ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλή - Μητσοτάκης: Στο πλευρό της Ουκρανίας, στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις
«Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να συνδράμουμε την Ουκρανία, μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στήριξη αν χρειαστεί»
Την Ολομέλεια της Βουλής ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της.
«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξυπνάει και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο, ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία αναθεωρεί και ανοικοδομεί εκ των υστέρων και κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
Επισήμανε ότι η απόφαση του Προέδρου Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους. «Αμφισβητεί, με τη χρήση βίας, την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας, με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς δεσμούς» είπε.
«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών, όταν όμως όλοι γνωρίζουμε πως η πρόοδος του κόσμου, η σταθερότητα της ηπείρου μας, προέκυψε από το εντελώς αντίθετο: τη συνεργασία δηλαδή μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, με βάση κοινούς κανόνες και διεθνώς αναγνωρισμένες Συνθήκες» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Δύση προχώρησε σε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όπως σημείωσε τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της. «Και το καθεστώς της Μόσχας, απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη, δέχεται ήδη την πρώτη εσωτερική κριτική, με τη ρωσική νεολαία να αντιδρά πρώτη στην εισβολή» είπε.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών».
«Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα» είπε.
«Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. 'Αρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Για να το πω διαφορετικά, στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: μεταξύ ενός λαού που θέλει να επιλέγει πώς θα ζήσει και με ποιους θα συμμαχήσει και μιας ξένης χώρας η οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δικό της τρόπο ζωής».
«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. «Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν, στη ζυγαριά της ιστορίας, την ξεπερασμένη συζήτηση περί «βουτύρου και κανονιών» με την οποία έμαθαν να σκέφτονται» είπε.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η ουκρανική κρίση υπογράμμισε ότι σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. «Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς» είπε.
«Έχει υποχρέωση η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της και να στηρίξει τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε.
Ολοκληρώνοντας την πρωτομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η συζήτηση είναι και μια ευκαιρία να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του στην συζήτηση στην Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της.
Αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία των δύο κομμάτων ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει απόφαση για αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων, που ασκούν μεγάλη πίεση στην ρωσική οικονομία.Αναφορικά με τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή απόφαση με εξαίρεση τα κράτη που έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα.Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:
«Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, η αποφάσή μας είναι η σωστή. Έχουμε περισσότερους λόγους να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά επειδή αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης συμμαχικής, θα μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στηριξη, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρο το επιχείρημα».
Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στο διάλογο.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι' αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».
«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».
Κλείνοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Από την συζήτηση κρατώ την συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως και στην ορθότητα για την επιβολή κυρώσεων».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσει τις θέσεις του για τις αμυντικές δαπάνες λέγοντας ότι «οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους πίστευαν ότι η επένδυση στην άμυνα δεν είναι πολυτέλεια».
Κλείνοντας την ομιλία του, αλλά και την συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή, και στη Δύση, και στο Βορά και στο Νότο. Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, περά από το ότι μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, μου ήρθε η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού»…
Και συμπλήρωσε: «Αυτή την εικόνα έχει ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται αν δεν ήταν αυτοί ποιοι θα διαχειριζόντουσαν την κρίση; Ο κ. Καμμένος που κάνει like στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και τον είχατε υπουργό άμυνας; Μερικές φορές το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική».
«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξυπνάει και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο, ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία αναθεωρεί και ανοικοδομεί εκ των υστέρων και κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
Επισήμανε ότι η απόφαση του Προέδρου Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους. «Αμφισβητεί, με τη χρήση βίας, την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας, με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς δεσμούς» είπε.
«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών, όταν όμως όλοι γνωρίζουμε πως η πρόοδος του κόσμου, η σταθερότητα της ηπείρου μας, προέκυψε από το εντελώς αντίθετο: τη συνεργασία δηλαδή μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, με βάση κοινούς κανόνες και διεθνώς αναγνωρισμένες Συνθήκες» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Δύση προχώρησε σε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όπως σημείωσε τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της. «Και το καθεστώς της Μόσχας, απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη, δέχεται ήδη την πρώτη εσωτερική κριτική, με τη ρωσική νεολαία να αντιδρά πρώτη στην εισβολή» είπε.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών».
«Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα» είπε.
«Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. 'Αρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Για να το πω διαφορετικά, στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: μεταξύ ενός λαού που θέλει να επιλέγει πώς θα ζήσει και με ποιους θα συμμαχήσει και μιας ξένης χώρας η οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δικό της τρόπο ζωής».
Στο πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας
«Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. «Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν, στη ζυγαριά της ιστορίας, την ξεπερασμένη συζήτηση περί «βουτύρου και κανονιών» με την οποία έμαθαν να σκέφτονται» είπε.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η ουκρανική κρίση υπογράμμισε ότι σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. «Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς» είπε.
«Έχει υποχρέωση η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της και να στηρίξει τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε.
Ολοκληρώνοντας την πρωτομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η συζήτηση είναι και μια ευκαιρία να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του στην συζήτηση στην Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της.
Αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία των δύο κομμάτων ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει απόφαση για αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων, που ασκούν μεγάλη πίεση στην ρωσική οικονομία.Αναφορικά με τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή απόφαση με εξαίρεση τα κράτη που έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα.Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:
«Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, η αποφάσή μας είναι η σωστή. Έχουμε περισσότερους λόγους να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά επειδή αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης συμμαχικής, θα μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στηριξη, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρο το επιχείρημα».
Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στο διάλογο.
«Δεν είμαι αντίθετος σε διάλογο με Ερντογάν»
«Έχω συναντηθεί τρεις φορές με πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσε μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι' αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».
«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».
Κλείνοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Από την συζήτηση κρατώ την συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως και στην ορθότητα για την επιβολή κυρώσεων».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσει τις θέσεις του για τις αμυντικές δαπάνες λέγοντας ότι «οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους πίστευαν ότι η επένδυση στην άμυνα δεν είναι πολυτέλεια».
Κλείνοντας την ομιλία του, αλλά και την συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή, και στη Δύση, και στο Βορά και στο Νότο. Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, περά από το ότι μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, μου ήρθε η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού»…
Και συμπλήρωσε: «Αυτή την εικόνα έχει ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται αν δεν ήταν αυτοί ποιοι θα διαχειριζόντουσαν την κρίση; Ο κ. Καμμένος που κάνει like στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και τον είχατε υπουργό άμυνας; Μερικές φορές το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική».