Τσιάρας στα Παραπολιτικά 90,1: Ψηφιακή Δικαιοσύνη με απολύτως κατοχυρωμένη διαφάνεια έως το 2025 (Ηχητικό)
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού άλλαξε τα δεδομένα και δημιούργησε νέο τοπίο, δήλωσε δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών λόγω και της παραλλαγής Όμικρον. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης αποτελούν ανάχωμα στην προσπάθεια για επενδύσεις ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και τόνισε πως πρέπει η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα.Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για την αποφόρτιση της δικαστικής ύλης. Είπε πως το δικαστικό σώμα είναι ώριμο για αλλαγές που θα βοηθήσουν την λειτουργία της Δικαιοσύνης και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της. Αναφερόμενος στα fake news για θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία είπε πως έχει κινηθεί η διαδικασία για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία. Σχολιάζοντας την υπόθεση με τους αυτοαποκαλούμενους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» απάντησε πως μόνο σκωπτικά μπορεί να το δει κανείς αυτό. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως καινούρια αδικήματα ή εγκλήματα όπως η βίας των γυναικών βγαίνουν στο προσκήνιο και γίνεται προσπάθεια για εναρμόνιση των ποινών. Ανέφερε, επίσης, πως εκκρεμεί ένας τελευταίος διαγωνισμός για τις ψηφιακές καινοτομίες στη δικαιοσύνη όπως τα ηλεκτρονικά πινάκια. Τόνισε πως ως το 2025 η Δικαιοσύνη θα έχει άλλο πρόσωπο και θα μιλάμε για την ψηφιακή Δικαιοσύνη όπου η διαφάνεια θα είναι απολύτως κατοχυρωμένη.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Τσιάρα:
Τι είπε για το ενδεχόμενο lockdown
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια εξέλιξη με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού η οποία δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα από αυτά που είχαμε συνηθίσει με την «κλασική» μορφή της πανδημίας και αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο προβληματισμό για αυτό και βλέπετε ότι υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας αλλά σε επίπεδο Ευρώπης.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, πρέπει κανείς να δει τα επιστημονικά δεδομένα και πρέπει βήμα-βήμα να βρει τον τρόπο ή να λάβει τα μέτρα ούτως ώστε να μην βρεθούμε σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση από ότι βρισκόμαστε σήμερα. Αν είχαν εμβολιαστεί οι συμπολίτες μας σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν θα δημιουργούνταν αυτή η ανησυχία ούτε από τη μετάλλαξη Όμικρον ούτε πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας και οι ΜΕΘ δέχονται μια τεράστια πίεση αυτό το χρονικό διάστημα. Εκεί πρέπει να σταθούμε περισσότερο, η συζήτηση αυτή εκτιμώ θα εχει πολύ χώρο και στο άμεσο μέλλον . Φαίνεται ότι με τον κορονοϊό δεν ξεμπερδεύουμε όσο εύκολα θα θέλαμε ή όπως είχαν διατυπωθεί κάποιες
προβλέψεις , οι μεταλλάξεις δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, είναι σαν να μιλάμε για έναν νέο ιό με άλλα χαρακτηριστικά. Λέγεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται 5 φορές πιο εύκολα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκδοχές του κορονοϊού αντιλαμβάνεστε ότι αυτό χτυπάει πολλά καμπανάκια και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία γιατί όλα στηρίζονται στο αν και κατά πόσο φορτίζεται σε υπερβολικό βαθμό το εθνικό σύστημα υγείας ή τα εθνικά συστήματα υγείας όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Τι δήλωσε για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Πρέπει να δούμε πλέον την αλήθεια κατάματα, να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει αν όντως με την μετάλλαξη όμικρον υπάρχει μετάδοση για την οποία μιλάνε οι επιστήμονες είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει και πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που πολλές φορές μας φαντάζουν μακρινές . Άλλωστε είναι μια γενικότερη συζήτηση, είναι μια ευρωπαϊκή συζήτηση για το κατά πόσο η υποχρεωτικότητα του εμβολίου μπορεί να εφαρμοστεί ή δεν καταπατά κάποια συνταγματικά δικαιώματα πολιτών. Είναι μια γενικότερη συζήτηση η οποία για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχει, έπρεπε οι πολίτες από μόνοι τους να πείθονται όταν βλέπουν το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε παραπάνω.
