Συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Ελληνοτουρκικά, Λιβύη και ενεργειακό στην ατζέντα της συζήτησης
Μια επίσκεψη που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ζητήσει εκτάκτως να τον δει, εκτός προγράμματος, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, για να γνωριστεί από κοντά με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πέντε χρόνια αργότερα, ως πρωθυπουργός πλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει ξανά τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι, σε μία επίσκεψη που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις που είχαν παραμείνει ουσιαστικά παγωμένες επί μακρόν.
Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο ήταν η πρώτη Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά σηματοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που επισφράγισε η άφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου και η συμμετοχή του στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμάται ότι θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Τουρκία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη, την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου και ιδίως του φυσικού αερίου.
Καθώς το 45,85% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία και η τιμή του τους τελευταίους μήνες έχει εκτοξευθεί, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται να διερευνήσει τρόπους μείωσης της τιμής στο προσεχές διάστημα.
Στο ενεργειακό κομμάτι της ατζέντας, η ανάπτυξη και μεταφορά της ενέργειας από υδρογόνο έχει μπει σύμφωνα με πληροφορίες στις διμερείς συζητήσεις το τελευταίο διάστημα.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Το έκανε και ο κ. Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι παραμένει σταθερή είναι η θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό, όπου στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών.
Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία, καταλήγουν.
«Αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μόσχα, δίνοντας το βασικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών.