«Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό θα έλεγα πια », είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχει τις ρίζες του εδώ αλλά που ωστόσο είναι «ένα πρόβλημα υπαρκτό που δυσκολεύει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δύο είναι τα βασικά σημεία: «πρώτον να τοποθετείσαι με ειλικρίνεια, να λες την αλήθεια χωρίς ούτε να εξωραΐζεις, ούτε να τραγικοποιείς και να εκμηδενίζεις και δεύτερον ως υπεύθυνη κυβέρνηση να μην περιορίζεσαι στις διαπιστώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να δρα, πρέπει με την πολιτική της να παράγει αποτελέσματα που και να στηρίζουν τον κόσμο προσπαθώντας να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας και από την άλλη να διασφαλίζουν μια ισορροπημένη και ασφαλή πορεία για τη χώρα σε ένα περιβάλλον διεθνές που όχι μόνο από οικονομικές παραμέτρους αλλά κι από άλλες όπως βλέπετε είναι περίεργο, είναι ασταθές, είναι δύσκολο. Οφείλουμε να το παρακολουθούμε με εγρήγορση και με σχέδιο».


Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο πολίτης θέλει μία κυβέρνηση που να είναι δίπλα του όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές αλλά να δημιουργεί συνεχώς συνθήκες προκοπής και ευημερίας για όλους, πολύ περισσότερο στις δύσκολες στιγμές.

Επανέλαβε με μία αναδρομή στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα πως έχει διαθέσει για τη στήριξη των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει διαθέσει τέτοια ποσά.

Εξήγησε ότι σε όλους τους λογαριασμούς οι πολίτες βλέπουν το ποσοστό της μείωσης του ποσοστού που θα αντιστοιχούσε στην αύξηση, πλέον πάρα πολύ καθαρά. Δεν μηδενίζει τις αυξήσεις αλλά αυτές οι αυξήσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα.

Είπε, επίσης, πως για τους συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά υπάρχει διαφοροποίηση, γιατί πρώτον υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο όπου η έκπτωση εκεί είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεύτερο διότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες οικονομικές ενισχύσεις και με τον διπλασιασμό του επιδόματος αλληλεγγύης και με τα χρήματα που δόθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.



Επεσήμανε ακόμη πως κανείς οφείλει να βλέπει το σύνολο της εικόνας και πως η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της με την πολιτική της δυναμώνει το εισόδημα, αφαιρεί βάρη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έχουν αυξημένο εισόδημα και περισσότερα διαθέσιμα χρήματα όλοι οι πολίτες. Με μια πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας διότι αυτό είναι το μεγαλύτερο μέτρο επιτυχίας μιας οικονομικής πολιτικής.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ανέφερε ότι είναι εύλογο ο κόσμος να αναζητά τρόπους για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων. Ωστόσο, η εξίσωση είναι δύσκολη γιατί ο ΕΦΚ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων του προϋπολογισμού. Αν αυτό το κομμάτι λείψει πρέπει από κάπου να βρεις να το αναπληρώσεις γιατί τα χρήματα που παίρνουμε από βασικούς πυλώνες εσόδων είναι ακριβώς τα χρήματα που στηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόκειται για έναν φόρο που θα έρθει να επιδοτήσει ένα προϊόν εισαγόμενο και επίσης ξέρουμε πως ό,τι φεύγει από τη φορολογία στη χώρα δύσκολα επανέρχεται και δύσκολα η κοινωνία το αποδέχεται στη συνέχεια.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με την παρέμβαση που έκανε στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν για τη μείωση των λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι όταν κάποιος θέλει να κάνει συγκρίσεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα διαφορετικά δεδομένα.

«Η παρέμβαση που έκανε ο κ. Μακρόν στη Γαλλία αφορά την παρέμβαση της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας που έχει η χώρα του. Η δική μας χώρα δεν έχει πυρηνική ενέργεια αλλά δεν έχει καν το μίγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα της επέτρεπε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Τώρα διαμορφώνεται αυτή η στρατηγική με τη ΔΕΗ, με τις επενδύσεις, με τις κινήσεις που έχουν γίνει έτσι ώστε στο μέλλον να είμαστε απολύτως πιο ασφαλείς σε αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών», υπογράμμισε.


«Δεν υπάρχει χώρα με τα μεγέθη και τις δυνατότητες της χώρας μας τηρουμένων των αναλογιών, που να έχει διαθέσει αυτά που έχουμε εμείς διαθέσει όχι για να μηδενίσει -σε καμία περίπτωση- αλλά για να μετριάσει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», είπε ο κ. Οικονόμου.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι το Μάιο που θα έχουμε τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού -για την οποία ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα είναι γενναιόδωρη- τόνισε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης σε ό,τι αφορά την ενέργεια, θα εξετάσει και θα σταθμίσει ανάλογα με τα δεδομένα και τις δυνατότητες επιπλέον πολιτικές στοχευμένης ενδεχομένως στήριξης σε εκείνες τις κατηγορίες που πιέζονται πιο πολύ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και παρακολουθεί πάρα πολύ στενά το φαινόμενο των ανατιμήσεων, έχουμε εστιάσει την αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την ενέργεια, πάμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ που και αυτή θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών και εδώ είμαστε να δούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για εκείνους τους ανθρώπους που τα φέρνουν πιο δύσκολα είτε αυτό αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες είτε συγκεκριμένα εισοδήματα».