«1.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στην Αττική » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, ο υπουργός εκτίμησε πως εντός της ημέρας θα αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ πως έχουν ξεκινήσει εργασίες για υπογειοποιήσεις στην Αττική, όπως σε Ψυχικό, Ίλιον, Πάρκο Τρίτση και Πεντέλη.

Συγκεκριμένα, πως το Δεκέμβριο του του 2021 ψηφίστηκε ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ με γνωστοποίηση στο δασαρχείο να προχωρά σε κλάδευση και κοπή δέντρων που είναι επικίνδυνα για το δίκτυο του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπήρξε συνεργασία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, λέγοντας ότι θα δούμε πως θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που πλήττονται όταν υπάρχει φυσικό φαινόμενο μεγάλης σφοδρότητας.

Είπε πως όταν υπάρχει ταλαιπωρία πολιτών κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι ικανοποιημένος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν ευθύνες, απάντησε πως οι πολίτες θέλουν να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του κράτους ενώ αναγνώρισε πως υπήρξαν αστοχίες.

Ακόμη, για την ενεργειακή κρίση είπε πως είναι παρακινδυνευμένη η όποια εκτίμησε ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εκείνους που πλήττονται. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 


Αναφορικά με την εικόνα των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αττική: « Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ αποκαταστάθηκαν εχθές οι γραμμές μέσης τάσης σε ολόκληρη την Αττική, σήμερα το πρωί έχουν παραμείνει περίπου 1.000 παροχές χωρίς ηλεκτροδότηση. Να πούμε ότι στην κορύφωση του φαινομένου ήταν 200.000 οι αποκοπές που είχαμε. Θεωρώ ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα δοθεί ρεύμα σε όλους τους ανθρώπους ώστε να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί».

Για τη διαδικασία υπογειοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος

«Η μόνιμη λύση είναι πέρα από τη βαθιά κλάδευση η οποία έγινε σε μεγάλο κομμάτι της Αττικής, κυρίως στη Βόρεια Αττική και για αυτό δεν αντιμετώπισαν και καθόλου προβλήματα, δηλαδή πέρα από ένα τμήμα μιας γραμμής στο Διόνυσο που αντικαταστάθηκε τις πρώτες ώρες όλη η Βόρεια Αττική που πέρυσι είχε επικεντρωθεί το μεγάλο πρόβλημα δεν αντιμετώπισε καμία διακοπή ηλεκτροδότησης. Που σημαίνει ότι η βαθιά κλάδευση είναι ο ένας τρόπος απλά φέτος εκείνο που άλλαξε σε σχέση με πέρυσι είναι ότι ήταν μέσα στον αστικό ιστό. Για παράδειγμα χθες ήμουνα στο Μαρούσι, στη Νέα Πεντέλη ένα δέντρο είχε πέσει είχε κόψει μια χαμηλή τάση, όλη η περιοχή είχε ρεύμα δύο σπίτια σε μια περίπτωση, ένας δρόμος στην άλλη περίπτωση δεν είχαν ρεύμα. Μέσα στον αστικό ιστό είναι πολύ πιο δύσκολο να πας και να κόψεις κλαδιά και πέρα από τη βαθιά κλάδευση να κόψεις όλο τον κορμό ο οποίος είναι επικίνδυνος. Εκεί υπάρχει και μεγαλύτερη αντίδραση και από τους πολίτες για αυτό και η μόνιμη λύση είναι οι υπογειώσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι υπογειώσεις και στην Αττική, για παράδειγμα στο Παλαιό Ψυχικό προχθές το βράδυ που βρέθηκα στην πάνω οδό εργάζονταν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τη βλάβη και στην από κάτω οδό έχει ξεκινήσει ηδη η εργολαβία υπογείωσης 4 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου. Έχει ξεκινήσει στο Ίλιον, στο πάρκο Τρίτση , έχει ξεκινήσει στην Πεντέλη. Συνολικά 2.500 χιλιόμετρα πρόκειται να ανατεθούν σε αναδόχους για να ξεκινήσει η υπογειωση. Είναι έργα υποδομής και δεν μπορούν να γίνουν σε μια βραδιά. Έχουν ξεκινήσει ήδη , έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, σε πολλές περιοχές έχουν ξεκινήσει και σκάβουνε ήδη, πολλά σημεία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Να ξέρετε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι όλη η Ελλάδα ένα εργοτάξιο ώστε να υπογειώνονται οι εναέριες γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ σε εκείνες τις περιοχές που έχουμε μίξη κτηρίων με δασικά οικοσυστήματα και σε εκείνες τις περιοχές όπου εντοπίζονται παραβλήματα και το χειμώνα και το καλοκαίρι».

