Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Λευτέρης Οικονόμου , μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τις ομάδες αρνητών των εμβολίων ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «Στην Κατερίνη υπήρχε άμεση αντίδραση από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν τα άτομα, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, ασκήθηκαν σε βάρος τους κακουργηματικές διώξεις. Ένας αριθμός από αυτούς έχει προφυλακιστεί και οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Η αντίδραση είναι άμεση και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αντίστοιχο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη όπου είχαμε κάποιες ανάλογες εκδηλώσεις, σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα γιατί έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των δραστηριοτήτων, τις παρανομίες τις οποίες ενδεχομένως διαπράττουν προκειμένου στη συνέχεια να παραπεμφθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Και συμπλήρωσε πως «Ανοχή στο παρελθόν από πλευράς πολιτείας σε ποινικές δραστηριότητες ακροδεξιάς δεν υπήρξαν και το ότι ασκήθηκαν στο τέλος οι διώξεις ως εγκληματική οργάνωση για τη Χρυσή Αυγή και είχαμε και το γνωστό καταδικαστικό αποτέλεσμα από πλευράς δικαστηρίων οφείλεται στο ότι η πολιτεία σεβόμενη το σύνταγμα και το δικαιϊκό μας πολιτισμό λειτούργησε. Το νομικό μας σύστημα είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές. Έχουμε δημοκρατία εμπεδωμένη, είναι βαθιά η δημοκρατική συνείδηση στον ελληνικό λαό και δεν πρόκειται τέτοιου είδους ακραίες και παράφρονες συμπεριφορές να επιτραπούν και να αποκτήσουν μια ευρύτερη διάσταση πολιτική και κοινωνική. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε και ο κ. Θεοδωρικάκος ασχολούνται αυτή τη στιγμή οι καλύτερες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της ασφάλειας, υπάρχει στενή συνεργασία και με την Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών και σε κάθε περίπτωση να είστε βέβαιοι ότι οι δράστες τέτοιων συμπεριφορών θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και θα απονέμεται η δικαιοσύνη όπως ακριβώς επιβάλλει ο νομικός μας πολιτισμός».

Εν συνεχεία, σχετικά με τις πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια αλλά και την εμπλοκή αστυνομικών ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «Είναι σημαντικό ότι η υπόθεση αυτή διαλευκάνθηκε από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δηλαδή λειτουργεί αποτελεσματικά και ίσως είναι και πρότυπο και έχει αναγνωριστεί αυτό η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ευρύτερα για το δημόσιο τομέα. Διενήργησε μια αρκετών μηνών έρευνα σε βάθος χωρίς διαρροές και έφερε αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Από την άλλη όμως είναι ένα θέμα το οποίο ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο όταν διαπιστώνεις μια ευρεία εμπλοκή αστυνομικών μέσα σε αυτά τα συστήματα της διαφθοράς και μάλιστα με πολύ υψηλή εγκληματική δραστηριότητα. Όμως δεν ειναι θέμα συστημικής διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία το θέμα της διαφθοράς είναι ένα γενικότερο θέμα το οποίο αγγίζει ευρύτερα αρκετούς τομείς του δημόσιου τομέα και περιγράφονται πολλές φορές στις εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών αλλά αυτό που αποτελεί όμως σταθερή κυβερνητική επιλογή και σύμφωνα με τις εντολές του Πρωθυπουργού κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν τέτοιου είδους φαινόμενα να πατάσσονται αλλά να εκσυγχρονίζεται και το κράτος μέσα από την ψηφιακή του αναγέννηση που σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν θα αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Ερωτηθείς πόσο απέχουμε από το να γίνει πράξη ο αστυνομικός της γειτονιάς, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι «Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε τα 2 τελευταία χρόνια, είναι εμφανή τα αποτελέσματα από πλευράς παρουσίας σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και μέσα από δράσεις εξειδικευμένες επιχειρησιακές συναρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ αναπτύσσονται διάφορά μέτρα και κυρίως σε περιοχές που παρατηρούμε ότι υπάρχει αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα. 100 περιπολίες το βράδυ σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής από το Νοέμβριο είναι γεγονός, έχουν διατεθεί περίπου 1.000 