ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλέξης Τσίπρας: Ένας αρχηγός χωρίς κόμμα - Οι «φατρίες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι «εμφύλιοι» πριν από το Συνέδριο
Οι προεδρικοί, η «Ομπρέλα» και «53+»
Αρχηγός χωρίς κόμμα
Αλέξης Τσίπρας, αφού τη στιγμή που ο ίδιος περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, τα στελέχη του κόμματός του ασχολούνται με την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές διαδικασίες, αποδυναμώνοντας, έτσι, την όποια δυναμική θέλει να δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαδικασία αυτή. Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις, άλλωστε, των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» και οι «53+» έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν την ιδεολογική και οργανωτική αλλαγή του κόμματός τους.
Φυσικά, μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα πράξουν τα στελέχη που διαφωνούν με την εκλογή της Κ.Ε. και του νέου προέδρου από τη βάση, στην περίπτωση που οι προτάσεις Τσίπρα γίνουν αποδεκτές από το Συνέδριο. Θα κινηθούν με βάση το κομματικό καθήκον ή, θέλοντας να καταγράψουν τις σοβαρές τους αντιρρήσεις, θα απέχουν από τις διαδικασίες; Ο μοναχικός περίπατος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα θεωρούν κάποιοι ότι είναι και η έμμεση απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε όσους θελήσουν, την επόμενη ημέρα των εκλογών και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις εκλογές, να τον αμφισβητήσουν.
Με αυτή την άποψη διαφωνούν κάθετα μέρος από τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή ακόμα και δημοσίως, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα αυτό ευνοεί όσους κινούνται περισσότερο στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους σταρ και λιγότερο τα στελέχη που δραστηριοποιούνται αθόρυβα μέσα στο κόμμα. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι, ειδικά για την Κ.Ε. -όπου εξαρχής η «Ομπρέλα» δεν είχε δει με καλό μάτι την απόφαση 50 από τα 250 μέλη του οργάνου να προέρχονται από τους συμμάχους ή να είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες-, υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί η ποσόστωση, η οποία θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή περιφερειακών στελεχών στο όργανο σε συνδυασμό με το 30% των βουλευτών.
Από την άλλη, η προεδρική πτέρυγα, με τους Ν. Παππά, Κ. Ζαχαριάδη, Χρ. Σπίρτζη, Τρ. Αλεξιάδη, Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφα, επεξεργάζεται τα κείμενα με τα οποία θα πορευθούν τα στελέχη που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Συνέδριο. Στο πλευρό του προέδρου βρίσκονται διαρκώς οι Ο. Γεροβασίλη, Μ. Καλογήρου, Ν. Ηλιόπουλος, Ε. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και, βέβαια, ο Δ. Τζανακόπουλος. Από τους ΠΑΣΟΚογενείς ένα σώμα με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται πλέον ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Φεβρουαρίου 2022.
εμφανίζεται να είναι ο Φυσικά, μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα πράξουν τα στελέχη που διαφωνούν με την εκλογή της Κ.Ε. και του νέου προέδρου από τη βάση, στην περίπτωση που οι προτάσεις Τσίπρα γίνουν αποδεκτές από το Συνέδριο. Θα κινηθούν με βάση το κομματικό καθήκον ή, θέλοντας να καταγράψουν τις σοβαρές τους αντιρρήσεις, θα απέχουν από τις διαδικασίες; Ο μοναχικός περίπατος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα θεωρούν κάποιοι ότι είναι και η έμμεση απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε όσους θελήσουν, την επόμενη ημέρα των εκλογών και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις εκλογές, να τον αμφισβητήσουν.
