ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας έκανε νέα kolotoumba με την εκλογή προέδρου από τη βάση
Η άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. στα γκάλοπ και οι φιλοδοξίες των «δελφίνων»
Το ένα «ταμπού» μετά το άλλο
Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσκείμενα σε αυτόν και μη, να αναρωτιούνται αν το κόμμα εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες ή αν αλλοιώνεται πλήρως η αριστερή -κομμουνιστικού τύπου- φυσιογνωμία του.
Μερικές από τις βασικές επιλογές που προώθησε όλα αυτά τα χρόνια ο Αλ. Τσίπρας ακύρωσαν οργανωτικές και δομικές παραδόσεις του προερχόμενου από το ΚΚΕ εσωτερικού κόμματος.
Με την πρόταση που έκανε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή αρχηγού από τη βάση, κάτι που τα «Π» είχαν αποκαλύψει πριν από αρκετούς μήνες, σπάει και το τελευταίο ταμπού για κόμμα της Αριστεράς. Που δεν είναι άλλο από τη δομή του, η οποία είναι βασισμένη στο παραδοσιακό λενινιστικό μοντέλο της διάρθρωσης του κόμματος. Και που έχει ως ανώτατη διαδικασία το συνέδριο, από το οποίο πηγάζουν όλες οι εξουσίες. Το συνέδριο, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.
«Βόμβα» που, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π», είχε συζητήσει πριν από το καλοκαίρι με στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Χρήστος Σπίρτζης κ.ά. Όλοι πίεζαν εδώ και καιρό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τη σχετική απόφαση. Γνωρίζοντας, ωστόσο, τις αντιδράσεις που θα προέκυπταν, ήθελαν αυτό να γίνει με τη διαδικασία του αιφνιδιασμού, λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο. Όπως και έγινε.
Από την άλλη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση -δεδομένου ότι σε κανένα κόμμα και πουθενά δεν εκλέγεται από τη βάση- είναι πιθανό να αποτελεί το «τυράκι» του κ. Τσίπρα. Κοινώς, ότι θα δεχτεί να υποχωρήσει σε αυτό για να δείξει ότι σέβεται και τις θέσεις της μειοψηφίας. Βεβαίως, από την πλευρά της μειοψηφίας, όλα τα προαναφερθέντα θα επενδυθούν με ιδεολογικό μανδύα και στη βάση της λογικής ότι αλλάζει άρδην η φιλοσοφία του κόμματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να αλλάξουν την απόφαση του προέδρου και να μην επιτρέψουν να περάσει η διαδικασία αυτή από το συνέδριο. Βεβαίως, οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν, έστω και αν θα δώσουν τις προσεχείς εβδομάδες τη μάχη στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απέναντί τους τους «προεδρικούς» (Σπίρτζης, Μπαλάφας, Παππάς, Πολάκης, Δούρου, Ζαχαριάδης, Μπάρκας, Γ. Τσίπρας, Σαντορινιός, Νοτοπούλου, Αλεξιάδης, Γιαννούλης, Καφαντάρη), τη ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Αναγνωστοπούλου, Ρήγας, Σκορίνης, Σκουρολιάκος, Φάμελλος, Γκαρά), καθώς και ένα ευρύ μπλοκ ΠΑΣΟΚογενών (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Μωραΐτης, Τζάκρη, Τόλκας) και «συμμάχων» (Μπίστης, Χατζησωκράτης, και Θεοχαρόπουλος).
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιανουαρίου 2022.
σπάει ο Μερικές από τις βασικές επιλογές που προώθησε όλα αυτά τα χρόνια ο Αλ. Τσίπρας ακύρωσαν οργανωτικές και δομικές παραδόσεις του προερχόμενου από το ΚΚΕ εσωτερικού κόμματος.
Με την πρόταση που έκανε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή αρχηγού από τη βάση, κάτι που τα «Π» είχαν αποκαλύψει πριν από αρκετούς μήνες, σπάει και το τελευταίο ταμπού για κόμμα της Αριστεράς. Που δεν είναι άλλο από τη δομή του, η οποία είναι βασισμένη στο παραδοσιακό λενινιστικό μοντέλο της διάρθρωσης του κόμματος. Και που έχει ως ανώτατη διαδικασία το συνέδριο, από το οποίο πηγάζουν όλες οι εξουσίες. Το συνέδριο, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.