Για τις κλαδεύσεις των δέντρων

«Ήδη προχωρήσαμε στη ψήφιση διάταξης τον Δεκέμβριο του ’21 όπου δίνουμε τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρά με απλή γνωστοποίηση στο Δασαρχείο, να προχωρά σε βαθιά κλάδευση αλλά και σε κοπή δέντρου το οποίο είναι επικίνδυνο για το δίκτυό του. Άρα αυτό έχει λυθεί, ήδη είχε γίνει στη Βόρεια Αττική με εξαιρετικές διατάξεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί μέσα από την Πολιτική Προστασία αυτό τώρα πια επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα οπότε το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε πολύ βαθιές κλαδεύσεις γιατί δεν είναι μόνο η Αττική είναι όλη η Ελλάδα. Προχωρούνε σταδιακά, έχουμε παραλάβει μια κατάσταση προσπαθούμε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που είμαστε να τη βελτιώσουμε αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Γίνεται τεράστιος αγώνας.»

Άρα δεν θα ζητάτε την άδεια

«Γνωστοποίηση στο Δασαρχείο. Μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ από τη στιγμή που γνωστοποιεί στο Δασαρχείο εντός 15 ημερών ξεκινάει και κόβει.Δεν μπορούμε να γενικεύουμε μια κατάσταση κρίνοντας από κάποιες περιπτώσεις όπου όντως μπορεί να υπήρχε πρόβλημα συντονισμού. Εγω δεν προσπαθώ ούτε να δικαιολογήσω ούτε να ωραιοποιήσω μια κατάσταση που ήταν πάρα πολύ δύσκολη οφείλω να πω όμως ότι υπήρχε συνεργασία των Δήμων με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όταν πας από τις 200.000 παροχές που είναι χωρίς ηλεκτροδότηση τη Δευτέρα το βράδυ, στις 100.000 την Τρίτη το μεσημέρι και στις 3.000 χθες το βράδυ και στις 1000 σήμερα το πρωί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καθόλου συντονισμός μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και δήμων . Από την άλλη το να πρέπει να ανέβεις, όπως ανέβηκε χθες στη Νέα Πεντέλη, σε ένα σπίτι το οποίο είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ενώ όλη η Νέα Πεντέλη είχε, επειδή απέξω είχε πέσει ένα κλαδί και είχε κόψει τη χαμηλή τάση στο σπίτι και να πρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να ξεκινάει από την Κηφισίας και να ανοίγει το δρόμο μέχρι τη Νέα Πεντέλη, 15 λεπτά πάνω σε στενά δρόμου για να φτάσει, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Δηλαδή δεν μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει την ευθύνη να ανοίγει το εθνικό, το επαρχιακό και το δημοτικό δίκτυο της Ελλάδος για να φτάσει στο σημείο της βλάβης, είναι αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν κάθε εταιρεία παροχής τέτοιων υπηρεσιών δηλαδή είτε η ΕΥΔΑΠ είτε τηλεφωνική εταιρεία είτε εταιρείας διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου δεν μπορεί να είναι εκείνη υπεύθυνη για τη διάνοιξη των δρόμων».

Για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

«Να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να πάρει και το τελευταίο σπίτι ρεύμα αυτό πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα και βεβαίως από την επόμενη μέρα θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε και αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια θεομηνία, ένα εξαιρετικής σφοδρότητας φυσικό φαινόμενο. Να βάλουμε ρεύμα στα σπίτια και όλα θα τα δούμε την επόμενη μέρα».