αστυνομικοί μόνο στα αστυνομικά τμήματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μέσα από μια σειρά και άλλων συμπληρωματικών επιχειρησιακών δράσεων προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, θα έλεγα με αρκετά καλά αποτελέσματα, το στόχο «ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους τους πολίτες». Η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και βλέπουμε ότι αυτό το δείχνουν και τα στοιχεία της εγκληματικότητας αλλά και η συνεχής παρουσία και άμεση ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ σε γεγονότα τα οποία καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει. Και οι επ’ αυτοφώρω συλλήψεις ατόμων που επιδίδονται σε κλοπές κλπ έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Αναφορικά με το πέρασμα τρομοκρατών από τη χώρα μας στον δρόμο τους για την Ευρώπη, ο κ. Οικονόμου κατέστησε σαφές πως «Υπάρχει ετοιμότητα των υπηρεσιών ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έχουμε και πού καλή διεθνή συνεργασία με διάφορες άλλες χώρες όπως με τις ΗΠΑ όπου ανταλλάσουμε συνεχώς στοιχεία και θα έλεγα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδος και στον τομέα αυτό έχουν δείξει πολύ σημαντικά αποτελέσματα τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρά το κύμα το οποίο έχουμε δεχτεί κατά καιρούς από πλευράς παράτυπων μεταναστών και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος από την Τουρκία είδαμε ότι και στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ σημαντικά, έχουμε επιτυχίες, έχουμε άτομα τα οποία έχουμε εντοπίσει και έχουν οδηγηθεί και στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενα για εγκλήματα πολέμου και μια σειρά άλλων αποτρόπαιων τέτοιου είδους εγκληματών. Η άριστη συνεργασία στο εσωτερικό των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και ένα πλαίσιο πολύ στενής διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με ξένες συναρμόδιες υπηρεσίες κατορθώνουμε να έχουμε αυτά τα καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα αλλά δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα και σε επιχειρησιακή δράση».

Στη συνέχεια έγινε λόγος για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και bulling μέσω διαδικτύου. Επ’ αυτών ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια αύξηση τόσο σε θέματα δολοφονίας γυναικών όσο και γενικότερα σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Έχουν αναληφθεί μια σειρά δραστηριότητες συνολικά από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά ο ρόλος της Αστυνομίας λειτουργεί πιο πολύ κατασταλτικά και λιγότερο προληπτικά γιατί όταν έρχονται στην Αστυνομία οι παθόντες σαφώς βιώνουμε μια κορύφωση της ενδοοικογενειακής βίας και των όποιων δυσμενών αποτελεσμάτων αυτή συνεπάγεται και δεν είναι στην αρχή. Για αυτο χρειάζεται μια σειρά δράσεων φορέων κοινωνικού χαρακτήρα και διαφόρων άλλων οργανώσεων που να λειτουργήσουν προληπτικά και να υπάρχει μια συμπαράσταση τα αυτα τα οποία βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία αλλά και η ΕΛ.ΑΣ συμβάλλοντας στην προσπάθεια αυτή έχει ιδρύσει 6 πιλοτικά γραφεία στην Αθήνα , επίσης υπάρχουν γραφεία σε επίπεδο διευθύνσεων και περιφερειών της χώρας στελεχωμένα με προσωπικό που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων και βρισκόμαστε σε μια στενή συνεργασία με υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης άλλων υπουργείων και ΜΚΟ. Είναι θέματα όλα αυτά που δείχνουν μια γενικότερη κρίση μέσα στην οικογένεια, μέσα στην κοινωνία και πρέπει να επανατοποθετηθούμε, να εχουμε τους αξιακούς μας κώδικές αλλά και από πλευράς πολιτείας γίνονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Σε ό,τι αφορά το θέμα του bulling που γίνεται από τα ηλεκτρονικά μέσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στη διάθεση των πολιτών που υφίστανται τέτοιου είδους βάναυση συμπεριφορά και είναι θύματα μιας αποτρόπαιης πράξης τέτοιου χαρακτήρα. Θα ήθελα να πούμε σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις γυναίκες που κατά πλειοψηφία είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και bulling να σπάσουν τη σιωπή τους και να εμπιστευτούν τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, διαθέτει η ελληνική αστυνομία προσωπικό που μπορεί με εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα να χειριστεί αυτά τα θέματα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη