«Η άμυνα υπηρετεί μία πολιτική ασφάλειας, μία εξωτερική πολιτική και την βέβαια την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Είναι μέσο για αυτούς τους σκοπούς. Με τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

«Η ισχύς μίας χώρας δεν έχει να κάνει μόνο με την άμυνα, αλλά και η ίδια η άμυνα δεν έχει να κάνει μόνο με τα εξοπλιστικά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε ότι «η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπέρτατος αυτοσκοπός μας είναι η άμυνα, είναι ανοησίες». «Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανοησία μετά το ότι αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Αναφορικά με το υβριστικό άρθρο του Θανάση Καρτερού, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ο δημοσιογράφος εννοούσε ότι «με την ορολογία και την ρητορική του κ. Μητσοτάκη δυστυχώς επαναφερόμαστε σε πολύ κακές εποχές για την πρόσφατη ελληνική ιστορία».

Παράλληλα τονισε ότι έχει υποβαθμιστεί η διπλωματική ισχύς της Ελλάδας.

Τέλος ανέφερε πως εχθρός δεν είναι το ΚΙΝΑΛ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς που δεν είναι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την φράση του ότι «Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός» 

«Εννοώ το αυτονόητο ότι η άμυνα υπηρετεί μια πολιτική ασφάλειας, μια εξωτερική πολιτική και βέβαια την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, είναι μέσο για αυτούς τους σκοπούς. Η ισχύς γενικά μιας χώρας δεν έχει να κάνει μόνο με την άμυνα έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες άλλα και η ίδια η άμυνα δεν είναι εξοπλιστικά και μόνο είναι και άλλα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια με τη ΝΔ είναι ότι ενώ έχουν προβεί σε μια εκτόξευση εξοπλιστικών προγραμμάτων ορισμένα εκ των οποίων είναι αναγκαιότατα και ορισμένα αλλά δεν είναι, είναι έξαλλες και αλόγιστες αμυντικές δαπάνες αυτό όμως το οποίο συμβαίνει είναι ότι η ισχύς της χώρας μειώνεται», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Για παράδειγμα η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα 6 ναυτικά μίλια που πρακτικά σημαίνει ότι το Ορουτς Ρεις μπορεί να σουλατσάρει και να κάνει έρευνες στη δική μας υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κυβέρνηση στην μεταπολίτευση και σημαίνει περιορισμό μας», διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αν θα μπορούσε αυτή η φράση να ειπωθεί αλλιώς

«Θα μπορούσε, λάθος επί της ουσίας δεν είναι απλά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι μέσο και όχι σκοπός αλλά ούτε αυτό θα έλυνε το πρόβλημα. Για ποιο λόγο; Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι υπέρτατος σκοπός μας είναι η άμυνα αυτά είναι ανοησίες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανοησία μετά του ότι αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών τους τελευταίους μήνες», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Για το αν προσυπογράφει το άρθρο του Καρτερού

«Οι βασανιστές, δολοφόνοι, δοσίλογοι στους οποίους αναφέρεται ο κ. Καρτερός είναι όλο το μετεμφυλιακό κράτος μέχρι τη χούντα στο οποίο μέσα υπέφεραν εκατοντάδες χιλιαδες αριστερών και δημοκρατικών οικογενειών», είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το υβριστικό άρθρο του Θανάση Καρτερού.

ΔΗΜ: Το 2022 πρέπει να επαναφέρουμε τον εμφύλιο;

«Αυτό επισημαίνει ότι με την ορολογία και την ρητορική του κ. Μητσοτάκη δυστυχώς επαναφερόμαστε σε αλήστου μνήμης πολύ κακές εποχές για την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Τα περί εθνικής παραφωνίας που αποδίδονται στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είμαστε του εθνικού μετώπου και διάφορα άλλα τέτοια είναι επιλογή μιας εθνικοφρονήσης παλαιού τύπου και ενός ακροδεξιού λαϊκισμού που ειλικρινά εγώ προβληματίζομαι πως μπορεί άνθρωποι που μπορεί να προέρχονται από το Καραμανλικό στρατόπεδο, να ειναι μορφωμένο να είναι πολιτισμένοι να ανέχονται τον υποτιθέμενο νεοφιλελεύθερο, μετριοπαθή, κεντρώο κ.Μητσοτάκη να λεει τέτοια πράγματα. Είναι απαράδεκτα αυτά και ακριβώς σε αυτά τις εποχές αναφέρεται ο κ. Καρτερός», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜ.: Εσείς θα το προσυπογράφατε;

