Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας
Δείτε ζωντανά
Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της την Παρασκευή επί της πρότασης δυσπιστίας.
«Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.
«Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για κυβέρνηση η οποία προωθεί την απορρύθμιση της εργασίας με πρόσχημα την πανδημία, ενώ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απώλεια του κοινωνικού της χαρακτήρα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Βρέθηκε η λύση για Ανδρουλάκη
Εχθές, οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στους βουλευτές της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και τον πρόεδρο της Βουλής όταν ο κ. Τασούλας αποφάσισε να μην παραχωρήσει αίθουσα στο Κίνημα Αλλαγής για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο επικεφαλής της ΚΟ Μ. Κατρίνης ζήτησε από το Σώμα της Βουλής «Να μας πουν όλοι αν συμφωνούν ή ανέχονται αυτή την αντικοινοβουλευτική πρακτική».
Απαντώντας ο κ. Τασούλας τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε αίθουσα για την ώρα που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων, λέγοντας πως «ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο»
Έντονη ήταν αντίδρασή του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη, στην απόρριψη της πρότασης, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για προσπάθεια υποβάθμισης, με εξωθεσμικές πρακτικές, της δημοκρατικής διαδικασίας του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος».
«Αυτό δείχνει και την αγωνία αλλά και την αυταρχικότητα και την αλαζονεία της κυβέρνησης να απαγορεύσει την συνεδρίαση», επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα, απέρριψε εξηγήσεις ότι είναι αδύνατη η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ αφού την ίδια ώρα ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι το κόμμα έχει προτείνει η συνεδρίαση να διεξαχθεί νωρίτερα, στις 8 πμ και πρόσθεσε ότι «αν θέλετε μπορούμε και στις 7 πμ».
Τελικά, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε νέο αίτημα για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας την Κυριακή στις 8 το πρωί, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τασούλας το έκανε δεκτό λέγοντας πως, από την στιγμή που το νέο αίτημα είναι για συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στις 8 πρωί, μία ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, ο ίδιος επιτρέπει την παραχώρηση αίθουσας του Μεγάρου του Κοινοβουλίου.
Πέτσας: Ο Τσίπρας θέλει εκλογές επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος, όχι πρώτος
O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε ως «απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού, υποκινούμενη από μικροπολιτικά κριτήρια», την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.«Ο λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, και η πρόταση δυσπιστίας το επιβεβαιώνει» είπε ο κ. Πέτσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την πολιτική απήχηση του ιδίου, και του κόμματός του, να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να απειλείται από τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το τρίτο κόμμα. «Γι' αυτό ζητά εκλογές. Όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος!» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι στην κριτική αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον αποχιονισμό στο Χαλάνδρι, αναφέροντας ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο Χαλανδρίου είναι άριστη και «όλες οι προηγούμενες μέρες ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία. Όσο για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι ήταν παρούσα σε διάφορα σημεία του Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο, Παπανικολή κλπ) όλες τις προηγούμενες ημέρες».
Αναφορικά με το μέγεθος της χιονόπτωσης, υπογράμμισε ότι τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πρωτοφανές, σε σχέση με πολλές τελευταίες δεκαετίες και συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, όποια δυνατότητα αποχιονισμού από δήμους, περιφέρεια κλπ, ήταν πολύ πιο περιορισμένη είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: Είδαμε προβλήματα σε περιοχές, ιδίως σε όχι και τόσο βόρεια προάστια, όπως το Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Φιλοθέη και Βριλήσσια, όπου εκεί δεν έχουν τον εξοπλισμό, που έχουν άλλες περιοχές όπως ο Ωρωπός, Διόνυσος και Αχαρνές, οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες για να δράσουν άμεσα, και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με χιονόπτωση.
Μηταράκης: Έχουμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας
«Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Νότης Μηταράκης είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας.
«Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα».
Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, «Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος».
'
Tι είπε για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, είπε πως η κρίση παραμένει έντονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX, η Ευρώπη βίωσε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά της από το 2017, με 200.000 παράνομες αφίξεις. Ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου. Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας! Η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε τα τρία σημαντικά αποτελέσματα που έφερε η κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικού: «Πρώτο αποτέλεσμα, η αποσυμφόρηση των νησιών. Από 17 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών του 2019 σε 3 χιλιάδες σήμερα.
