«Η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για όλη την διπλωματική θέση της Ελλάδας διεθνώς », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, τόνισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Τουρκία ενώ είπε πως οι Τούρκοι δεν υποτιμούν την κατάσταση, αναφέροντας πως πλέον έχουν πρόβλημα σε ανταλλακτικά λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό μετά τις εκκαθαρίσεις στην τουρκική αεροπορία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αλλαγή της ηγεσίας στη Γερμανία θα δώσει μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αλλά και σε κάποιες αποφάσεις που θα ληφθούν από δω και πέρα σε θέματα εξοπλισμών. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει δεσμούς και συμφέροντα στην Τουρκία.

Ακόμη, αναφερόμενη στον διάλογο με την Τουρκία είπε ότι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συζητά συγκεκριμένα θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.

Σε σχέση με τον EastMed είπε ότι είχε αρκετά προβλήματα από την αρχή και το θέμα είναι αν το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο. Είπε πως οι αγορές θα αποφασίσουν εάν το έργο θα μπει στον πάγο.

Αναφορικά με την ακρίβεια είπε ότι είναι το σημαντικό ζήτημα μετά την πανδημία. Έκανε λόγο για ένα εισαγόμενο πρόβλημα για το οποίο δεν έχει πολλές δυνατότητες η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει κάτι.

Για τον βιασμό της 24χρονης είπε ότι είναι θετικό ότι οι κοπέλες νιώθουν την ασφάλεια της κοινωνίας να μιλήσουν καθώς πλέον δεν έχουν τον φόβο που τους έκλεινε το στόμα. Είπε πως είναι μηδενική η ανοχή της κοινωνίας σε τέτοια φαινόμενα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφερόμενη στην ενόχληση της Τουρκίας από την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άφιξη των Rafale δημιούργησε έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό στην Τουρκία πρώτον διότι τα Rafale ήρθαν πάρα πολύ γρήγορα, δεύτερον διότι ήρθαν πλήρως εξοπλισμένα, τρίτον γιατί ήρθαν με εκπαιδευμένους πιλότους. Δηλαδή οι πιλότοι μας είχαν εκπαιδευτεί όλους τους μήνες πριν και άρα ήρθαν έτοιμοι να εκπαιδεύσουν και τους υπόλοιπους. Και τέταρτον βεβαίως γιατί είναι ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης συμφωνίας με τη μεγαλύτερη χώρα σήμερα σε ότι αφορά τους οπλισμούς. Δηλαδή η Γαλλία είναι μια χώρα η οποία έχει ένα δυνατό στρατό και έχει και πάρα πολλές δυνατότητες, σε επίπεδο Ευρώπης είναι η πρώτη χώρα αυτή τη στιγμή. Έχουμε δηλαδή μια διαφορετική κατάσταση την οποία οι τούρκοι δεν υποτιμούν, την καταλαβαίνουν, την ξέρουν ταυτόχρονα εκείνοι έχουν πρόβλημα για πρώτη φορά πάρα πολύ μεγάλο διότι είναι σε αυτό το εμπάργκο με τις ΗΠΑ άρα έχουνε πρόβλημα στα ανταλλακτικά τους , έχουνε πρόβλημα και στο ανθρώπινο δυναμικό τους μετά τις εκκαθαρίσεις οι οποίες έχουνε γίνει στην τουρκική αεροπορία. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια αλλαγή σελίδας για το Αιγαίο η άφιξη των Rafale αλλά και για την όλη διπλωματική θέση της Ελλάδος διεθνώς».

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

«Εμείς πρέπει να παρακολουθούμε από πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία διότι αυτό είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Εμείς στο συμβούλιο της Ευρώπης το παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, το παρακολουθούμε με τις διάφορες αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης, βλέπε Καβάλα όπου ο άνθρωπος αυτός έχει μείνει τέσσερα χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει καταδικαστεί παρά τις διεθνείς πιέσεις. Περιμέναμε την τελευταία απόφαση να δούμε αν τελικώς το τουρκικό δικαστήριο θα τον βγάλει από τη φυλακή, προεξοφλούσαν μάλιστα ορισμένοι ότι αυτό θα γίνει. Δεν έγινε. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία τα οποία δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα χειριστεί ο Ερντογάν μια ενδεχόμενη ήττα. Υπάρχουν πολλοί αναλυτές που προβληματίζονται πολύ για το πώς θα οδηγηθεί η Τουρκία για το μια ενδεχόμενη μετα- Ερντογάν εποχή σε ηρεμία. Όλα αυτά δεν είναι καλά δείγματα γιατί καμία χώρα δεν επιθυμεί να έχει μια αποσταθεροποιημένη χώρα στη γειτονιά της και μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Τουρκία άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Βλέπουμε μια πλήρη αναδίπλωση της διπλωματικής θέσης της Τουρκίας , οι «παλαιοί εχθροί», οι «μυστικοί εχθροί», οι «καταστροφείς» όπως ονόμαζε διάφορες Αραβικές χώρες ο Ερντογάν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη «φίλοι». Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια διπλωματική να ανοιχτεί ακόμα και στο Ισραήλ και στην Αρμενία διότι θεωρεί ότι τέτοιου είδους μηνύματα θα τον βοηθήσουν στις ΗΠΑ για να μπορέσει να κλείσει κάποιες από τις εκκρεμότητες που έχει με τις ΗΠΑ . Έχουμε δηλαδή μια αλλαγή και μια πλήρη αναδίπλωση της διπλωματικής στρατηγικής της Τουρκίας σήμερα μπροστά μας η οποία προσπαθεί να κλείσει τα διάφορα μέτωπα τα οποία άνοιξε με την πολιτική την οποία ακολούθησε τα τρία τελευταία χρόνια που ήταν καθαρά επιθετική πολιτική, και προσπαθεί να κλείσει τις τρύπες στην διπλωματική της σκακιέρα αφήνοντας ουσιαστικά μόνο την ένταση την οποία έχει στην Κύπρο και με την Ελλάδα ανοιχτή. Αυτές είναι αλλαγές τις οποίες θα πρέπει εμείς σωστά να αναλύσουμε και σωστά να προχωρήσουμε από εκεί και πέρα στις δικές μας διπλωματικές κινήσεις οι οποίες έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα που έχουν φέρει μέχρι σήμερα».

