Αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενέργειες για την ανάσχεση του κύματος της ακρίβειας είναι η κυβέρνηση – μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας - μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή για τους αγρότες και αυτά που παρουσιάστηκαν χθες για το ρεύμα και για το φυσικό αέριο.

Η προσωρινή μείωση φόρων, αλλά κυρίως το γενναίο κούρεμα στις επιστρεπτέες προκαταβολές είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις.

«Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις όποιες πρόσθετες κινήσεις έχει κάνει για ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη από την κυβέρνηση, τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα», τόνισε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των αυξήσεων διεθνώς – και βέβαια εγχώρια – στις τιμές ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε αποδείξει, όμως, ότι και βραχυπρόθεσμα έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, την παραγωγή, όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ απότομες αυξήσεις που είδαμε τους τελευταίους μήνες στις τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν συμπαρασύρει, προφανώς και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος». Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «από τον Ιανουάριο υπάρχει ήδη επιδότηση 65 ευρώ την μεγαβατώρα για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι και τον Δεκέμβριο. Άρα, θα υπάρχει μια πρώτη ανακούφιση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως ήδη έχουμε κάνει, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Υπογραμμίζοντας τη διεθνή διάσταση του ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «καμία χώρα -θέλω να το τονίσω αυτό- δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαφορετικά ή και συχνά παρεμφερή εργαλεία. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Και από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενέργειας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Πρώτον, στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, για τις οποίες τόνισε ότι έχουν ήδη δοθεί 1,75 δις ευρώ – πριν τις ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για νέες επιδοτήσεις. Δεύτερος άξονας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, που αυξάνει εμμέσως το εισόδημα των καταναλωτών. «Ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση στα λιπάσματα στο 6%, η κάλυψη του 7% στους κτηνοτρόφους είναι 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα λείψουν από τα πορτοφόλια των πολιτών γιατί ουσιαστικά μειώνουμε αυτούς τους φόρους», επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τρίτο σημείο, η «διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρώτη έγινε η οποία μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 4% από 1/1/2022 και θα ακολουθήσει άλλη μία τον Μάιο». Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και άλλες πρωτοβουλίες, όπως τις παρατάσεις σε καταβολές οφειλών τις μειώσεις υποχρεώσεων των πολιτών, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν θα καλύψουν όλες τις απώλειες, αλλά πάντα ενεργούμε με βάση το δημοσιονομικό χώρο το ότι θα πρέπει το κάθε μέτρο να πηγαίνει στον πολίτη και για να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».