Τι είπε για τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Όταν υπάρχει έντονη γραφειοκρατία ή ενδεχομένως καθυστερήσεις στο χρόνο της απονομής της Δικαιοσύνης πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Και αυτό δεν το λεω εγώ, το λεει το 93% περίπου των επιχειρήσεων που σκέφτονται να επενδύσουν σε μια χώρα όταν κοιτάζουν ποια είναι η κατάσταση του δικαστικού συστήματος αυτής της χώρας. Γιατί μια αργή δικαιοσύνη που η απονομή της διαρκεί χρόνια δημιουργεί ένα τεράστιο ανάχωμα στην όποια προσπάθεια να επενδύσει κανείς άρα και να υπάρχει ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως συνδεδεμένη με την οικονομική πραγματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και η προσπάθεια η οποία κάναμε το τελευταίο χρονικό διάστημα νομοθετώντας είναι κατά κάποιο τρόπο να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις παθογένειες που στο παρελθόν ήταν ένας σημαντικός λόγος ούτως ώστε να μην έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα ή να δημιουργείται ένα ερώτημα σε όλους που προσπαθούν με τη δική τους συμβολή μέσω των επενδύσεων να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Έχουμε ήδη νομοθετήσει τα ειδικά τμήματα για τους τέσσερις τομείς που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της χώρας , ειδικά τμήματα στα Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης των μεγαλυτέρων δικαστηρίων που εκδικάζουν κατά προτεραιότητα υποθέσεις που αφορούν σε ενέργεια, σε τηλεπικοινωνίες , σε προστασία προσωπικών δεδομένων αι με αυτό τον τρόπο στέλνουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα ότι πρέπει και η δικαιοσύνη από τη δική της πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα, να μπορέσουμε και μέσω των νόμων που ψηφίζουμε και μέσα από μια διαρκή εκπαίδευση των δικαστών να έχουμε ένα δικαστικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και βεβαίως δεν μπορεί πάρα να αφήσει πίσω του τις παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν κυρίως δε τις μεγάλες καθυστερήσεις στο χρόνο της Δικαιοσύνης.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Επιχειρούμε βήμα –βήμα μέσα από τα 14 νομοσχέδια που μέχρι τώρα εχουμε ψηφίσει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και όλες αυτές τις παθογένειες. Για αυτό το λόγο έχουμε ήδη ψηφίσει τη δυνατότητα της πιλοτικής δίκης στα πολιτικά δικαστήρια. Έχουμε ψηφίσει το νόμο των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη όπου περίπου 50 χιλιαδες υποθέσεις θα ολοκληρωθούν σε ότι αφορά την εκδίκασή τους και την τελική απόφαση μέχρι το τέλος του 2023. Αυτές οι υποθέσεις παίρνανε δικάσιμο το 2032-2034. Επίσης έχουμε ενισχύσει τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης εξωδικαστικά, με τη διαμεσολάβηση που είναι ένας θεσμός που έχει δείξει σε πολλές χώρες ότι εχει συμβάλλει στην αποφόρτιση της δικαστικής ύλης.
Γίνονται προσπάθειες και γίνονται προς πολλές κατευθύνσεις και από την άλλη πλευρά πρόσφατα νομοθετώντας για τις αλλαγές στην εθνική σχολή δικαστών πλέον γίνονται υποχρεωτικά τα σεμινάρια προς τους δικαστές προκειμένου να επιμορφώνονται και να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση σε όλα αυτά τα ζητήματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα ενδεχομένως να λαμβάνουν πιο γρήγορα αποφάσεις και να καταλήγουν σε θέματα που είναι το αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους.
