Η πορεία της πανδημίας, η μετάλλαξη «Όμικρον», οι εμβολιασμοί, καθώς οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη , είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται για δεύτερη μέρα σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με παρόντα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα συζητηθεί, επίσης, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Κατά την διάρκεια της Συνόδου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. με βάση το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι, κατά πληροφορίες, ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ήταν από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Στο δείπνο που θα έχουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και η πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε από χθες με την διεξαγωγή της 6ης Συνόδου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία μετείχαν και οι ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία). Η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.

Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ζήτησε ωστόσο αμοιβαιότητα, ευθυγράμμιση των χωρών αυτών με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.