«Την ουσία αυτού που γράφει την ασπάζομαι, την ουσία 100% το πώς γράφει ο καθένας είναι άλλο θέμα», διαμήνυσε ο βουλευτής.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι όλοι στη ΝΔ κινούνται στη λογική της εθνικοφροσύνης, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ούτε κατά διάνοια αλλά δυστυχώς πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης, αρχηγός της ΝΔ είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις, θα σας πάω σε πολύ πρόσφατα γεγονότα για να καταλάβετε ότι έχει υποβαθμιστεί συνολικά η διπλωματική μας ισχύ. Γίνεται για πολλοστή φορά διάσκεψη για τη Λιβύη στην Ιταλία και δεν καλείται η Ελλάδα. Καλούνται ένα σωρό άλλες χώρες και δεν καλείται η Ελλάδα και την ίδια στιγμή λέμε ότι απομονώνουν την Τουρκία, η Τουρκία ήταν στην Ιταλία».

«Υπάρχει ζήτημα κυρώσεων για την Τουρκία για τα απαράδεκτα που έκανε το Ορούτς Ρεις το καλοκαίρι του ’20, βγαίνει ο κ.Πέτσας λεει ''θα υπάρξουν κυρώσεις που θα δαγκώνουν'' και ξαφνικά αποσύρεται το αίτημα από τις Βρυξέλλες. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα και θα μπορούσα να πω πολλά άλλα, υπάρχει μια υποβάθμιση της χώρας μας διεθνώς και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με κανένα εξοπλιστικό. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι μόνο τα 6 επιπλέον Rafalle που είναι κυριολεκτικά από το πουθενά, σαν δώρο στον κ. Μακρόν μοιάζει, δεν ήταν μέσα στουςπρογραμματισμούς του υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων...», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι η συμφωνία ήταν για 18 +6 αυτό το αμφισβητείτε;

«Δεν υπάρχει αυτό, αυτό είναι λάθος. Δεν ήταν 18+6, ήταν 18 Rafalle. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά είναι και άλλα εξοπλιστικά, το αεροπορικό κέντρο στην Καλαμάτα που από εμάς είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα αξιοπρεπές αεροπορικό κέντρο γιατί υπάρχει πρόβλημα πιλότων που δεν εκπαιδεύονται στα αεροσκάφη ήταν κάτι που μπορούσε να λυθεί εκ των ενόντων και άρα να μας μείνουν και τα αεροσκάφη και να είναι και εθνικός ο έλεγχος όχι μια ξένη δύναμη, με 600-700 εκ. και επιλύεται με 1.850 εκατ. σχεδόν 2 δις. Είναι τεράστιες διαφορές αυτές. για να μην πάω σε άλλα Ότι ήταν μες τον εθνικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και στο βαθμό βεβαίως που το αντέχει η οικονομία τα έχουμε υπερψηφίσει όλα. Τα 6 Rafalle δεν ήταν. Η αμυντική βιομηχανία είναι παντελώς απούσα από όλες τις συμβάσεις και αυτές που ψηφίσαμε και αυτές που καταψηφίσαμε», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να είναι ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος και πως συνδυάζεται αν ισχύει αυτό με την επίθεση Σκουρλέτη, απάντησε: «Οι δυνατότητες συνεργασίας δεν αποκλείονται, θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις άρα μπορεί να υπάρχουν και αντιπαραθέσεις επειδή αναφερθήκατε στο χθεσινό επεισόδιο με τον κ. Σκουρλέτη και την κ. Γιαννακοπούλου. Από εκεί και πέρα για εμάς εχθρός δεν είναι το ΚΙΝΑΛ, αντίπαλος πολιτικός δηλαδή είναι αυτή η απαράδεκτη κυβέρνηση της ΝΔ. Και να σας το πάω και παραπέρα δεν θεωρούμε αντίπαλο ούτε καν ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς όσο δεν είναι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη».

ΔΗΜ: Διαχωρίζετε τη ΝΔ στα δύο σωστά καταλαβαινω

«Είναι προφανές ότι δεν είναι όλοι ίδιοι εδώ υπάρχει μια πολιτική που δεν έχει μέλλον πέρα από τη χώρα ούτε για τη ΝΔ δεν έχει μέλλον», απάντησε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Άρα με αυτό το κομμάτι της Κεντροδεξιάς που το διαχωρίζετε θα μπορούσατε υπό κάποιες συνθήκες εθνικές ακόμα και να συνεργαστείτε;

«Γενικά στο μέλλον ναι, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Στην Ελλάδα για να αλλάξουν πράγματα χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές που αναγκαστικά πρέπει να έχουν μια κάποια διακομματική συναίνεση το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και κομμάτια του δημοκρατικού Κέντρου, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς. (Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε) με ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς», κατέληξε.