Δεύτερο αποτέλεσμα, η αποσυμφόρηση της ενδοχώρας, καθώς σε σχέση με το 1ο δωδεκάμηνο του 2020, οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 49%. Την τελευταία διετία έκλεισαν συνολικά 88 δομές φιλοξενίας από τις 121 που παραλάβαμε. Αποσυνδέσουμε αρκετές περιοχές της χώρας από το Μεταναστευτικό. Σήμερα φιλοξενούμε συνολικά 28 χιλιάδες μετανάστες σε δομές και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Από 48 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών.
Τρίτον, προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δίνουμε, πλέον, στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Μεταναστευτικό, εδώ και δεκαετίες, στις μεγάλες πόλεις. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς.
Επιπρόσθετα, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας προς τις τοπικές κοινωνίες, με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανταποδοτικά τέλη και χρηματοδότηση έργων, την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημιώσεων για τους κατοίκους.
Πλέον η χώρα μας έχει θετικό ισοζύγιο στο μεταναστευτικό. Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες, ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130 χιλιάδες.
Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Και η Ευρώπη αντέδρασε ακαριαία, στηρίζοντας την Ελλάδα. Με στρατηγική 7 σημείων καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα εθνικά και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ασπίδα της Ελλάδος».
Κεγκέρογλου: Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις
«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».
Σκέρτσος: H εταιρεία της Αττικής Οδού δεν ζήτησε το κλείσιμο του δρόμου
«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι στιγμή εξωτερίκευσης της απειλής που αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε με ήπιο λόγο τα αποτελέσματα της δουλειάς μας» συνέχισε ο υπουργός.
«Ξεκινάω από μια ομολογία. Όσα ζήσαμε την προηγουμένη εβδομάδα μας πληγώνουν και για αυτό οφείλουμε μια συγνώμη στους συμπολίτες μας. Η συγγνώμη δεν είναι κίνηση αδυναμίας αλλά λεμέ συγνώμη γιατί αναγνωρίζουμε και γνωρίζουμε πως στο πυρήνα του κράτους βρίσκεται η ασφάλεια των πολίτων. Συγγνώμη στην κοινωνία και ευχαριστώ σε όλους τους υπαλλήλους που αγωνίστηκαν να αποτραπούν τα χειρότερα. Η συγγνώμη είναι έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή από άλλους, όταν δεν τα κάνουμε καλά. Το αίσθημα ασφάλειας κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε. Ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς και νεκρούς».
Απαντώντας στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τον Υπουργό Επικρατείας να απαντήσει εάν συμμετείχε στην επίμαχη σύσκεψη, τι αποφασίστηκε και αν κρατήθηκαν πρακτικά , τόνισε «πως θέμα της κακοκαιρίας τόνισε πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με την συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, της τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των παραχωρησιούχων οδικών δικτύων αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Απόφαση ωστόσο που δεν εφαρμόστηκε – όπως είπε – από τους διαχειριστές της Αττικής Οδού».
Ο υπουργός συνέχισε «Έχει βγει Δελτίο Τύπου που αναφέρει αναλυτικά το ποιοι συμμετείχαν κ. Ραγκούση» απάντησε αρχικά ο κ. Σκέρτσος για να προσθέσει «Όχι η εταιρεία της Αττικής Οδού δεν ζήτησε (το κλείσιμο του δρόμου). Αυτό που συμφωνήθηκε με τροχαία, Πολιτική Προστασία και όλους τους παραχωρησιούχους ήταν αυτό που εφαρμόστηκε και εφαρμόστηκε ορθά στις εθνικές οδούς και έκλεισαν οι δρόμοι για βαρέα οχήματα. Αλλά δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της εταιρείας στην Αττική Οδό».
«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω γιατί αναγνωρίζει την ανθρώπινη λύση και αποτελεί ένα χρήσιμο παιδαγωγικό υπόδειγμα για όλους. Όσοι χαρακτηρίζουν το επιτελικό κράτος επιτελικό μπάχαλο δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει. Υπάρχει μια βαθιά παρανόηση και διαστρέβλωση για το επιτελικό κράτος και πρέπει να ειπωθεί».