Όλα αυτά βεβαίως έχουν σαν βασική παράμετρο τον ανθρώπινο παράγοντα δηλαδή τον ίδιο το δικαστή και εκεί εστιάζουμε την προσπάθεια και με το νέο νομοσχέδιο που μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθει στο κοινοβούλιο και αφορά το νέο κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών όπου εκεί σε συνεννόηση με τους ανωτάτους δικαστικούς, με τις Ενώσεις των δικαστών θα φροντίσουμε να φέρουμε μια νέα πραγματικότητα.
Με επιθεώρηση η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στα δεδομένα του σήμερα, με πειθαρχικά τα οποία θα λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι δικαστές , ίδιο το δικαστικό σώμα είναι πλέον ώριμοι για αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά κυρίως θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης απέναντι στην κοινωνία και θα εμπνεύσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης στους έλληνες πολίτες απέναντι στη Δικαιοσύνη.
Για τα fake news σχετικά με την πανδημία
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Για τα θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία έχουν κινηθεί όλες οι δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να σταματήσουν όλοι αυτοί οι οποίοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις εν γνώσει τους και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Και αν χαθήκαν τόσες ανθρώπινες ζωές ή τόσοι άνθρωποι τελικά αρνούνται να εμβολιαστούν προφανώς αυτά ως γεγονότα έχουν τη βάση τους στο
γεγονός ότι κάποιοι επιτήδειοι με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο φρόντισαν να τους παραπληροφορούν, να μεταφέρουν ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν είναι ανώδυνες όταν μάλιστα μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια γενικότερη θεώρηση αν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα ή για πραγματική δημοκρατία η αληθινή πληροφόρηση νομίζω ότι είναι ένα βασικό στοιχείο προκειμένου όλα αυτά να λειτουργούν όπως θα θέλαμε και όπως θα ευχόμαστε. Το γεγονός ότι τα fake news στην πραγματικότητα εμποδίζουν τον ορθολογισμό ως βασική αρχή προκειμένου να διαμορφώνεται είτε η επίσημη είδηση είτε η δημοκρατική διαδικασία νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα αναμφισβήτητη και την οποία την αποδέχονται όλοι.
Το γεγονός ότι υπήρχε μια γενικότερη ανησυχία για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε να εμποδίζει την ελευθερία του λόγου νομίζω ότι απαντάτε ότι τα προηγούμενα 50 χρόνια η ίδια ακριβώς ρύθμιση δεν έφερε ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης ανθρώπους οι οποίοι απλά χρησιμοποιούσαν το βήμα του δημόσιου λόγου προκειμένου να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη και η γραμμή αυτή προστατεύεται από τη δικαστική κρίση. Οι ίδιοι οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν ποια είδηση είναι ψεύτικη και ποια όχι. Η συζήτηση η οποία έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν συζητούσαμε τις αλλαγές τον ποινικό κώδικα αποδείχθηκε μάλλον χωρίς ουσία όταν βλέπουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα την επόμενη μέρα.
Για τους θεματοφύλακες του συντάγματος
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Νομίζω ότι μόνο σκωπτικά θα μπορούμε κανείς να αντιμετωπίσει μια τέτοια εκδοχή όπως διαμορφώνεται. Είναι κρίμα κάποιοι να νομίζουν ότι είναι θεματοφύλακες του συντάγματος όταν υπάρχει μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ελληνική πολιτεία, όταν υπάρχουν θεσμοί που φροντίζουν το σύνταγμα να είναι η αρχή και το τέλος κάθε επιλογής και κάθε λειτουργίας της.
