Κατατέθηκε από τον Θάνο Πλεύρη υπουργική τροπολογία του υπουργείου Υγείας η οποία περιλαμβάνει την σημαντική ρύθμιση όπως την χαρακτήρισε, για την ευθύνη των γιατρών κατά την διάρκεια διαχείρισης περιστατικών covid-19.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης του νομοσχεδίου με τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πως γιατροί στοχοποιούνται με μηνύσεις και αγωγές. Στην τροπολογία προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 την αμέλεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις. Με αυτόν τον τρόπο αν έχουν υπάρξει λάθη στη διαχείριση περιστατικών μένει ακέραιη. Ώστε να προστατευθούν από αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές εάν διασωληνώνουν άτομα ή όχι, αν υπάρχουν έξω από τα νοσοκομεία, αρνητές και τους απειλούν. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους γιατρούς από τις αβάσιμες κατηγορίες. Θέλουμε να τους προστατεύσουμε για αυτό καταθέτουμε την τροπολογία».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «Με την προτεινόμενη διάταξη περιορίζεται η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών που πάσχουν από κοροναϊό covid 19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκλειστικά σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών covid 19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας κοροναϊού covid 19».

Επίσης, η τροπολογία προβλέπει την παράταση για ένα ακόμα έτος (εως 31.12.2022) της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη όσων στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ.