«Στις εξεταστικές στα πανεπιστήμια τηρούνται αποστάσεις» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως εντός της ημέρας αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που θα δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές που νοσούν να αλλάξουν το χρόνο της εξέτασης τους σε συνεννόηση με τον καθηγητή τους.

Σε ότι αφορά την εκκένωση κατάληψης του τμήματος βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις απειλές που δέχεται ο πρύτανης, ο υφυπουργός τόνισε πως απειλείται η ζωή του και έχουν ληφθεί μέτρα για να προστατευθεί ένας λειτουργός που κάνει το καθήκον του.

Τέλος τόνισε ότι ο χώρος μετά την εκκένωση της κατάληψης θα γίνει βιβλιοθήκη για τους φοιτητές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1 

Αναφορικά με την εξεταστική περίοδο των πανεπιστημίων και την πανδημία, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Στις εξεταστικές τηρούνται μέτρα αποστάσεως μεταξύ των εξεταζομένων όχι για λόγους κοροναϊού αλλά για να μην αντιγράψουν οπότε το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Εκείνο για το οποίο πρέπει να λάβουμε μέτρα είναι σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει και φοβηθεί να το πει για να μην χάσει την εξέταση στο μάθημα».

«Λαμβάνουμε πρόνοια και αργότερα σήμερα θα εκδοθεί μια εγκύκλιος από το υπουργείο η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν σε περίπτωση που έχουν νοσήσει να αλλάξουν το χρόνο εξετάσεώς τους, σε συνεννόηση με το διδάσκοντα, και να γίνει κάποιο χρόνο αργότερα. Υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία δηλώνουν οι φοιτητές μια φορά ότι επιθυμούν να ενημερώνεται από το σύστημα που κρατάει τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, για τις νοσήσεις, για όλα αυτά τα πράγματα και αυτομάτως το σύστημα ενημερώνεται ότι κάποιος ασθενεί και πρέπει να είναι x μέρες σε καραντίνα οπότε εάν δίνει το συγκεκριμένο μάθημα εκείνες τις μέρες θα μπορεί να το αλλάξει. Άλλος κίνδυνος για τις εξετάσεις κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση επιστροφής της εκ αποστάσεως εξετάσεις, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να μην είναι η διαδικασία αδιάβλητη. Οι δια ζώσης εξετάσεις εξασφαλίζουν το πραγματικό αδιάβλητο των εξετάσεων».

Αναφορικά με τους αφορισμούς του πρώην Μητροπολίτη Αμβροσίου, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Πρόκειται για πρώην Μητροπολίτη από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του για το τι πορεία ακολουθεί. Μπορεί να επηρεάζει κάποιους αλλά δεν ποιμαίνει ως αρχιερέας κάποιο ποίμνιο».

Σε ότι αφορά την εκκένωση κατάληψης του τμήματος Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις απειλές που δέχεται ο Πρύτανης του ΑΠΘ, επισήμανε: «Απειλείται ευθέως η ζωή του, υπάρχουν μέτρα που έχουν ληφθεί για να προστατευτεί ένας δημόσιος λειτουργός που κάνει το καθήκον του και έναντι του λειτουργήματος που έχει και έναντι της πατρίδας. Από το 1987 μέχρι σήμερα είναι υπό διαρκή κατάληψη το ισόγειο του κτηρίου του Βιολογικού στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπορούν να έχουν όσα ''στέκια προβληματισμού'' θέλουν, όπου θέλουν όχι στο δημόσιο χώρο του πανεπιστημίου εκεί που είναι να γίνει βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Αυτός ο χώρος θα γίνει βιβλιοθήκη, έχει βρεθεί ήδη ένα κονδύλιο 1,5 εκατομμυρίου και αυτό που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν να φύγει από μέσα το ''στέκι'' και να γίνει στο χώρο αυτό βιβλιοθήκη για τους φοιτητές του Βιολογικού και τους φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών την οποία θα χαίρονται όλοι οι φοιτητές».

Ερωτηθείς να υπάρχουν και άλλα «στέκια» μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, ανέφερε: «Ξέρουμε ποια είναι τα στέκια. Το μεγάλο στέκι ήταν το κτήριο Γκίνη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο ξαναγύρισε στα χέρια των πρυτανικών αρχών. Ήταν από το ’99 εκτός του ελέγχου των πρυτανικών αρχών. Υπήρχε η κατάληψη Βανκούβερ στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εκεί ήταν και η λεγόμενη καβάτζα για ναρκωτικά δηλαδή οι μικροπωλητές πηγαίνανε και τα βάζανε εκεί πέρα μέσα. Οπότε έχουμε τρεις εμβληματικές καταλήψεις που έχουν κλείσει τον τελευταίο καιρό, Βανκούβερ, κτήριο Γκίνη και τώρα το Βιολογικό, συν πολλές άλλες μικρές τις οποίες τις πήραν πίσω οι πρυτανικές αρχές κατά την περίοδο του κορονοϊού και δεν άνοιξε μύτη. Θα επανέλθει η χρήση του πανεπιστημιακού χώρου σε όλους τους φοιτητές και όχι σε μια δράκα ατόμων που αυτοαποκαλούνται φοιτητές χωρίς πολλές φορές να είναι».