Για τα αδικήματα όπως η εκδικητική πορνογραφία και η κακοποίηση των γυναικών
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ζούμε σε μια διαρκές μεταβαλλόμενη πραγματικότητα η οποία μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς. Καινούργια αδικήματα ή καινούργια εγκλήματα βγαινουν στο προσκήνιο. Αν μιλούσε κανείς για το συγκεκριμένο αδίκημα πριν δέκα χρόνια προφανώς δεν θα υπήρχε καν η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, σήμερα όχι μόνο συμβαίνει αλλά δημιουργεί και τεράστια προβλήματα κοινωνικά, ψυχολογικά, υπαρξιακά σε ανθρώπους οι οποίο είναι θύματα αυτού του είδους των συμπεριφορών. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, απλά όλα αυτά δεν γίνονται με την ψυχολογία της στιγμής ή κάτω από το βάρος ενός γεγονότος που παίρνει τεράστια διάσταση στα φώτα της δημοσιότητας.
Γίνεται μέσα από σοβαρή επιστημονική μελέτη, μέσα από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές οι οποίες βλέπουν την πραγματική διάσταση, προσπαθούν να εναρμονίσουν τις ποινές με βάση το τι ισχύει στον ποινικό κώδικα και βεβαίως να δημιουργήσουν το ασφαλέστερο ποινικό πλαίσιο ούτως ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς αλλά και αυτοί οι οποίοι διαπράττουν αυτού του είδους τις απαράδεκτες πράξεις να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της άποψης ότι θα έπρεπε το γεγονός ή η ψυχολογία της στιγμής να διαμορφώνει ειδικά άρθρα στον ποινικό μας κώδικα όταν όμως υπάρχει ένα νομοθετικό κενό εκεί πρέπει να επιδεικνύονται αντανακλαστικά. Πρέπει να επεμβαίνει κανείς και πρέπει με έναν ασφαλή τρόπο μέσα από την επιστημονική προσέγγιση και μέσα από όλα αυτά τα οποία επιβάλει μια γενικότερη φιλοσοφία ενός ποινικού κώδικα να νομοθετεί κλείνοντας όλες τις τρύπες και τα παράθυρα.
Για τις ψηφιακές καινοτομίες στη Δικαιοσύνη και αν είμαστε κοντά στις διαδικτυακές δίκες και καταθέσεις εγγράφων που δεν χρειάζονται την παρουσία δικηγόρων και διαδίκων
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είμαστε πάρα πολύ κοντά, εκκρεμεί ουσιαστικά ένας τελευταίος διαγωνισμός μέσα από τον οποίο θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του ΟΣΔΥΠΠ, η δεύτερη φάση του ΟΣΔΥΔΔ, το πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί το ελεγκτικό συνέδριο και βεβαίως οι τηλεδίκες και η συνολική ψηφιοποίηση όλων των δικαστικών αρχείων. Το γεγονός πλέον ότι θα κατατίθενται ηλεκτρονικά τα δικόγραφα, ότι έχουμε την ηλεκτρονική ροή μήνυσης, ότι έχουμε το ηλεκτρονικό πινάκιο, ότι έχουμε καταφέρει να εκδίδουμε δεκάδες «δικαστικά» πιστοποιητικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ότι έχουμε ψηφιακή απομαγνητοφώνηση των ποινικών δικαστηρίων νομίζω ότι συνιστούν μια τεράστια γκάμα προσπαθειών και έργων μέσα στη Δικαιοσύνη που δείχνει την επόμενη μέρα.
Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του τελευταίου διαγωνισμού ουσιαστικά μέχρι το 2025 η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα θα εχει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Θα μιλάμε για την ψηφιακή δικαιοσύνη, θα μιλάμε για την εποχή του e-justice όπου εκεί και ο πολίτης θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής, η διαφάνεια θα είναι απολύτως κατοχυρωμένη και όλοι θα μπορούμε να πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη έχει κάνει το απαραίτητο βήμα σε μια εποχή που αλλάζει προς το καλύτερο για τον πολίτη και την κοινωνία.