«Η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο µέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιµών και στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες µας» . Ο «χρησµός» αυτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέµπτη, μεταφράστηκε σε συγκεκριµένα µέτρα για την αντιµετώπιση του συνεχιζόµενου κύµατος ακρίβειας, τα οποία ανακοίνωσε το Σάββατο από το βήµα της Ολοµέλειας της Βουλής, κατά την τελευταία ηµέρα συζήτησης του Προϋπολογισµού του 2022. Η κρατική επιδότηση στους λογαριασµούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά έχει ήδη αυξηθεί δύο φορές από τον Σεπτέµβριο, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ταµείου Ενεργειακής Μετάβασης, και από 9 ευρώ τον Σεπτέµβριο πήγε σε 18 ευρώ τον Οκτώβριο και σε 39 ευρώ τον Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο, ενώ αναµένεται να αυξηθεί περαιτέρω για την κατανάλωση του τρέχοντος µηνός ∆εκεµβρίου.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου


Το δεύτερο µέτρο αφορά το φυσικό αέριο. Από τον Οκτώβριο η ∆ΕΠΑ Εµπορίας προσφέρει έκπτωση ύψους 15% στους προµηθευτές της, οι οποίοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση να µειώσουν αντίστοιχα τα τιµολόγια στους καταναλωτές. Το νέο µέτρο αναµένεται να αφορά την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον µήνα ∆εκέµβριο, όταν οι καταναλώσεις είναι εύλογα αυξηµένες, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο τρίµηνο του 2022.

μιτσο
 Το τρίτο µέτρο θα αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συµµετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήµατα -µέτρο που έχει ήδη προαναγγελθεί αλλά και ειδικότερη πρόνοια συνολικά για την ανακούφιση των αγροτών από τις υψηλές τιµές στο πετρέλαιο. Στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στους οµολόγους του στην Ε.Ε. την ανάγκη ενός µακροπρόθεσµου σχεδιασµού σχετικά µε την ενέργεια και τόνισε ότι έχει µεγάλη σηµασία η ασφάλεια του εφοδιασµού.

Επίσης, επανέλαβε την πρόταση για κοινή προµήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. Πέρασε, δε, το µήνυµα -µε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» την παραµονή της Συνόδου Κορυφής- ότι η Τουρκία µπλοκάρει σχέδια για τη µεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Ευρώπη και αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της τελευταίας, όπως υπογράµµισε. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη συζήτηση για το Μεταναστευτικό που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου -τελευταία για τη φετινή χρονιά- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες, προχώρησε σε πλήρη παρουσίαση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης: Αναφέρθηκε στην προστασία των συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, στις νέες δοµές, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στο πρόγραµµα «Ηλιος» για την πολιτική ενσωµάτωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Υπογράµµισε στη συνέχεια τις ευθύνες της Τουρκίας στα σύνορα και τη µη συµµόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις της από τη ∆ήλωση του 2016. Μάλιστα, έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές συζητήσεις, η ελληνική πλευρά πέτυχε στο κείµενο συµπερασµάτων να καταγραφεί σαφώς τόσο η ανάγκη υποστήριξης της πολιτικής των επιστροφών των παράνοµων µεταναστών όσο και η καταδίκη της εργαλειοποίησης των µεταναστών από τρίτες χώρες για πολιτικούς σκοπούς.