«Επιτελικό κράτος δεν σημαίνει υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά το αντίθετο. Φεύγουμε από το υδροκέφαλο κράτος, η κυβέρνηση θέτει στόχους και τους αναθέτει σε αρμόδιους φορείς και ελέγχει αν εκτελούνται»>
Εξήγησε πως επιτελικό κράτος είναι:
- Μηνιαία υπουργικό συμβούλιο.
- Το ετήσιο κυβερνητικό σχέδιο δράσης που αναρτάται δημόσια.
- Ευρεία κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
- Ο κεντρικός ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων από το Υπ. Εσωτερικών.
- Η αποκομματικοποιήση της δημοσίας διοίκησης.
- Το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο Ελλάδα 2.0.
- Ο αναγκαίος νέος χάρτης για τα νοσοκομεία.
- Η εμβολιαστική μας εκστρατεία που καταφέραμε να εμβολιαστεί το 84% του πληθυσμού.
- Η μέριμνά για την άρση κάθε είδος ανισοτήτων.
Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια, αλλά ευθύνη στη βάρδια
«Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν "φτιάξτε κράτος". Δηλαδή, οι παραδοσιακές δομές και υποδομές του κράτους που έλειπαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, η παραδοσιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν υπήρχε στο βαθμό που έπρεπε και έτσι υπήρξε ένα πρωταρχικό αίτημα για εμάς ως κυβέρνηση, το κράτος να πάψει να είναι ένα κράτος ουραγός στην Ευρώπη και να γίνει ένα κράτος αρωγός στον πολίτη. Ο άθλος είναι διπλός. Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και επισήμανε ότι το 2019, μαζί με τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη.«Όλη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Και επειδή πλέον τα γεγονότα έχουν τη δική μας σφραγίδα, η αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρξαν αυτά τα 2,5 χρόνια επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, στον Έβρο, στο Αιγαίο, η πανδημία και η διαχείρισή της, σε πάρα πολλές εκφάνσεις της, ο εθνικός εμβολιασμός. Πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα είχαν τον χαρακτήρα της κρίσης και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και υπενθύμισε ότι από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών το 2018, σήμερα είμαστε στα 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, «δηλαδή, γλυτώνουμε 60 ουρές σε κάθε Έλληνα πολίτη».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι: «Επειδή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πολίτες, είναι συμφωνία αλήθειας, αυτή απαιτεί να μπορείς να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές, εκεί που τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. Αυτό ακριβώς συνέβη, και σε μια κίνηση έξω από την παραδοσιακή πολιτική μας κουλτούρα, υπάρχει η λέξη "συγγνώμη" στο πολιτικό σύστημα. Και υπάρχει από τα πρωθυπουργικά χείλη, στο ανώτατο επίπεδο πλέον. Και αυτό απαιτεί η εκ νέου θεμελίωση του κράτους και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορείς να λες ευθέως ότι διδάσκεσαι από τις αστοχίες και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Ότι μεταβολίζω την αστοχία σε μάθημα, και το μάθημα σε πράξη και την πράξη σε ένα καλύτερο σημείο ισορροπίας για την πατρίδα μου. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε όλοι».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει, έχει αποκρούσει κρίσεις και θα γίνεται διαρκώς καλύτερη, απέναντι σε κάθε κρίση. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι αλήθεια σημαίνει και πάλη ενάντια στη λήθη. «Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μια μάταιη επιδίωξη λήθης. Ξεκινάει ως μια προσπάθεια μια χιονοθύελλα να μετατραπεί σε πετροπόλεμο, καταλήγει ως μια άστοχη επιδίωξη συμψηφισμού, με λάθη και αστοχίες του παρελθόντος», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε: «Όσα προηγήθηκαν μας δίνουν μαθήματα. Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Η ευθύνη να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη. Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι θεσμοί του κράτους, μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε, όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από το τι κομίζουμε για να βελτιώσουμε αυτούς τους θεσμούς. Από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο».
