Σκληρή μονομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.  

Ειδικότερα, το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ήταν εκρηκτικό με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους και να αντιπαρατίθεται στα πεδία της Οικονομίας και της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά το βάρος κυρίως έπεσε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Ελπίς» που σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες της Αττικής.  

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποδίδει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα σε δημοσκοπικό πανικό, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για ανικανότητα ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές και το ΚΙΝΑΛ να προσπαθεί να διαφύγει της πολιτικής μέγγενης.  

H στόχευση Τσίπρα η αντεπίθεση από Μητσοτάκη και ο Ανδρουλάκης

Οι λόγοι, άλλωστε για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδονται πολιτικά στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά, αλλά και στις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή του αρχηγού από τη βάση. 

Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα με το «δριμύ κατηγορώ» που θα εξαπολύσει αύριο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρίσκουν αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κοινωνία με τον κ. Τσίπρα να επιλέγει στον συγκεκριμένο χρόνο να καταδείξει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε τρία καίρια μέτωπα, και ταυτόχρονα να αλλάζει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες ημέρες μονοπωλούσαν οι αλλαγές που προωθούνται στο κόμμα ενόψει του επικείμενου συνεδρίου. Την ίδια ώρα, μια ακόμη στόχευση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχυθεί το δίπολο κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την «απειλητική» δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αδράξει την ευκαιρία που του προσέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο των τελευταίων 2,5 ετών.  

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί στη μεταρρυθμιστική πολιτική της διακυβέρνησής του και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ανακούφιση των νοικοκυριών, την Παιδεία, αλλά και τις επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας τους τελευταίους μήνες.  Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να συγκρίνει το κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης του με των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το πρωί της Κυριακής, όπου θα εξηγήσει το «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας και το «όχι» σε πρόωρες εκλογές.  

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει την κυβερνητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, με έμφαση στην διαχείρισης της κακοκαιρίας αλλά και την πανδημία, ενώ θα επαναλάβει ότι απέχει από τα μικροπολιτικά παιχνίδια του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές με 100 νεκρούς την ημέρα.  Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση κρίσεων.

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Το στίγμα της αυριανής μονομαχίας δόθηκε το Σάββατο στην σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια εκτός προγράμματος πολιτική αντιπαράθεση, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κετέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «λέει ψέματα, για να αποφύγει την ευθύνη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και σχολίασε: «Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για τους οδηγούς που ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αφωνία στο θέμα του φιάσκου της Αττικής Οδού. «Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ειλικρίνεια. Ανέλαβε έναν ρόλο που δεν τον είχε ανάγκη. Ήρθε στην Ελλάδα αξιοποιώντας την πολιτική του εμπειρία. Οι σεισμοί, τα χιόνια και οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα. Γνωρίζετε καλά πόσο τραυματικά είναι τέτοια γεγονότα. Αναγνώρισε ο υπουργός ότι έγιναν λάθη. Ναι, η Αττική οδός έπρεπε να κλείσει νωρίτερα αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό κράτος. Για το χιόνι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στην Αθήνα. Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα πέσει μισό μέτρο χιόνι στην Αθήνα και στα βόρεια προάστια».



Και πρόσθεσε:
 «Θα είχαμε κλείσει νωρίτερα όπως το κάναμε και στο παρελθόν. Δεν ήταν ζήτημα πολιτικού θάρρους αλλά αξιοποίησης των δεδομένων που είχαμε στα χέρια μας. Δυο παρατηρήσεις: η πρώτη η εντυπωσιακή αφωνία για τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Είπατε να μην κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ. Μεσάζοντας λοιπόν, ή πρωθυπουργός που συγκρούστηκε με μια μεγάλη εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της; Γιατί κ.Τ σίπρα τόση αγάπη για την Αττική οδό; Επειδή αναφερθήκατε και σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη: Προτιμώ αυτό από την καμιά συγγνώμη που δεν ακούσαμε από το δικό σας στόμα όταν είχαμε νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα».


«Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για την Μάνδρα»

«Έχετε αντιληφθεί ότι η συμφωνία της Αττικής Οδού να αποζημιώσει με 2.000 ευρώ κάθε όχημα δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη και να διεκδικήσει. Ούτε αναιρεί το δικαίωμα του κράτους για να κάνει τις κινήσεις για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Δικός μας νόμος είναι να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Αναφερθήκατε επιμόνως στις δυο συσκέψεις που έγιναν και γιατί δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Παίρνετε το μέρος της Αττική Οδού και σας ρωτάω αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της; Μου προκαλεί ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία όταν έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για την Μάνδρα. Αναλάβατε μήνες μετά την πολιτική ευθύνη.

Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Δεν ήθελα να αναφερθώ σε ένα συμβάν που στιγμάτισε την πολιτική συνείδηση. Μιλάτε για το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Όταν μας δείχνατε τις ψηφιακές φωτογραφίες. ¨Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας που στιγματίστηκε και ενεγράφη στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Η συγγνώμη έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό. Πιστεύω ότι και σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις για εκχιονιστικά και πετρέλαιο αι θα το ψάξει περισσότερο. Αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του. Όταν ήρθαμε στα πράγματα η πολιτική προστασία δεν υπήρχε. Στεγαζόταν σε ένα κτίριο που θα κατέρρεε με τον πρώτο μεγάλο σεισμό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε σπουδαίο έργο στο πεδίο και ήδη έχουμε στην διαθεσή μας 1,7 δις ευρώ για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα αλλά και με μεγάλους σεισμούς. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε στον λαό. Θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θα αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια. Οι πολίτες για ακόμα μια φορά έβγαλαν συμπεράσματα για το πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες το ύφος της δικής μας και της δικής σας εξουσίας»


Τσίπρας σε Στυλιανίδη: Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική. «Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε ακόμη. Και προσέθεσε: «Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη».