«Μια στις τρεις γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Ειδικότερα, τόνισε πως δύο στις τρεις γυναίκες δεν προχωρούν σε καταγγελία με αποτέλεσμα οι δράστες να αποθρασύνονται, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία έδωσε μεγαλύτερη ένταση και τα θύματα προχώρησαν σε καταγγελίες.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα θύματα κακοποίησης θα πρέπει να εξετάζονται από εξιδεικευμένα δικαστήρια.

Σε σχέση με την συνεπιμέλεια είπε πως είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους γονείς που χωρίζουν. Σημείωσε πως ένας κακοποιητικός σύντροφος δεν μπορεί είναι καλός γονέας.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Τα στατιστικά είναι αμείλικτα, 1 στις 3 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, και 1 στις 5 έχει υποστεί βία από τον πρώην ή τον τότε σύντροφο της. Όμως δυστυχώς 2 στις 3 δεν προσχωρούν σε καταγγελία από φόβο, ντροπή, εξαιτίας του εκφοβισμού, εκβιασμού που δέχονται από τον κακοποιητή τους. Δεν είναι μόνο η οικονομική εξάρτηση που έχουνε, είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών τους, ακόμα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές. Αυτό το «σπιράλ της σιωπής» δυστυχώς εγκλωβίζει τα θύματα, δεν καταγγέλλουν και δράστες αποθρασύνονται.

Η πανδημία, ο εγκλωβισμός, η ψυχολογική πίεση όλα αυτά που ζήσαμε δυστυχώς έδωσαν μια μεγαλύτερη ένταση η οποία βγήκε και είναι η πρώτη φόρα που είδαμε τα θύματα να καταγγέλλουν περισσότερο. Το «strong me» ήταν μια μεγάλη βοήθεια διότι μην ξεχνάτε η βία συντηρείται, επαναλαμβάνεται και γιγαντώνεται και συχνά μετά το χωρισμό και όταν υπάρχουν παιδιά δυστυχώς είναι μια τραγική κατάσταση και υπάρχει τεράστιος φόβος. Μετά την πανδημία υπήρχε κατακόρυφη έξαρση βίας και το περίεργο ήταν ότι μετά τη άρση των περιοριστικών μέτρων είδαμε οι κακοποιητές ότι χάνουν την εξουσία και τον έλεγχο και αντιδρούσαν ακόμα πιο βίαια και ακραία και όλοι οι επιστήμονες μελετούσαν αυτό το φαινόμενο.

Αναφορικά με την εκδίκαση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας

=Αυτές οι ευαίσθητες καταστάσεις που αφορούν την οικογένεια, που αφορούν παιδιά είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκδικάζονται από εξειδικευμένα δικαστήρια. Εμείς ζητάμε και εξειδικευμένη εκπαίδευση των αρχών που διαχειρίζονται τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει να προβλεφθεί και υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση όχι μόνο του δικαστικού αλλά και του αστυνομικού και του ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές βίας και τους μηχανισμούς της. Να εκτιμούν και να αξιολογούν τον κίνδυνο και τα σημάδια κακοποίησης.

Αναφορικά με την πρόταση της για ένταξη της έμφυλης βίας στη λίστα εγκλημάτων της ΕΕ

Είναι πολύ σημαντική αυτή η ένταξη γιατί δεν έχει κυρωθεί ακόμα η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από την ΕΕ. Υπάρχουν 5-6 κράτη τα οποία καθυστερούν και η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο πρόσληψης, καταπολέμησης και δίωξης της έμφυλης βίας. Για αυτό ζητήσαμε να εντάξει η Κομισιόν την έμφυλη βία στη λίστα εγκλημάτων euro crimes έτσι ώστε με αυτό ως βάση να προτείνει δεσμευτικά μέτρα και ολιστική ευρωπαϊκή οδηγία συμπληρωματικά της εφαρμογής της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Για την συνεπιμέλεια

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία αυτή την έκθεση και όσον αφορά τα ζητήματα της επιμέλειας ήταν η πρώτη φορά που σε μια έκθεση ενδοοικογενειακής βίας μπήκε και το παιδί. Η επιμέλεια είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για τους γονείς που αποφασίζουν να χωρίσουν και είναι και εξαιρετικά κρίσιμο στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας δεδομένου ότι συχνά η βία δεν σταματάει με τον χωρισμό διότι ένα κακοποιητικός σύντροφος δεν μπορεί να είναι καλός γονέας. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιεί τις δικαστικές διαδικασίες για να επεκτείνει την εξουσία του πάνω στα θύματα και να επιβάλλει το φόβο. Είναι εξοργιστικό να αποτυγχάνει το σύστημα να προστατέψει επαρκώς τα θύματα από τη βία και να θρηνούμε θύματα από γυναικοκτονίες και παιδοκτονίες επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η επιμέλεια δόθηκε στο βίαιο γονέα. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να μην παραβιάζουμε το δικαίωμα των γυναικών και των παιδιών σε μια ζωή χωρίς βία και είναι ασυμβίβαστη με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Όταν υπάρχουν θέματα ενδοοικογενειακής βίας, καταγγελίες ή υπάρχει μια δικαστική διαμάχη η οποία είναι σε εξέλιξη θα πρέπει ο δράστης, ο θύτης να απομακρύνεται από την οικογένεια και να μην ως δικαιολογία ότι ασκεί τα γονικά του δικαιώματα. Στην Ελλάδα δυστυχώς ψηφίστηκε ότι θα μπορεί να ασκεί τα γονικά του δικαιώματα και να έχει την επιμέλεια μέχρι να εκδικαστεί οριστικά.

Ερωτηθείσα αν θα καταργήσει τη διάταξη για την συνεπιμέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση

Το οικογενειακό δίκαιο αυτό το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχει αρκετά προβλήματα, θα το δούμε συνολικά γιατί δεν είναι και το μοναδικό. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι μια ημέρα που δίνει ένα μήνυμα για τον απόλυτο σεβασμό στη γυναίκα, στην ισότητα, κάτι αδιαπραγμάτευτο που θα έπρεπε να είναι στη σημερινή εποχή. Είναι μια μέρα ξεχωριστή γιατί τιμάμε την κάθε γυναίκα στη ζωή μας και είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από νοοτροπίες ξεπερασμένες και στρεβλές που φέρνουν στο δημόσιο διάλογο και στη ζωή μας την ενδοοικογενειακή βία.

Aκούστε τη συνέντευξή της