Χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού προς το τέλος του μήνα
προανήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι προχωράμε προσεκτικά και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό Πάσχα κι ένα καλό καλοκαίρι.
Για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπήςτην επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείσα πότε εκτιμά ότι θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε: «Στη δική μας χώρα πάμε στην αποκλιμάκωση με πολυ αργό ρυθμό ακόμη, σίγουρα θα ανοίξουμε, πάμε λίγο προσεκτικά να μην έχουμε θέματα και να μην κινδυνεύει κανείς. Άρα νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και πιστεύουμε όλοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό Πάσχα κι ένα καλό καλοκαίρι».
Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τις Αποκριές, η κ. Γκάγκα ανέφερε: «Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα κουβεντιάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα και νομίζω ότι συνυπολογίζουν τα πάντα, και την οικονομική δραστηριότητα και την υγεία και την καθημερινή ζωή όλα όσα έχουν σημασία για όλους μας. Δηλαδή αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε αισιόδοξοι αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Νομίζω πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί ακόμη».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα αντιμετωπίζουμε τον κοροναϊό όπως τη γρίπη, επισήμανε: «Ακόμα και με την γρίπη υπάρχουν περίοδοι που έχουμε περισσότερο έξαρση αλλά νομίζω ότι αυτό που βιώσαμε τα τελευταία δυο χρόνια δεν θα το βιώσουμε. Δηλαδή έχουμε ήδη οι περισσότεροι ανοσοποιηθεί και με εμβόλιο και επειδή νοσήσαμε κι από εδω και πέρα τα πράγματα είναι πάντα πιο καλά όταν έχεις έρθει σε επαφή με ένα μικρόβιο ή έναν ίο για πρώτη φόρα. Άρα νομίζω ότι μπροστά μας είναι σαφώς καλύτερες μέρες».
Αναφορικά με την υπόθεση των θανάτων τριών παιδιών μιας οικογένειας από την Πάτρα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Έγινε έλεγχος και τις προηγούμενες φόρες βέβαια δεν τέθηκε ποτέ θέμα πιθανής κακής δράσης από τους γονείς ή οτιδήποτε άλλο που φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι τώρα. Δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ, ειλικρινά δηλαδή και σαν γιατρός και σαν γονιός και σαν άνθρωπος δεν νομίζω οτι θελουμε να το σκεφτούμε. Πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να διαλευκανθούν και μετά να πάρουμε αποφάσεις. Είναι πάρα πολύ οδυνηρό το θέμα».
Αναφερόμενη στο σύνδρομο MIS-C στα παιδιά, δήλωσε: «Γενικά παιδάκια που περνάνε ιώσεις μπορεί να εμφανίσουν ένα τέτοιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο. Στο Παίδων ξέρουν καλά το Καβασάκι για παράδειγμα που είναι εδώ και πολλά χρόνια, είναι κάτι τέτοιο που βέβαια πυροδοτείται από τον κοροναϊό και επειδή έχουμε πάρα πολλά κρούσματαμπορούμε να το δούμε και αυτό. Οι παιδίατροι είναι γενικά αισιόδοξοι, σαφώς αντιμετωπίζεται, αυτό που θέλουμε είναι οι γονείς που έχουν παιδάκια που περάσανε κορονοϊό και κάνουν πυρετό τρεις και τέσσερις εβδομάδες μετά να δούνε άμεσα παιδίατρο».
Ερωτηθείσα αν θα χορηγείται η τέταρτη δόση του εμβολίου μόνο στις ειδικές ομάδες πληθυσμού, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η μόνη συζήτηση που υπάρχει στο τραπέζι, μόνο για τις ειδικές ομάδες που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσοποιητική αντίδραση. Όσοι έχουμε κάνει την τρίτη δόση έχουμε τελειώσει με τον εμβολιασμό μέχρι τώρα. Είναι ένα καινούργιος ιός, μαθαίνουμε όλοι άρα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις πάντως διεθνώς τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα, βαίνουμε προς μια ύφεση και νομίζω σύντομα θα είμαστε όλοι σε καλύτερη θέση».
Ερωτηθείσα πότε θα έρθουν τα φάρμακα της Pfizer, απάντησε: «Υπολογίζουμε ότι έρχονται τέλη Μαρτίου. Οι μελέτες και πάλι είναι για τους πληθυσμούς που έχουν υψηλό κίνδυνο δεν είναι για να το πάρεις από το φαρμακείο, δεν είναι δηλαδή όπως παίρνεις ένα αντιγριπικό φάρμακο. Έχει νόημα να το δώσεις στους ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Δηλαδή σε ποιο ήπια νόσο δεν φάνηκε να λειτουργεί τόσο καλά. Αυτές είναι οι μελέτες που έχουμε αν σε δύο ή σε ένα χρόνο έχουμε μελέτες που δείχνουν ότι πρέπει να το παίρνουν οι πάντες τότε θα έχουμε να φάρμακο που μπορούν να το πάρουν όλοι».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει επάρκεια αντιιικών φαρμάκων, απάντησε: «Όπως όλα τα φάρμακα, θυμάστε και τα εμβόλια, έρχονται σε συγκεκριμένες δόσεις, γίνονται παραγγελίες, παραγγέλνουμε όσα φάρμακα μπορουμε να παραγγείλουμε και γενικώς παραγγέλνουμε όλα τα φάρμακα που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά ώστε να τα έχουμε εδώ για τους ασθενείς».
Ερωτηθείσα σε πόσους ασθενείς χορηγούνται τα αντι-ιικά φάρμακα, είπε: «Ήδη χορηγούνται, οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί είναι 1400 περίπου, δεν έχουν εγκριθεί 20. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας , ανθρωποι με προβλήματα όπως ο διαβήτης , η υπέρταση, ανοσοανεπάρκειες οι ίδιοι να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να γίνεται η αίτηση άμεσα για να μπορεί να το πάρει ο ασθενής μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο των 5 ημερών που είναι δραστικά τα φάρμακα. Δηλαδή μετά τις 5 μέρες είναι αργά για να το πάρει οπότε είναι σημαντικό να έχεις την αίτηση νωρίς για να γίνει η όλη διαδικασία».
Για το καλοκαίρι η κ. Γκάγκα ανέφερε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι για όλους μας και για την ψυχική μας υγεία και για την κοινωνική μας ζωή και για την οικονομία. Είναι σημαντικό όμως να κρατήσουμε τα μέτρα τώρα και να βγούμε από όλα αυτό το δύσκολο κομμάτι γρήγορα».
Για τους θανάτους από τον covid, δήλωσε: «Δεν είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες, είμαστε 19 στην Ευρώπη. Κάθε θάνατος που έχουμε είναι κάτι που μας πληγώνει όλους και τους γιατρούςκαι τους πολίτες. Είναι κάτι που το ψάχνουμε, αυτή τη στιγμή και από το υπουργείο υπάρχει ένας έλεγχος για τις λοιμώξεις που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Υπάρχει μια πολύ έντονη παράκληση σε όλους να πηγαίνουν έγκαιρα στο νοσοκομείο γιατί είναι μια πολύ σημαντική αιτία του να μην πηγαίνει κανείς καλά».