To υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα , επέλεξε για τη θέση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τη Σύμβουλο της Επικρατείας, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου.

Σημειώνεται ότι η κ. Γκορτζολίδου τοποθετείται στην αντιπροεδρία του ΣτΕ μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Ευστρατίου.

Kατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης  παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση των εξελίξεων λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τις τροποποιήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (UNCITRAL) του 2006 στον Πρότυπο Νόμο, αφετέρου δε τις νεότερες τάσεις της διεθνούς θεωρίας και πρακτικής στο πεδίο της διεθνούς διαιτησίας στην ελληνική έννομη τάξη και η αποκατάσταση της ορθής γλωσσικής και νοηματικής απόδοσης των οικείων διατάξεων του ελληνικού δικαίου.

Σκοπός είναι η εμπέδωση της διεθνούς διαιτησίας στην ελληνική έννομη τάξη ως προϊόν αυτονομίας των μερών, ώστε τα μέρη ελεύθερα να αποφασίζουν την υπαγωγή των διαφορών τους στη διαιτησία, να επιλέγουν τους διαιτητές, να διαμορφώνουν τη διαιτητική διαδικασία και να επιλέγουν το εφαρμοστέο για την επίλυση της διαφοράς τους δίκαιο με τελικό στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει έναν σύγχρονο νόμο περί διεθνούς εμπορικής διαιτησίας, ώστε να καταστεί ελκυστική ως προτιμώμενος τόπος διεξαγωγής διεθνών διαιτησιών.

Με το νομοσχέδιο αναμένεται να αναπτυχθούν πολλαπλώς θετικές ενέργειες, εντοπιζόμενες τόσο στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και των διεθνών συναλλαγών γενικότερα. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται να επιδράσουν θετικά σε εξωστρεφείς, εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, επιχειρήσεις εισαγωγέων, εμπορικούς διανομείς, εμπορικούς αντιπροσώπους, δικηγορικές εταιρείες, δικηγόρους με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές.

Επιπλέον θα συνεισφέρει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφού οι αλλοδαποί επενδυτές επιδιώκουν κατά κανόνα την επίλυση των διαφορών τους μέσω διαιτησίας και χωρίς προσφυγή στα κρατικά δικαστήρια. Τέλος, θα διευκολύνει το έργο της αποσυμφόρησης των πολιτικών δικαστηρίων, παρέχοντας συγχρόνως ένα πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με το οποίο είναι ήδη εξοικειωμένες οι διεθνείς επιχειρήσεις