ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γαλλία: Στα ναυπηγεία των φρεγατών Belh@rra ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Εικόνες)
Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Επίσκεψη στα ναυπηγεία
της “Naval Group” στη Λωριάν της Γαλλικής Βρετάνης, όπου ναυπηγείται ήδη η πρώτη φρεγάτα FDI HN, τύπου “Belh@rra”, και εν συνεχεία και οι τρεις ελληνικές για το Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ, μετά το πέρας των εργασιών της ατύπου συνόδου των υπουργών ομολόγων τους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική πόλη της Βρέστης!
«Οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις προμήθειας και ‘Εν Συνεχεία Υποστήριξης’ ολοκληρώθηκαν ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο και πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, ώστε οι συμβάσεις να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας: «Εύχομαι και σας ενθαρρύνω, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, να επιδιώξετε συνεργασία με τις εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεργασία η οποία άλλωστε προβλέπεται και στην Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας».
Για τις νέες κορβέτες
Αναφορικώς με το άλλο μείζον θέμα της προσκτήσεως νέων κορβατών για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν. ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής: «Επιπλέον εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα “Gowind” αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα».
«Η φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης (όπως είναι τα αρχικά FDI-HN τύπου “Belh@rra”) περιέχει σωρευμένη όλη την αριστεία της γαλλικής βιομηχανίας. Θα είναι ένα πολεμικό σκάφος αιχμής, ειδικότερα στον ψηφιακό τομέα, εξοπλισμένο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις του αύριο» σημείωσε χαρακτηριστικώς η κυρία Παρλύ, προσθέτοντας ότι «Τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί το συμβόλαιο απόκτησης τριών φρεγατών από την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της Ελλάδας μας τιμά. Χάρη σε αυτή την παραγγελία, εξασφαλίζονται 2.200 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε ορίζοντα πενταετίας»
Οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες
Η ίδια σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε: «Για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη, οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες. Η θάλασσα είναι ταυτόχρονα ένας χώρος ελευθερίας που πρέπει να ελεγχθεί, ένας χώρος συναλλαγών που πρέπει να παραμείνει ασφαλής, ένα απόθεμα πόρων που χρήζουν προστασίας, και τέλος ένας άγνωστος χώρος που πρέπει να εξερευνήσουμε περαιτέρω». Και λίγο ΄πιο μετά πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία ναυσιπλοΐας στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης, στη Μεσόγειο θάλασσα. Απαιτείται επομένως μια σταθερή στρατιωτική παρουσία, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε συχνά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό την εξαιρετική πολυμερή συνεργασία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’».
«Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των 18 αεροσκαφών “Rafale” και την επικείμενη προμήθεια 6 ακόμα, αλλάζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Τα πρώτα έξι “Rafale” πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην αεροπορική βάση της Τανάγρας», τόνισε η Υπουργός.
Οι ευχές στη Γαλλίδα ομόλογό του
Τέλος, ο Έλληνας ΥΕΘΑ ευχήθηκε στη Γαλλίδα ομόλογο του επιτυχία στους στόχους και επιδιώξεις της γαλλικής προεδρίας, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια επιβάλλει περισσότερο από ποτέ, όπως η Γαλλία αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτόν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους υπουργούς Αμύνης των δύο χωρών ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της “naval Group” Πιέρ-Ερίκ Πομμελέ, ενώ οι δύο υπουργοί υπόγραψαν πάνω και σε ένα ατσάλινο ομοίωμα της ελληνικής φρεγάτα που είχε κοπεί ειδικώς για την τελετή.
«Οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις προμήθειας και ‘Εν Συνεχεία Υποστήριξης’ ολοκληρώθηκαν ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο και πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, ώστε οι συμβάσεις να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας: «Εύχομαι και σας ενθαρρύνω, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, να επιδιώξετε συνεργασία με τις εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεργασία η οποία άλλωστε προβλέπεται και στην Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας».
Για τις νέες κορβέτες
Αναφορικώς με το άλλο μείζον θέμα της προσκτήσεως νέων κορβατών για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν. ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής: «Επιπλέον εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα “Gowind” αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα».«Η φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης (όπως είναι τα αρχικά FDI-HN τύπου “Belh@rra”) περιέχει σωρευμένη όλη την αριστεία της γαλλικής βιομηχανίας. Θα είναι ένα πολεμικό σκάφος αιχμής, ειδικότερα στον ψηφιακό τομέα, εξοπλισμένο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις του αύριο» σημείωσε χαρακτηριστικώς η κυρία Παρλύ, προσθέτοντας ότι «Τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί το συμβόλαιο απόκτησης τριών φρεγατών από την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της Ελλάδας μας τιμά. Χάρη σε αυτή την παραγγελία, εξασφαλίζονται 2.200 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε ορίζοντα πενταετίας»
Οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες
Η ίδια σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε: «Για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη, οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες. Η θάλασσα είναι ταυτόχρονα ένας χώρος ελευθερίας που πρέπει να ελεγχθεί, ένας χώρος συναλλαγών που πρέπει να παραμείνει ασφαλής, ένα απόθεμα πόρων που χρήζουν προστασίας, και τέλος ένας άγνωστος χώρος που πρέπει να εξερευνήσουμε περαιτέρω». Και λίγο ΄πιο μετά πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία ναυσιπλοΐας στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης, στη Μεσόγειο θάλασσα. Απαιτείται επομένως μια σταθερή στρατιωτική παρουσία, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε συχνά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό την εξαιρετική πολυμερή συνεργασία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’».«Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των 18 αεροσκαφών “Rafale” και την επικείμενη προμήθεια 6 ακόμα, αλλάζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Τα πρώτα έξι “Rafale” πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην αεροπορική βάση της Τανάγρας», τόνισε η Υπουργός.
Οι ευχές στη Γαλλίδα ομόλογό του
Τέλος, ο Έλληνας ΥΕΘΑ ευχήθηκε στη Γαλλίδα ομόλογο του επιτυχία στους στόχους και επιδιώξεις της γαλλικής προεδρίας, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια επιβάλλει περισσότερο από ποτέ, όπως η Γαλλία αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτόν».Αξίζει να σημειωθεί ότι τους υπουργούς Αμύνης των δύο χωρών ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της “naval Group” Πιέρ-Ερίκ Πομμελέ, ενώ οι δύο υπουργοί υπόγραψαν πάνω και σε ένα ατσάλινο ομοίωμα της ελληνικής φρεγάτα που είχε κοπεί ειδικώς για την τελετή.