Για την αναφορά της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κυπριακό

«Δεν ήταν μια τυχαία αναφορά, η κα Μέτσολα έχει σταθεί πάρα πολλές φορές με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στα θέματα τα οποία αφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεύτερον ήταν σημαντικό ότι μέσα σε ένα λόγο που διήρκησε 15 λεπτά έβαλε μέσα το κομμάτι της Κύπρου. Τρίτον, περνάμε μια εποχή στην οποία η προεδρία της ΕΕ είναι στην Γαλλία δηλαδή είναι στον Μακρον ο οποίος έκανε μια εξαιρετική ομιλία χθες η οποία ουσιαστικά εξέφρασε και τις ελληνικές θέσεις αλλά και τις θέσεις γενικότερα της Ευρώπης. Δηλαδή έδειξε ένα δυναμισμό ο Μακρόν χθες ο οποίος μακάρι να μπορέσει να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τους στόχους τους οποίους έχει βάλει η γαλλική προεδρία διότι συμπίπτουν πάρα πολύ με τους στόχους και της επιδιώξεις που έχει η χώρα μας στην Ευρώπη».

Για την αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία

«Εγω πάντοτε είμαι επιφυλακτική με την έννοια ότι η Γερμανία έχει παραδοσιακά σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες είναι αρκετά ισχυρές. Η αλλαγή στην Γερμανία θα δείξει μια παραπάνω ευαισθησία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ενδεχομένως και σε κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν από εδώ και πέρα για το θέμα των εξοπλισμών αλλά ας μην είμαστε υπεραισιόδοξοι. Η Γερμανία έχει ισχυρούς δεσμούς και πολλά συμφέροντα στην Τουρκία άρα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι από εκεί».

Για το διάλογο Ελλάδας –Τουρκίας

«Δεν υπάρχουν ανοιχτοί διάλογοι, ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου δεν είναι ένα πλαίσιο το οποίο κανένας δεν γνωρίζει, το πλαίσιο του διαλόγου είναι πάντοτε το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και εμείς συζητάμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, τα ξέρει η Τουρκία, ξέρει ότι αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία επιθυμούμε να βρούμε μια λύση δηλαδή τη λύση για την υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο στόχος του διαλόγου και αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος για οποιαδήποτε φάση από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχουν δηλαδή ανοιχτά θέματα, δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα για να το πω απλά, αυτή είναι μια θέση την οποία είχανε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια φάση μεγάλης ρητορικής έντασης όχι όμως έντασης στο πεδίο το οποίο πρέπει κανένας να σημειώσει για να δούμε από εκεί και πέρα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Για τον East Med

«Νομίζω ότι έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έκταση στην παρέμβαση της Τουρκίας στον East Med. Ο East Med είχε αρκετά θέματα από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε και το μεγαλύτερο θέμα το οποίο είχε αν ήταν οικονομικά βιώσιμο ή όχι. Ήδη από τότε που εξαγγέλθηκε υπήρχαν πάρα πολλοί οι οποίοι είχαν πολλές αμφιβολίες για το αν αυτό το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και αν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η οικονομική του βιωσιμότητα θα κρίνει το έργο, δεν θα το κρίνει τίποτα άλλο. Αν το έργο κριθεί από τις εταιρείες ότι είναι οικονομικά βιώσιμο και συμφέρει τότε ο East Med έχει μέλλον. Εάν δεν συμφέρει οικονομικά και αν είναι πάρα πολύ ακριβό για αυτό το οποίο θα παράξει τότε ο East Med θα μπει στον πάγο. Οι αγορές θα το αποφασίσουν αυτό δεν θα το αποφασίσει κανενας άλλος».