Αναφορικά με τις απειλές που δέχτηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, δήλωσε: «Έχει κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι χρειάζεται, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να καταδικάσω με απόλυτο τρόπο αυτή την πρακτική των απειλών που εκτοξεύεται. Περιμένω όλα τα κόμματα να το κάνουν αυτό το πράγμα. Δεν είναι θέμα διαλόγου να βγάζεις κηδειόχαρτο και να απειλείς τον άλλο».

Αναφορικά με τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό, σημείωσε: «Έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες. Και να κάνω μια παρένθεση εδώ για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνοι είναι οι συγκεκριμένοι τύποι, ο εργολάβος ο οποίος ανέλαβε το έργο, το έργο έγινε με δημόσιο διαγωνισμό, δεν είναι κάτι μυστικό, έχει δημοσιευτεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει δημοσιευτεί ποιος κέρδισε το έργο, στις 2 Ιανουαρίου του έβαλαν γκαζάκια στην είσοδο της πολυκατοικίας του. Καταλαβαίνετε για τη παράνοια μιλάμε, για τι παρακράτος το οποίο πραγματικά θα το ξηλώσουμε. Δεν μπορούν να γίνονται δεκτές τέτοιες καταστάσεις».

«Επειδή το έχω ζήσει στο πετσί μου μπορώ να σας πω ότι μιλάμε για μειοψηφικές ομάδες, αδίστακτες σε πολλές περιπτώσεις οι οποίες μετέρχονται βίαιων μέσων για να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής. Δηλαδή τα γκαζάκια είναι ενδεικτικό των βίαιων μέσων που μετέρχονται. Όλα αυτά είναι παραμορφωτικές εκδηλώσεις ενός απώτατου μεταπολιτευτικού παρελθόντος με μια διαφορά πλέον δεν έχουν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα αυτές οι ομάδες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Οι καθυστερήσεις ως προς την προετοιμασία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν ήταν κυβερνητική επιλογή αλλά οφειλόταν στις αντικειμενικές δυσκολίες και αδυναμίες που δημιουργούνται από προσφυγές κατά των αποφάσεων, από προσφυγές κατά προεδρικών διαταγμάτων, από προσφυγές κατά του νόμου, από ενστάσεις και όλα αυτά τα πράγματα. Η κυβερνητική απόφαση ήταν και παραμένει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία να λειτουργήσει. Τώρα εκπαιδεύονται και σε 4 μήνες θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Συρίγος τόνισε: «Αυτά τα οποία λεει ο Ακάρ δεν είναι καινούργια, τα έχουν πει επανειλημμένως τούρκοι αξιωματούχοι τα τελευταία 45 χρόνια, το ενδιαφέρον είναι ότι τα επαναλαμβάνει αυτά με ρυθμούς πολυβόλου. Δυο –τρεις φορές την εβδομάδα λεει τα ίδια και τα ίδια, τώρα μου έκανε εντύπωση επί παραδείγματι ότι ενοχλήθηκε από τις τελετές εορτασμού. Εδώ έχουμε δύο πράγματα πρώτον ο Ακάρ προαλείφεται για αντικαταστάτης του Ερντογάν την επόμενη μέρα και προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του και να αποκτήσει καλές σχέσεις και με το Μπακτσελί. Εάν στο άμεσο μέλλον θα έχουμε θερμό επεισόδιο η εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία είναι πολύ πιεσμένη και αμυντικά από τις κυρώσεις που τους έχουν βάλει οι αμερικανοί και οικονομικά και θα αποφύγει να κάνει κάτι τέτοιο».

«Θα δούμε τι θα κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στις έρευνες που κάνει η EXXON MOBIL. Δεν θα κάνουν κάτι στο τεμάχιο 10 , θα κάνουν κάπου αλλού. Η εκτίμηση μου είναι ότι αν θα κάνουν κάτι θα προτιμήσουν τεμάχια που έχει η γαλλική εταιρεία TOTAL για να πικάρουν τους Γάλλους και να δουν ποιες είναι οι αντιδράσεις τους. Κρίσιμος χρόνος που θα εκδηλωθούν αυτά θα είναι όσο πλησιάζουμε προς τις γαλλικές εκλογές. Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο πρόβλημα αλλά ότι συμβαίνει στην Κύπρο αυτομάτως αντανακλά και σε εμάς», διαμήνυσε κλείνοντας.