ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οπαδική βία: Οι νόμοι που έρχονται και οι μεγάλες αλλαγές
Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα στις 11:30
Αποφασισμένη
οπαδική βία είναι η κυβέρνηση, η οποία σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το φαινόμενο αυτό. Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11:30 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, οι σύνδεσμοι χούλινγκαν κλείνουν και ότι οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους μετέχουν σε οπαδική βία και χουλιγκανικές δράσεις. «Θα προβλέπονται ποινές στέρησης ελευθερίας και δε θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται στη συνέχεια τριών νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας. Για παράδειγμα, αυστηροποιήθηκε η τιμώρηση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με προβλεπόμενη ποινή τη φυλάκιση έως τρία έτη. Μετά την τροποποίηση του Ιούλιου του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 τιμωρείτο διαζευκτικά με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.
Οι άλλοι δύο νόμοι είναι ο ν. 4639/2019, το Νοέμβριο του 2019, με τον οποίο:
να αντιμετωπίσει την «Τώρα ήρθε η ώρα»
«Εάν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ», είναι η χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων το τελευταίο διάστημα για να εξεταστούν αναλυτικά όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες. «Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι η έμπρακτη συνέχιση της προσπάθειας για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των περιστατικών βίας», τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «δείχνοντας» προς τις κινήσεις που γίνονται ή θα γίνουν σε 3+1 επίπεδα:- Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛ.Α.Σ., πράγμα που γίνεται από την πρώτη στιγμή μετά τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Αστυνομία κλείνει παράνομους συνδέσμους φιλάθλων που λειτουργούν σαν εκτροφεία χουλιγκανισμού, βιαιοτήτων και εγκληματικότητας.
- Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, καθώς και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στο ζήτημα αυτό.
- Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.
- Παράλληλα, στις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Αυστηροποίηση
Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνεται η αυστηροποίηση του πλαισίου μέσα στο οποίο δίνονται οι αναστολές στην εκτέλεση των ποινών όσων κρίνονται ένοχοι για οπαδική βία, αλλά και η μεγαλύτερη ευθύνη των ΠΑΕ για τη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών. «Θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών σε αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έχει αυστηροποιηθεί, αλλά πάρα πολλές λέσχες -το είδαμε- φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει», είχε πει στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μάλιστα ένα από τα νέα μέτρα: «Θα κάνουμε παρεμβάσεις όπως, παραδείγματος χάρη, το θεωρώ απολύτως λογικό στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπορεί να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας εισιτήριο».Όπως ανέφερε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, οι σύνδεσμοι χούλινγκαν κλείνουν και ότι οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους μετέχουν σε οπαδική βία και χουλιγκανικές δράσεις. «Θα προβλέπονται ποινές στέρησης ελευθερίας και δε θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Να βάλουν πλάτη»
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ΠΑΕ θα πρέπει να βάλουν «πλάτη» στην προσπάθεια αυτή υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταλάβουν ότι οι χούλιγκαν δεν είναι η δύναμή τους. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ποινών και στις ΠΑΕ, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται στη συνέχεια τριών νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας. Για παράδειγμα, αυστηροποιήθηκε η τιμώρηση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με προβλεπόμενη ποινή τη φυλάκιση έως τρία έτη. Μετά την τροποποίηση του Ιούλιου του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 τιμωρείτο διαζευκτικά με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.
Οι άλλοι δύο νόμοι είναι ο ν. 4639/2019, το Νοέμβριο του 2019, με τον οποίο:
- Δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας.
- Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
- Επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόστηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων.
- Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.