας κοινωνικής συνθήκης».
Προσθέτουν, µάλιστα, ότι ο Προϋπολογισµός κόβει 820 εκατ. από τη δηµόσια Υγεία, αφαιρεί 280 εκατ. από τα δηµόσια νοσοκοµεία και περικόπτει κατά 600 εκατ. τις έκτακτες δαπάνες για την πανδηµία.
«Το κρισιµότερο είναι για τι είδους ανάπτυξη µιλάµε, ποιους αφορά», αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι µιλάει για ανάπτυξη την ώρα που:
Μειώνει κατά 1,7 δισ. την κρατική χρηµατοδότηση για κοινωνικές παροχές.
Κατάργησε 8ωρο, συλλογικές συµβάσεις και κάθε φραγµό στις απολύσεις.
Ερευνα του Eurofound δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στο ποσοστό των νέων που έµειναν άνεργοι στην πανδηµία, φτάνοντας το 30%.
Εχει συµφωνήσει να είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη δηµοσιονοµική προσαρµογή ως το 2024 στην ευρωζώνη. Στις συσκέψεις που γίνονται στην Κουµουνδούρουτα στελέχη που µετέχουν στο οικονοµικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «τα δύο κρίσιµα µέτωπα, της πανδηµίας και της ακρίβειας, έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ η κυβέρνηση αντιµετωπίζει την κατάσταση µε ανούσια διαγγέλµατα του κ. Μητσοτάκη. Θεωρεί, µάλιστα, πως για τα δύο αυτά προβλήµατα η ίδια δεν έχει καµία ευθύνη, ισχυρίζεται ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα, ενώ ο σχεδιασµός που υιοθέτησε είναι απολύτως επαρκής. Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά από τις ανατιµήσεις, η κυβέρνηση επαναλαµβάνει ότι έχει λάβει επαρκή µέτρα προστασίας της. Την ώρα που συµπολίτες µας χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, επιµένει σε βαθµό παραλογισµού ότι το δηµόσιο σύστηµα Υγείας έχει στηριχθεί επαρκώς».