Με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που είχαν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη Πατρίκ Μαιζονάβ, του οποίου η χώρα ως γνωστόν «προεδρεύει» της Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, αλλά και τον επικεφαλής της Ομάδος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη συνάντηση των Πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία, με θέμα της την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Πρέσβης της Ουκρανίας Σεργκέϊ Σουτένκο ενημερώνοντας τους υπολοίπους συναδέλφους του για την κατάσταση στη χώρα του, προς τον οποίο και εκφράστηκε η αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ελλάδας εκ μέρους του υπουργού και όλων των Πρέσβεων της Ε.Ε., οι οποίοι συμμετείχαν στην Συνάντηση.

Στη διάρκειά της ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης η Ε.Ε. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, ενώ θεώρησε ότι αποτελεί σημείο καμπής για την Ε.Ε., τα μέλη της οποίας καλούνται να την αντιμετωπίσουν ενισχύοντας ουσιαστικά την άμυνα και την ασφάλεια τους, χαιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση των κρατών - μελών της Ε.Ε. να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.


Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο ΝίκοςΠαναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «η αδικαιολόγητη και παράνομη αυτή επίθεση αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα κατά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» και τόνισε ότι «μέσω της υιοθέτησης της ''Στρατηγικής Πυξίδος'' πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά οι απειλές και προκλήσεις, εναντίον όλων των κρατών – μελών της, ώστε να αποθαρρυνθούν παρόμοιες αναθεωρητικές και παράνομες ενέργειες και να επιδιωχθεί η ουσιαστική προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. έλαβε αμέσως αποφάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και επέβαλε σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους από όλα τα κράτη, χωρίς εξαιρέσεις.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρέσβης Π.Μαιζονάβ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι Ουκρανοί υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία τους και μαχόμενοι για ελευθερία. Χαιρέτισε την ενότητα των Ευρωπαίων στην υιοθέτηση ισχυρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την ευρωπαϊκή κινητοποίηση ως προς την αποστολή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς και την επιτυχία της έγκρισης του ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα.

Στη συνέχεια, ο ΥΕΘΑ, συναντήθηκε στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο υπουργός επανέλαβε και προς αυτόν τον συνομιλητή του ότι η χώρα μας καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας την άμεση ελληνική αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέσχε προς τη χώρα αυτή. Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιτάσσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.», χαιρετίζοντας την πρόθεση κρατών – μελών της ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «είναι καταδικαστέα κάθε μορφή αναθεωρητισμού, που στρέφεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας, η δε ''Στρατηγική Πυξίδα'' που θα υιοθετηθεί σύντομα από την ΕΕ, πρέπει να αντανακλά με σαφήνεια τις συνθήκες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή αλλά και όλες τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ΕΕ, με βάση την ''Ανάλυση Απειλών'' (Threat Analysis)».