Νέα δεδομένα δημιουργεί στο μέτωπο της κυβερνητικής στρατηγικής η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον.

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου εξαναγκάζεται να προχωρήσει σε «οπισθοχώρηση» ακόμα και για τους εμβολιασμένους, με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά βάση στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, καθώς και στους αθλητικούς χώρους, η αντιπολιτευτική ρητορική τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝ.ΑΛ. κλιμακώνεται, καθώς η παρούσα συγκυρία συνιστά, όπως φαίνεται, ένα ιδιαίτερα δύσβατο μονοπάτι στην πορεία της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Φυσικά, όπως διαμηνύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αδιαμφισβήτητα προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση, παρά τη «σπέκουλα» κυρίως της Κουμουνδούρου, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία «ούτε διαπραγματεύεται ούτε μπορεί να μπει στο παιχνίδι των μικροκομματικών επιδιώξεων».

Ωστόσο, επειδή η υπόθεση της πανδημίας αγγίζει για τα καλά και την έννοια της πολιτικής διαχείρισης, στο επίπεδο της ηγεσίας της κυβέρνησης επιχειρούν να αναλύσουν την υπάρχουσα κατάσταση, συνδυάζοντας προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους με την παράμετρο των βραχυπρόθεσμων αλλά και των μακροπρόθεσμων στόχων τους.

«Θα αξιοποιηθεί δεόντως»

Στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου θεωρούν ότι η δέσμη μέτρων του Ιανουαρίου θα αξιοποιηθεί δεόντως από την Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της καιροσκοπικής τακτικής με την οποία βλέπει σταθερά η αξιωματική αντιπολίτευση την τελευταία διετία το θέμα του κοροναϊού. Αλλωστε, όπως έγραφαν τα «Π» στο προηγούμενο φύλλο τους, είναι κοινή πεποίθηση των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ο Αλέξης Τσίπρας, μπροστά στο δημοσκοπικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, θα συνεχίσει να επενδύει σε κάθε συνθήκη που ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιφέρει μια εικόνα αποσταθεροποίησης.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πια αναγκασμένος να καταφεύγει σε μεθόδους που θα παραπέμπουν στις πλέον «τραβηγμένες» πολιτικά επιλογές και πρωτοβουλίες του, ώστε να εξυπηρετεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών, το οποίο υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες, σε μια κίνηση που ξάφνιασε ακόμα και μια μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Στον αντίποδα, αν και σε καμία περίπτωση δεν βάζουν στην ίδια ζυγαριά τη δημόσια επιχειρηματολογία του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι βέβαιοι πως και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη θα ανέβουν οι τόνοι, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η δυναμική που καταγράφηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες, αλλά και να ενισχυθεί το προφίλ του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη.

Δύσκολη εξίσωση

Μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες προετοιμάζουν το δικό τους μέτωπο άμυνας και αντεπίθεσης. Σε πρώτο πλάνο θα παραμείνει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το 2023, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται μετά και την ανακοίνωση των μέτρων. Αλλωστε, άπαντες στην Ηρώδου Αττικού συνομολογούν πως, παρά τη δεδομένη φθορά που θα αποτυπωθεί στις επόμενες μετρήσεις, θα εξακολουθήσει να φαίνεται καθαρά η πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά -και ιδιαίτερα εν μέσω της διαρκούς μάχης με τον παράγοντα της πανδημίας- ανθεκτικότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ανεξάρτητα από την επιρροή των γεγονότων των ημερών στα επιμέρους στοιχεία, δεν πρόκειται να προκύψει κάποια εικόνα αλλοίωσης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βασική αιτία του φαινομένου αυτού δεν είναι άλλη από την σταθερή, πλέον, αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει σοβαρό εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο, ενώ, σαν να μην έφθανε αυτό, πιέζεται αφόρητα και από το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως αποδείχθηκε από το τελευταίο «μπαράζ» των δημοσκοπήσεων.

Το δίλλημα

Παράλληλα, η Ν.Δ. εξακολουθεί να εμπνέει σαφώς μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Με εφαλτήριο, λοιπόν, τα εν λόγω δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, το δίλημμα «σταθερότητα ή πολιτικός εξτρεμισμός», επενδύοντας στην άποψη ότι αυτή η νέα εμπλοκή με τη μετάλλαξη «Ο», όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, δεν πρόκειται να βλάψει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ούτε να επηρεάσει το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων.

Ο αντίκτυπος

Η τακτική αυτή ενισχύεται και από τον αντίκτυπο που είχε η «κορώνα Τσίπρα» περί εκλογών, που, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, «κάθε άλλο παρά έτυχε θερμής αποδοχής από τους πολίτες, οι οποίοι, παρά τα όποια κυβερνητικά λάθη και τις όποιες “ανορθογραφίες”, αναγνωρίζουν πως το πλάνο Μητσοτάκη είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση και την αποφυγή περιπετειών».

Την ίδια στιγμή, εξετάζονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς για τους κλάδους που και πάλι θα κληθούν να αναλάβουν το μεγαλύτερο κόστος των νέων μέτρων. Τα στοιχεία αυτά θα υπογραμμίζονται σε κάθε εμφάνιση του πρωθυπουργού, με τον ίδιο να υπολογίζει στο συγκριτικό του πλεονέκτημα αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, αλλά και την προσδοκία για το μέλλον, κάτι που στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει απολέσει οριστικά ως «ισοδύναμο τετελεσμένο», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να δώσει «στίγμα» σε αυτό το επίπεδο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30/12