Τι θα επικαλεστεί
Σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικαλεστεί «την πορεία του προς τον λαό», τη στιγμή που οι σύντροφοί του θα μετρούν ψήφους και καρέκλες. Φυσικά, μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στη επικαιρότητα, σε μια στιγμή που ο νέος επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ... κάνει εντύπωση και οι δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το ΚΙΝ.ΑΛ. σε υψηλά ποσοστά. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ανένδοτη στην εκλογή της Κ.Ε. και του νέου προέδρου από τη βάση.Με αυτή την άποψη διαφωνούν κάθετα μέρος από τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή ακόμα και δημοσίως, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα αυτό ευνοεί όσους κινούνται περισσότερο στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους σταρ και λιγότερο τα στελέχη που δραστηριοποιούνται αθόρυβα μέσα στο κόμμα. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι, ειδικά για την Κ.Ε. -όπου εξαρχής η «Ομπρέλα» δεν είχε δει με καλό μάτι την απόφαση 50 από τα 250 μέλη του οργάνου να προέρχονται από τους συμμάχους ή να είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες-, υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί η ποσόστωση, η οποία θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή περιφερειακών στελεχών στο όργανο σε συνδυασμό με το 30% των βουλευτών.
Κάτω από την «Ομπρέλα»
Ακόμα, από το προεδρικό περιβάλλον αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν όποια άλλη πρόταση διασφαλίζει την εκλογή των πιο άξιων στελεχών στην Κ.Ε. Οι «53+» και η πλειονότητα του «Αριστερού Δικτύου», που βρίσκονται κάτω από την «Ομπρέλα», εξέφρασαν, πάντως, εγγράφως τη διαφωνία τους με κείμενο, το οποίο είχε τις υπογραφές των Κώστα Αθανασίου, Βάσως Βερελή, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Βούτση, Αγγελου Γκόγκογλου, Θοδωρή Δρίτσα, Εφης Καλαμαρά, Πέτρου Καλκανδή, Κατερίνας Κνήτου, Ερμίνας Κυπριανίδου, Πάνου Λάμπρου, Γιάννη Μπασκόζου, Γιώργου Μπουγελέκα, Ανδρέα Ξανθού, Δημήτρη Παπαδημούλη, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Ράνιας Σβίγκου, Πάνου Σκουρλέτη, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη, Χρήστου Φωτιάδη, Θεανώς Φωτίου και Τασίας Χριστοδουλοπούλου.Από το Συνέδριο
Στο κείμενο αυτό οι υπογράφοντες προτείνουν ο πρόεδρος να εκλέγεται από το Συνέδριο του κόμματος και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή. Ακόμα, αναφέρουν πως «είναι λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο» και εκτιμούν ότι η επίμαχη πρόταση ανοίγει έναν νέο κύκλο εσωτερικών αντιπαραθέσεων. Ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, που ανήκει στο «Αριστερό Δίκτυο», δεν υπέγραψε αυτό το κείμενο. Αρθρογραφώντας, μάλιστα, στην εφημερίδα «Αυγή», εμφανίστηκε να στηρίζει τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «άνοιγμα στην κοινωνία».Από την άλλη, η προεδρική πτέρυγα, με τους Ν. Παππά, Κ. Ζαχαριάδη, Χρ. Σπίρτζη, Τρ. Αλεξιάδη, Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφα, επεξεργάζεται τα κείμενα με τα οποία θα πορευθούν τα στελέχη που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Συνέδριο. Στο πλευρό του προέδρου βρίσκονται διαρκώς οι Ο. Γεροβασίλη, Μ. Καλογήρου, Ν. Ηλιόπουλος, Ε. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και, βέβαια, ο Δ. Τζανακόπουλος. Από τους ΠΑΣΟΚογενείς ένα σώμα με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται πλέον ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Για το άνοιγμα
Κείμενο υπέρ του «ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία» υπογράφουν και τα στελέχη της «Γέφυρας» Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Αντώνης Λιάκος, Τάκης Καφετζής, Μαρία Ρεπούση, Αχιλλέας Μητσός, Θύμιος Λιβάνης, Φωτεινή Σιάννου, Μάνος Τρανταλίδης, Ζωή Ακριβούλη, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Θοδωρής Τσίκας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος και Δ. Χατζησωκράτης, με τον τελευταίο, μάλιστα, να δηλώνει σε κομματική συνεδρίαση πως «η πολιτική μας πρόταση είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία». Στη γραμμή του μετασχηματισμού κινείται και η «ΡΕΝΕ» των Α. Κοτσακά και Π. Ρήγα.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Φεβρουαρίου 2022.