«Λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι δεν υιοθέτησε την πρόταση Ρέγκλινγκ να πάει στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να λάβει χρήματα τα οποία θα διοχέτευε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος σημείωσε πως ήταν λάθος της κυβέρνησης ότι δεν κατάφερε να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων και τη ροή των ασθενών στις ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το 2022 να είναι χειρότερο από το 2021 στο θέμα της πανδημίας μετά την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού.

Παράλληλα ανάφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξέρει την έκθεση του καθηγητή Τσιόδρα.

Τέλος ο ευρωβουλευτής συμφώνησε με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κύρτσου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα λάθη που έγιναν με τις ΜΕΘ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Το πρώτο λάθος που έγινε από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υιοθέτησε, όπως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την πρόταση του Ρέγκλινγκ να πάνε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας να δανειστούνε με περίπου μηδενικό επιτόκιο 2% του ΑΕΠ και να τα ρίξουν όλα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Εγώ υποστήριξα αυτή την πρόταση του Ρέγκλινγκ, όλες οι κυβερνήσεις το φοβηθήκαν διότι σου λεει είναι ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, είναι ο Ρέγκλινγκ θα μας ζητήσει δημοσιονομικό λογαριασμό και θα μπλέξουμε. Πάντως έχασε μια ευκαιρία η κυβέρνηση για να πάρει σοβαρά λεφτά για να φτιάξει το ΕΣΥ σύμφωνα με τις προδιαγραφές και να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία».

«Η κυβερνηση βάσει της γνώμης των επιστημόνων θεώρησε ότι η πανδημία το 2020 αρχές 2021 θα τέλειωνε οπότε δεν πήγε προς την κατεύθυνση που υπεδείκνυε ο Ρέγκλινγκ και υποστήριζα εγώ άρα το πρώτο λάθος είναι αυτό. Το δεύτερο λάθος είναι ότι αφού δεν πήγε σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων και την ροή των ασθενών στις ΜΕΘ εφόσον ήξερε ότι πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ είναι στα 550 κρεβάτια και τα υπόλοιπα είναι προσθήκες που αμφισβητείται το αν είναι πλήρης η φροντίδα που προσφέρουν. Τις ξέφυγαν και τα κρούσματα και οι βαριές ασθένειες και οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να πάνε στις ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και το τρίτο λάθος έχει σχέση κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην προσπάθεια του να δείξει τις παραλήψεις της κυβέρνησης, που κατά την άποψή μου είναι υπαρκτές αλλά τις εκμεταλλεύεται πολιτικά με λάθος τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, λεει «αυξήστε τις ΜΕΘ για να είμαστε εντάξει» αλλά το θέμα ειναι να μην πηγαίνει ο κόσμος στις ΜΕΘ γιατί ακόμα και άρτια εξοπλισμένες ΜΕΘ χάνονται γύρω στο 40% διεθνώς», συμπλήρωσε ο κ. Κύρτσος.

«Επειδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιο πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και την προσπάθεια αξιοποίησης ''είπε –δεν είπε'' και τα λοιπά και να δούμε πως θα σωθούμε. Εγω θεωρώ ότι το 2022 μπορεί να είναι χειρότερο από το ‘21 και δεν υπάρχει εγγύηση τώρα μάλιστα με την Όμικρον που βαράνε καμπανάκια σε όλη την Ευρώπη ότι δεν θα πάμε χειρότερα τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του ’22. Άρα το τι είπε δεν είπε δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι μια ΜΕΘ της Αθήνας λειτουργεί καλύτερα από μια ΜΕΘ σε ένα περιφερειακό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι ένα από τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας ήταν η αποδυνάμωση του Τσιόδρα. Ο Τσιόδρας είχε επιτύχει ένα περιβάλλον σοβαρότητας, υπευθυνότητας επιστημονικής προσέγγισης, τον σεβόταν η κοινωνία και υπήρχε μια αυστηρότητα την οποία μπορούσε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Βέβαια αποδεικνύεται και με την έκθεσή του ότι ήταν δυσάρεστος για την κυβέρνηση γιατί αυτά που έλεγε και αυτά που γράφει τώρα ειναι δεσμευτικά επομένως ουσιαστικά τον παρακάμψανε. Πήγαμε σε μια μικρή Βουλή λοιμωξιολόγων η οποία γεμίζει τα τηλεοπτικά παράθυρα και δεν προσφέρει τίποτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από ορισμένες παρεμβάσεις του Τσιόδρα, δεσμευτικές, οπότε φρόντισε να τον αποδυναμώσει», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Έχετε την αίσθηση ότι ήξερε η κυβέρνηση την έκθεση Τσιόδρα;

«Η κυβέρνηση έπρεπε να ξέρει την έκθεση Τσιόδρα ή να είναι σε επαφή με τον Τσιόδρα για να μαθαίνει τις σκέψεις του και την επιστημονική εξέλιξη. Εφόσον στο Μαξίμου υπάρχει μια τριανδρία όπου ελέγχει υπουργούς, εξελίξεις, φτιάχνει στρατηγική προφανώς αν κάνει στρατηγική χωρίς τη γνώμη του Τσιόδρα, έστω του αποδυναμωμένου Τσιόδρα, έχει κάνει σοβαρό λάθος», επισήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα καμπανάκια βαράνε, θεωρούν όλοι ότι η Όμικρον θα είναι κυρίαρχη μέσα στον Ιανουάριο και ότι η Όμικρον μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη αλλά επειδή έχει μια δυναμική και διαδίδεται με φοβερή ταχύτητα τελικά θα είναι τεράστιος ο αριθμός αυτών που θα νοσήσουν με την παραλλαγή Όμικρον, μικρό το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν βαριά ή θα αναγκαστούν να πάνε στις ΜΕΘ αλλά επειδή θα είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός όσων νοσήσουν με την Όμικρον και το μικρό ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν βαριά θα είναι αρκετό για να δοκιμάσει την αντοχή των συστημάτων υγείας. Άρα τα νέα δεν είναι καλά δηλαδή οι πρώτοι μήνες του ’22 θα είναι δύσκολοι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία ήδη τα ταξίδια γίνονται πιο δύσκολα».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είπε: «Αποκλείεται να πάρουν απόφαση (στη Σύνοδο) για την υποχρεωτικότητα γιατί υπάρχουν διαφωνίες. Εμένα η υποχρεωτικότητα τουλάχιστον σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους με βρίσκει σύμφωνο και μου κάνει εντύπωση ότι την υιοθετεί τώρα και η γερμανική κυβέρνηση».

Ερωτηθεις αν φοβάται ένα πισωγύρισμα της οικονομίας, απάντησε: «Μπορεί τα στοιχεία της ανάκαμψης να είναι εντυπωσιακά και είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης αναμφισβήτητα όπως και ο τουρισμός αλλά νομίζω ότι είναι σε ένα εντελώς ασταθές περιβάλλον γιατί έχουμε εκατό προβλήματα. Καταρχήν έχουμε την πανδημία που είναι μπροστά μας, μετά έχουμε μια έκρηξη ακρίβειας η οποία χτυπάει τα νοικοκυριά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μετά έχουμε μια ενεργειακή κρίση την ώρα που ξεκινάει η πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Προσθέστε και σε όλα αυτά τα παραδοσιακά μας δηλαδή το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10%...».