Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες κάλπες, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζονται όλα τα σενάρια διακυβέρνησης της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, αλλά και τις δεύτερες, με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. Και στην Κουμουνδούρου φτάνουν τα σενάρια που φέρεται ότι επεξεργάζονται κύκλοι των Βρυξελλών και τα οποία μιλούν για κυβέρνηση τεχνοκρατών στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε δύο ή τρία κόμματα στη χώρα μας.

Τα σενάρια αυτά, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το δημοσίευμα του ιστοτόπου Euractiv, αναφέρονται στις σκέψεις των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, οι οποίοι θεωρούν ότι εύκολα η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει το πρόβλημα της Ευρώπης, αν μπει σε φάση ακυβερνησίας.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι, με δεδομένο ότι το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάπτυξης επιστράφηκε τρεις φορές στην κυβέρνηση ως μη αποδεκτό και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε εποπτεία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πειστεί πως οι κάλπες δεν είναι μακριά. Μιλούν, μάλιστα, για αρχές του καλοκαιριού ή για το φθινόπωρο.

Τα τρία ενδεχόμενα

Στην κατεύθυνση αυτή, τα στελέχη της Κουμουνδούρου λαμβάνουν υπόψη τους συγκεκριμένες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.

1. Με βάση, λοιπόν, το γεγονός ότι το χρέος έφτασε μέσα στο 2020 στο 206,3%, τα σενάρια για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα στηριχτεί από τα ελληνικά κόμματα, θα αποκτήσει οντότητα. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση και θεωρούν ότι, εάν αυτό το σενάριο πάρει «σάρκα και οστά», τότε θα έχει γίνει με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. ή του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πέρα, πάντως, από τους καθαρά πολιτικούς λόγους, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» σε ένα τέτοιο σενάριο για καθαρά υπαρξιακούς λόγους. «Εάν συναινέσουμε σε μια τέτοια λύση, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», υποστηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. «Ακόμα και η Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά έφτασε στο 19% με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μόνο που η Ν.Δ. είναι ένα παραδοσιακό κόμμα με ρίζες, το οποίο κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, αντίθετα με εμάς, που μετράμε μόνο δέκα χρόνια πολιτικής παρουσίας στη χώρα», προσθέτουν.

Οι φόβοι στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι απόψεις για λύση «τύπου Παπαδήμου» και το πλάνο για κυβέρνηση μειοψηφίας


2. Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, την οποία θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. Το σενάριο αυτό επίσημα το ξορκίζει ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο ίδιος μιλάει πάντα για μια προοδευτική πλειοψηφική κυβέρνηση. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ωστόσο, μετρούν τα «κουκιά» προκειμένου να είναι έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας προφανώς δεν μπορεί να στηριχτεί σε 120 βουλευτές, που είναι το όριο για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Με την απλή αναλογική, εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώσει 30%, τότε θα έχει 90 βουλευτές. Επίσης, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 10% θα έχει 30 βουλευτές.

Δηλαδή, η πλειοψηφία θα είναι οριακή. Με κάθε επιπλέον μονάδα, ωστόσο, τα κόμματα θα κερδίζουν από 3 βουλευτές. Για να προχωρήσει, λοιπόν, αυτό το ενδεχόμενο, τα δύο κόμματα θα πρέπει να έχουν σχεδόν 45%-47%, ώστε η χώρα να μπορέσει να κυβερνηθεί.

Το σενάριο αυτό μιλά για μια κυβέρνηση έξι μηνών, η οποία θα φέρει εις πέρας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα - αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Το σενάριο αυτό στηρίζεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος, παράγραφος 1Σ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οποία καθίσταται δυνατή διά της «ανοχής» προς την κυβέρνηση, δηλαδή την απουσία βουλευτών από την ψηφοφορία, έχουμε κυβέρνηση ανοχής / μειοψηφίας. Φυσικά, εδώ προκύπτει το ερώτημα ποια κόμματα και γιατί θα απέχουν από τη διαδικασία, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης επί των παρόντων.

3. Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΚΙΝ. ΑΛ. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο σενάριο για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού, όπως λένε, στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα μέσα στο κόμμα του. Όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, η όποια συσπείρωση υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο ΚΙΝ.ΑΛ. έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ -με αντιδεξιά χαρακτηριστικά- επιστρέφει στη βάση του, ελπίζοντας ότι το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου θα αναβιώσει.