«Οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα κλείστηκαν 100 με 110 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα ενώ και αυτήν την εβδομάδα τα ραντεβού κινούνται στα ίδια ποσοστά.

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός είπε πως με το σωστό τρόπο ελέγχονται όλα.

Παράλληλα τόνισε ότι το 80,4% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι.

Τέλος ανέφερε ότι στις 3 Ιανουαρίου αναμένεται μεγάλη παρτίδα εμβολίων για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν συνεχίστηκε ο εμβολιασμός μέσα στις γιορτές, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνσης απάντησε: «Για πρώτη φορά είχαμε μεγάλη κινητικότητα ειδικά ως προς την αναμνηστική δόση και μεγάλη πίεση στο σύστημα το οποίο ανταποκρίθηκε. Δηλαδή δεν σταματήσαμε παρά μόνο δύο μέρες που υπήρχε η αργία, δεν σταματήσαμε παρά να έχουμε γύρω στις 100 με 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα και έχουμε και από σήμερα πάλι τους ίδιους αριθμούς που περιμένουμε».

«Η ετοιμότητα της χώρας να προχωρήσει πολύ γρήγορα στη δυνατότητα της αναμνηστικής δόσης και για όλους τους άνω των 18 ετών αλλά και μετά το τρίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, μας έχει φέρει αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τρίτης αναμνηστικής δόσης που θεωρούν οι ειδικοί ότι θα είναι καθοριστικό για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης. Είμαστε πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

«Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης αυτή τη στιγμή είναι περίπου 5 εκατομμύρια 900 χιλιάδες από αυτούς 3 εκατομμύρια 200 χιλιάδες κάνανε ήδη των εμβολιασμό και άλλο 1 εκατομμύριο 200 χιλιαδες έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες. Είναι 4,5 εκατομμύρια δηλαδή στα 5 εκατομμύρια 900 χιλιάδες, είναι το 75%, και οι άνω των 60 ετών στην αναμνηστική δόση έχουν περάσει το 90% συμμετοχής και ανταπόκρισης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο υφυπουργός σημείωσε: «Την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα ήταν 520 χιλιαδες, από αυτούς αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί που έχουν προγραμματίσει είναι περίπου 165 χιλιάδες. Η στόχευση ήταν να περάσουμε το μισό από τις 520 χιλιάδες δηλαδή 250 χιλιάδες, θα τον περάσουμε σίγουρα».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η ταυτότητα που θα μπει στο ψηφιακό πορτοφόλι, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμη αύριο, το αργότερο την Τετάρτη. Πρόκειται για ένα απόσπασμα ουσιαστικά της αστυνομικής μας ταυτότητας το οποίο περιέχει μόνο συγκεκριμένα στοιχεία, τα απαραίτητα για να γίνει ταυτοποίηση προσώπου. Θα υπάρχει μόνο η φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης. Θα την κατεβάζει ο πολίτης την εφαρμογή στο κινητό του και θα έρχεται ένα νέο παράθυρο το οποίο θα προστεθεί στο ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο έχεις. Αυτή η εφαρμογή είναι μόνο για τον έλεγχο για covid, μόνο για τον έλεγχο που συνοδεύει την επίδειξη του πιστοποιητικού».

«Σε μια εβδομάδα το αργότερο δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα η δυνατότητα που έχουμε δώσει στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί είτε πρώτη, είτε δεύτερη είτε και τρίτη δόση στην Ευρώπη ή και σε άλλες χώρες που μέχρι τώρα μπορούσαν να πάνε και να καταγραφούνε μέσα από τα ΚΕΠ για το πόσα εμβόλια κάνανε στο εξωτερικό για να κάνουν στη συνέχεια εδώ την τρίτη τους δόση ή για να μπορέσουν να βεβαιώσουν ότι κάνανε τρεις δόσεις, για όλους αυτούς που μέχρι τώρα η δυνατότητα ήταν μόνο μέσω των ΚΕΠ, θα υπάρχει για τους ευρωπαίους πολίτες και για τα κράτη τα οποία έχουν προστεθεί στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό η δυνατότητα θα είναι και μέσω εφαρμογής από το gov», διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά, επισήμανε: «Με τον σωστό έλεγχο διαπιστώνονται όλα, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να καταχωρήσει μια ψευδή βεβαίωση παρά μόνο αν ο ανθρώπινος παράγοντας παρέμβει. Έχουμε δει φαρμακοποιούς , έχουμε δει ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, έχουμε δει δημοσίους λειτουργούς... έχουν ασκηθεί οι διώξεις και οι διοικητικές ποινές έχουν ήδη επιβληθεί. Είναι λίγες οι περιπτώσεις, λιγότερες εν πάση περιπτώσει από όσους είχαν στην αρχή τη σκέψη να το κάνουνε γιατί επειδή είναι ψηφιοποιημένο το σύστημα βοηθάει πολύ εύκολα να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις. Να σημειώσουμε ότι το 80,4% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο στη χώρα μας με πρώτη δόση έστω οπότε είναι μικρός ο αριθμός αυτών οι οποίοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ξεγελάσουν όχι το σύστημα αλλά ουσιαστικά τον εαυτό τους».

Ερωτηθείς πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, απάντησε: «Έχουν γίνει ήδη περίπου 13 χιλιάδες εμβόλια από τα 40 χιλιάδες ραντεβού που έχουν κλειστεί συνολικά. Στις 3 Ιανουαρίου έρχεται η δεύτερη μεγάλη δόση των συγκεκριμένων εμβολίων στη χώρα μας οπότε θα μπορούν και να κλειστούν νέα ραντεβού αλλά και κάποιοι που κλείσαν λίγο πιο αργά να φέρουν νωρίτερα τις ημερομηνίες τους».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις των ραντεβού της τρίτης δόσης, ανέφερε: «Όπου χρειάζεται ενίσχυση των γραμμών στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα αυτό γίνεται. Αλλά υποχρεωτικά εμείς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που θέλουν να κανουν την πρώτη δόση κρατάμε διαθέσιμα ραντεβού μόνο για την πρώτη δόση όταν όμως αυτά δούμε ότι δεν δίνονται τα ξαναβάζουμε στο σύστημα οπότε κάποιος που έχει κλείσει μετά από δέκα μέρες για να κάνει την αναμνηστική δόση μπορεί να μπει και να δει αν μπορεί το σύστημα να τον δεχτεί νωρίτερα. Οι εμβολιασμοί που γίναν τις δυο τελευταίες εβδομάδες είναι μακράν οι περισσότεροι σε αριθμό που γίνανε από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος. Κάθε μέρα γίνονται 110 χιλιάδες εμβολιασμοί από τους οποίους οι 75 με 80 χιλιαδες είναι εμβολιασμοί τρίτης αναμνηστικής δόσης. Έχουμε επάρκεια εμβολίων, πιστεύω ότι με 80 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα μετά από σε δέκα μέρες το αργότερο η τρίτη αναμνηστική δόση θα έχει καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Για τα self test, ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Έχουν δοθεί πάρα πολλά self test τα οποία αποδείχθηκαν πάρα πολύ χρήσιμα. Γίνανε στη χώρα μας περίπου 78 εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι από την αρχή του προγράμματος, με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν και επιβεβαιώθηκαν 250 χιλιαδες κρούσματα. Είναι πολύ σημαντικό, λειτούργησε πολύ θετικά και αυτό».