Για το αν είναι ικανοποιημένος από το πως λειτούργησε η κρατική μηχανή

«Όταν έχει υπάρξει τέτοια ταλαιπωρία πολιτών κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένος. Φυσικά πρέπει να γίνουν πράγματα και να βελτιωθούμε και θέματα που έχουν να κάνουν με το συντονισμό ή με την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, από την άλλη έχουμε παραλάβει μια κατάσταση προσπαθούμε να τη διορθώσουμε, ο πρωθυπουργός ίδρυσε ένα νέο υπουργείο το οποίο και αυτό θέλει το χρόνιο του. Αυτός ο μηχανισμός είναι στημένος δεκαετίες, πρέπει και μπορεί να γίνει καλύτερος. Εγώ βλέπω ότι από πέρυσι από τη Μήδεια έχουν αλλάξει πολλά θέματα και στο ΔΕΔΔΗΕ αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ πέρα και ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι θέλει λίγο χρόνο ώστε όλη αυτή η «κρατική μηχανή» να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Θέλει χρόνο, προσπαθούμε με κάθε δύναμη που έχουμε να το βελτιώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Για το αν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης

«Φυσικά και υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε και πρέπει να τα βελτιώσουμε και πολλά θέματα από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι πρέπει να μηδενίζουμε και τα πάντα. Υπήρξε μια προσπάθεια, υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα, ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια τέτοια σφοδρή χιονόπτωση, είχαμε χιονοκαταιγίδες, ήταν μοναδικής έντασης φαινόμενο, αυτό βεβαίως δεν είναι δικαιολογία για την έλλειψη συντονισμού, πρέπει να γίνουν πράγματα, πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να βελτιωθεί σε ότι αφορά τη λειτουργία του και την αποτελεσματικότητά του. Η κυβέρνησή μας προσπαθεί και είναι σε αυτό το δρόμο, βελτιώνει τα πράγματα αλλά θέλει περισσότερο χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, μιλάμε για πολλές διαφορετικές υπηρεσίες οι οποίες και μέσα από αυτή τη δεκαετία την οικονομική κρίση που πέρασε έχουν μείνει χωρίς στελεχιακό δυναμικό, έχει μειωθεί το προσωπικό προσπαθούμε τώρα να βάλουμε νέους ανθρώπους μέσα, να προληφθούν νέοι άνθρωποι. Όλη αυτή η διάρκεια της οικονομικής κρίσης που μεσολάβησε έχει φέρει πάρα πολλούς οργανισμούς να είναι υποστελεχωμένοι όλο αυτό λοιπόν θέλει ένα χρόνο για να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο που εμείς θέλουμε, και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο αποτελεσματικότητας που πρέπει να φτάσει ο κρατικός μηχανισμός».

Για το ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες

«Νομίζω ότι αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του κράτους και δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα το κάνει. Εμείς αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε. Σε πάρα πολλούς τομείς έχει γίνει, δεν πρέπει να παίρνουμε το παράδειγμα από αυτό που έγινε μόνο τώρα για να κρίνουμε όλη τη δουλειά που έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια. Ναι στη συγκεκριμένη περίπτωση σε αυτό το εξαιρετικής σφοδρότητας καιρικό φαινόμενο υπήρξαν αστοχίες, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το παραδεχόμαστε εμείς προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε δεν πρέπει όμως αυτό να κρίνει όλη την αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης που κατά γενική ομολογία έχει βελτιώσει πολύ τα πράγματα σε σχέση με αυτά τα οποία παρέλαβε».

Για το πόσο πιστεύει ότι θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση

«Είναι παρακινδυνευμένη η όποια εκτίμηση γιατί πολλά εξαρτώνται και σε γεωστρατηγικό και σε γεωπολιτικό επίπεδο τι θα γίνει με το θέμα με την Ουκρανία. Από εκεί και πέρα εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, ήδη έχουμε ανακοινώσει στήριξη και για τον Ιανουάριο μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, απορροφούμε περίπου το 70-75% της αύξησης του λογαριασμού ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατωρες που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό. Έχουμε διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης. Δίνουμε 20€ επιδότηση για κάθε θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου και επιπλέον 20€ η ΔΕΠΑ εμπορίας θα κάνει έκπτωση και όλη αυτή τη στήριξη προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά θα τη συνεχίσουμε για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση».


Aκούστε τη συνέντευξή του