Τα ακυρώνει
Τώρα, ο κ. Τσίπρας τα ακυρώνει και τα δύο, προτείνοντας το επικείμενο συνέδριο του κόμματος (σ.σ.: 31 Μαρτίου, 1, 2, 3 Απριλίου) να αλλάξει το καταστατικό του και να γίνεται η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από την οργανωμένη βάση. Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τη στασιμότητα των ποσοστών του κόμματος αλλά και την απήχηση που έχει η διαδικασία της εκλογής από τη βάση, όπως φάνηκε από τις περιπτώσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ανδρουλάκη, τα τελευταία χρόνια, έριξε τη σχετική «βόμβα».«Βόμβα» που, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π», είχε συζητήσει πριν από το καλοκαίρι με στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Χρήστος Σπίρτζης κ.ά. Όλοι πίεζαν εδώ και καιρό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τη σχετική απόφαση. Γνωρίζοντας, ωστόσο, τις αντιδράσεις που θα προέκυπταν, ήθελαν αυτό να γίνει με τη διαδικασία του αιφνιδιασμού, λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο. Όπως και έγινε.
Απροετοίμαστοι
Χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της συνεννόησης με την πλευρά της «Ομπρέλας», ο κ. Τσίπρας έκανε τη σχετική πρόταση, πιάνοντας απροετοίμαστη την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η οποία αντέδρασε σφόδρα και σε πολύ υψηλούς τόνους, καθώς τα στελέχη της γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη τους φέρνει ενώπιον αποφάσεων, πρώτιστα για το αν θα έχουν κάποιον υποψήφιο απέναντι στον κ. Τσίπρα. Δεδομένης της ένδειας στελεχών με ηγετικά προσόντα και λάμψη, είναι δύσκολο να προκύψει κάποιο τέτοιο πρόσωπο. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι η διαδικασία της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση είναι πιθανό να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιρροή τους στο κορυφαίο όργανο. Με την έννοια ότι με τη σημερινή διαδικασία είχαν μάλλον δεδομένο ένα ποσοστό της τάξεως πέριξ του 40%.Από την άλλη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση -δεδομένου ότι σε κανένα κόμμα και πουθενά δεν εκλέγεται από τη βάση- είναι πιθανό να αποτελεί το «τυράκι» του κ. Τσίπρα. Κοινώς, ότι θα δεχτεί να υποχωρήσει σε αυτό για να δείξει ότι σέβεται και τις θέσεις της μειοψηφίας. Βεβαίως, από την πλευρά της μειοψηφίας, όλα τα προαναφερθέντα θα επενδυθούν με ιδεολογικό μανδύα και στη βάση της λογικής ότι αλλάζει άρδην η φιλοσοφία του κόμματος.
Αντιδράσεις
Ήδη, πρόσωπα όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Πάνος Λάμπρου, η Ράνια Σβίγγου, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου έχουν αντιδράσει έντονα στα όργανα του κόμματος.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να αλλάξουν την απόφαση του προέδρου και να μην επιτρέψουν να περάσει η διαδικασία αυτή από το συνέδριο. Βεβαίως, οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν, έστω και αν θα δώσουν τις προσεχείς εβδομάδες τη μάχη στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απέναντί τους τους «προεδρικούς» (Σπίρτζης, Μπαλάφας, Παππάς, Πολάκης, Δούρου, Ζαχαριάδης, Μπάρκας, Γ. Τσίπρας, Σαντορινιός, Νοτοπούλου, Αλεξιάδης, Γιαννούλης, Καφαντάρη), τη ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Αναγνωστοπούλου, Ρήγας, Σκορίνης, Σκουρολιάκος, Φάμελλος, Γκαρά), καθώς και ένα ευρύ μπλοκ ΠΑΣΟΚογενών (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Μωραΐτης, Τζάκρη, Τόλκας) και «συμμάχων» (Μπίστης, Χατζησωκράτης, και Θεοχαρόπουλος).
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιανουαρίου 2022.