Κλείνοντας, ο υπουργός επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά για τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας και τον Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος «πολλά βράδυα και μέρες πάλεψε ως άλλος κυνέγειρος, κάθε κρίση, έμενε να ξενυχτάει για να λύσει προβλήματα» και στον Χρήστο Στυλιανίδη «που προσπαθεί να κομίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία στην προσπάθεια να χτίσουμε νέες δομές».
Σφοδρή κόντρα μεταξύ Πολάκη - Μαρκόπουλου
Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του Παύλου Πολάκη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και του Δημήτρη Μαρκόπουλου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Η ένταση κλιμακώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με τους δύο βουλευτές να εκστομίζουν εκατέρωθεν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ολα ξεκίνησαν όταν αμέσως μετά την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πολιτικό αλληθωρισμό καθώς όπως είπε «δεν κοιτάζει με την πρόταση την 1η θέση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά τη διαφύλαξη της 2ης και τον Νίκο Ανδρουλάκη», απαριθμώντας σειρά «σκανδάλων» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει σειρά ομιλητών, φέρνοντας μπροστά στη λίστα τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε σε προσωπικό τόνο στον γαλάζιο βουλευτή. «Είσαι ο Γκαίμπελς του Μητσοτάκη» φώναξε από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Πολάκης, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ αντέδρασε στο ίδιος ύφος αποκαλώντας τον «Λαβρέντι Μπέρια του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα ο κ. Πολάκης... απείλησε πως θα κατέλθει υποψήφιος στη Β’ Πειραιά – εκλογική περιφέρεια του κ. Μαρκόπουλου – για να «αναμετρηθούν» με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να του απαντά αν τολμά να «κοπιάσει».
Χατζηβασιλείου: Μια πρόταση που αφορά μόνο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Για μία πρόταση δυσπιστίας που απευθύνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε με καθαρά επικοινωνιακό στόχο, έκανε λόγο ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου από το βήμα της Βουλής.Στην ομιλία του ο κ. Χατζηβασιλείου, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Βλέπετε ότι χάνετε σε απήχηση, ότι οι πολίτες σας γυρίζουν την πλάτη, ψάχνετε σανίδα σωτηρίας. Αλλά μάλλον κάνετε ένα άλμα στο κενό». Ακόμη, ο Σερραίος βουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία δύσκολη στιγμή για τους πολίτες, αντί να ασκήσει εποικοδομητική κριτική, καταφεύγει σε επικοινωνιακά τρικ, προσπαθώντας να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους του ότι παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Χατζηβασιλείου, σχολιάζοντας στις αστοχίες που έγιναν στη διαχείριση της κακοκαιρίας, έκανε λόγο για μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της: «Εμείς δε λέμε όλα τα έκανα σωστά. Δε λέμε «ψάχνω να βρω μεγάλα λάθη και δε βρίσκω», ούτε σκηνοθετούμε συσκέψεις για το θεαθήναι μετά από μία ανείπωτη τραγωδία. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κοροϊδεύει τους πολίτες, ούτε διστάζει να παραδεχθεί λάθη και να τα διορθώσει. Αντιλαμβάνεται αδυναμίες δεκαετιών και καθημερινά και τις ανατρέπει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Ο κ. Χατζηβασιλείου στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, τονίζοντας τις σοβαρές βελτιώσεις που έγιναν στο Ε.Σ.Υ και την επιτυχία από την οποία στέφθηκε η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία». Κατέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονίζοντας: «Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και τους άνω των 60, τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τους αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο».
Ακόμη, ο κ. Χατζηβασιλείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική: «Συνάψαμε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες ως ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό, με κορυφαία την ελληνογαλλική. Και εσείς τι κάνατε; Βρεθήκατε πάλι απέναντι, οχυρωμένοι πίσω από εμμονές και ιδεοληψίες. Κρίμα για την πατρίδα! Κρίμα για τον ελληνικό λαό που στέκεται παραδοσιακά πάντα ενωμένος απέναντι σε όποιον αμφισβητεί την εθνική του κυριαρχία».
Τέλος, ο Σερραίος βουλευτής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες τομές, για να οικοδομήσει την Ελλάδα του αύριο, με τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.