Για την ακρίβεια

«Είναι αναμφισβήτητα το Νο1 θέμα μετά την πανδημία διεθνώς. Ο πληθωρισμός που ήταν κάτι το οποίο το είχαμε ξεχάσει τα τελευταία 20 χρόνια επανέρχεται δυναμικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αναστάτωση την οποία έφερε η πανδημία δηλαδή η αναστάτωση στις αγορές, η αναστάτωση στις παραγωγές, η αναστάτωση στη ζήτηση και έφερε την ακρίβεια σε όλα τα εισαγόμενα υλικά και κυρίως στο θέμα της ενέργειας. Εγώ δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το πόσο καιρό θα κανει, διαβάζω διάφορους αναλυτές οι οποίοι λένε ότι ενδεχομένως το ‘22 είναι ένας χρόνος στον οποίο η αύξηση της τιμής της ενέργειας θα είναι υπαρκτή παντού. Τώρα βλέπω το πετρέλαιο να ανεβαίνει πολύ περισσότερο από τις διάφορες προβλέψεις. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εισαγόμενο πρόβλημα για το οποίο δεν έχει πολλές δυνατότητες η εκάστοτε κυβέρνηση στον κόσμο να κάνει κάτι. Είδατε ότι η Αμερική έδωσε ένα μεγάλο κομμάτι των αποθεμάτων της πετρελαίου στην αγορά για να ρίξει την τιμή του πετρελαίου και παρά ταύτα εξακολουθεί η τιμή του πετρελαίου, σε μια χώρα που παράγει, να ανεβαίνει».

« Η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις η οποία έδωσε πάνω από 1,5 δις μέχρι τώρα να στηρίξει, μερικώς βεβαίως, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να μεγαλώσει η αγοραστική δύναμη του πολίτη και άρα να έρθει πιο νωρίς η αύξηση του κατώτατου μισθού από ότι είχε προγραμματιστεί. Ένας κατώτατος μισθός ο οποίος είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με αυτό το οποίο έχουμε σημερα. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και με τα δείγματα που ευτυχώς υπάρχουν για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι που φαίνεται ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Και εκεί όποιος παρατηρεί την αγορά εργασίας βλέπει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ακριβώς γιατί υπάρχουν πολλές φορές ελλείψεις σε προσωπικό εξειδικευμένο, έχουν ανέβει σημαντικά. Το θέμα που μπορείς να αντιμετωπίσεις κάτι το οποίο δεν ελέγχεις είναι ακριβώς αν η δική σου πολιτική ανάπτυξη σου επιτρέψει να μεγαλώσεις την αγοραστική δύναμη έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας».

Για την υπόθεση του βιασμού στην Θεσσαλονίκη

«Να μείνουμε στα θετικά και τα θετικά είναι ότι οι κοπέλες αυτές πλέον νιώθουν την ασφάλεια της κοινωνίας να μιλήσουν. Αυτό που μέχρι τώρα τους έκλεινε το στόμα ήταν ο φόβος μην εκτεθούν στην κοινωνία, στην οικογένεια και λοιπά, αυτό έχει αλλάξει δραστικά. Αυτό τους φέρνει πολύ πιο γρήγορα στην καταγγελία ενός τέτοιου φαινομένου. Ταυτόχρονα έχουν υπάρξει αλλαγές και στην ελληνική αστυνομία, υπάρχουν πλέον εκπαιδευμένοι ανθρωποι για να υποδεχτούν τέτοιου είδους περιστατικά βίας απέναντι σε γυναίκες ή γενικότερα δεν είναι μόνο γυναίκες δυστυχώς είναι πάρα πολλές φορές και σε παιδιά. Και ένα νομικό πλαίσιο το οποίο έχει σκληρύνει πάρα πολύ και είναι άρα πολύ αυστηρό σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό λοιπόν από μόνο του έχει δημιουργήσει μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα και επιτρέπει στις γυναίκες να πουν αυτό το οποίο τους συνέβη δημόσια και είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία έχει μηδενική ανοχή πλέον σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Υποστηρίζει τα θύματα από την πρώτη στιγμή και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Θα πάρει κάποιο καιρό μέχρι να γίνει αυτή η πραγματικότητα συνείδηση σε όλο τον κόσμο για αυτο και είπα ότι εμείς οι μανάδες έχουμε και μια άλλη υποχρέωση, έχουμε την υποχρέωση να μεγαλώνουμε τους γιούς μας με ένα τρόπο τέτοιο ώστε να σέβονται τις γυναίκες τους και να σέβονται γενικώς τη γυναίκα και να σέβονται τον πιο αδύνατο. Είναι θέμα και παιδείας μέσα στην οικογένεια. Θα πάρει ένα χρόνο για να αλλάξουν τέτοιου είδους νοοτροπίες από μερικούς νταήδες οι οποίοι κυκλοφορούνε στην πιάτσα αλλά είναι βέβαιο ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν πριν από λίγα χρόνια».

Ακούστε τη συνέντευξή της